Από τους Δελφούς, στους οποίους θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η Αντιγόνη το ταξίδι της στην Ελλάδα και την Κύπρο....
 
Για πρώτη φορά, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
ELG0531-810x541.jpg
Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.
 
Η περίληψη του έργου
 
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.
ELG9456-810x541.jpg
Αναλυτικά η περιοδεία:
 
25 Ιουλίου, Κηποθέατρου Παπάγου
 
31 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
 
3 Αυγούστου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου
 
6 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
 
18 Αυγούστου, Θέατρο Ηλιδας
 
20 και 21 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
 
25 Αυγούστου, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
 
29 και 30 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
 
2 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας
 
10 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
 
16-30 Σεπτεμβρίου, Κύπρος
 
Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39).