Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Μαριολάτα Φωκίδας: Μπαρουτοσπηλιά, αξίζει να την επισκεφτείς!


Η αγαπημένη Μπαρουτοσπηλιά, μία από τις μεγαλύτερες των Ελληνικών Σπηλαίων, με την θεόρατη είσοδο, τις μεγάλες εσωτερικές διαστάσεις, τους ιδιαίτερους σταλαγμιτικούς σχηματισμούς και την υπέροχη θέα προς τον κάμπο!....


Όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην περιοχή από τους ντόπιους, στα χρόνια της Επανάστασης η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή μπαρουτιού κι από αυτό το γεγονός προήλθε και το όνομά της. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακών διαστάσεων σπήλαιο, με μια πολύ μεγάλη κεντρική αίθουσα, με απίστευτο ύψος οροφής, μεγάλο πλάτος και βάθος, καθώς και μία άλλη, επίσης πολύ μεγάλη αίθουσα.

Η Μπαρουτοσπηλιά είναι γεμάτη με λιθωματικες λεκάνες, κυρίως στα αριστερά της κεντρικής αίθουσας, που σχηματίζουν επίπεδα θυμίζοντας τεράστιες κολυμπήθρες, καθώς και υπέροχους σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Επιπλέον, η θέα από την εισοδο της Μπαρουτοσπηλιάς στα γειτονικά υψώματα του Παρνασσού είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα τις ώρες της δύσης του ηλίου. Αποτελεί έναν ελκυστικό προοριμό για τους λάτρεις της σπηλαιολογίας, της αναρρίχησης και της ορειβατική πεζοπορίας, καθώς επιλέγεται συχνά από τέτοιου είδους συλλόγους και ενώσεις.

Η προσέγγισή της απαιτεί αρκετό ενθουσιασμό και διάθεση για περίπατο στη φύση, μέσω ενός θαυμάσιου μονοπατιού. Ερχόμενος κανείς από τα ανατολικά της Μαριολάτας, ακριβώς μετά την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και πριν την είσοδο του χωριού, βλέπει αριστερά κάποια λιβάδια και πιο ψηλά την χαρακτηριστική χαράδρα και τον χωματόδρομο που οδηγεί προς τα εκεί. Στρίβουμε και ακολουθούμε το χωματόδρομο, που αν και στενός δεν είναι κακός. Κινούμενος κολλητά στην περίφραξη των κτημάτων στα δεξιά μας, καταλήγει σε ένα ξέφωτο που χρησιμεύει για την στάθμευση των οχημάτων των περιηγητών.

Από εκεί ξεκινά ανηφορικό -αλλά στρωτό και πανέμορφο- μονοπάτι που κινείται στη δεξιά πλευρά του φαραγγιού. Στο πρώτο του μισό είναι ιδιαίτερα φαρδύ και σκεπασμένο από πουρναριές που σχηματίζουν στοές, αγκαλιάζοντάς το και δίνοντας την αίσθηση στον περιπατητή ότι βρίσκεται μέσα σ' ένα ζωντανό και καταπράσινο τούνελ. Στα δεξιά μας συναντάμε αλλεπάλληλα λιβαδάκια, όλα τους ιδανικά για κατασκήνωση ή έστω για στάση για ξεκούραση. Στ' αριστερά μας βρίσκεται καθ' όλη τη διάρκεια η μαγευτική βαθιά χαράδρα. Το μονοπάτι είναι άνετο και ευδιάκριτο και οδηγεί μετά από -συνολικά- περίπου μία ώρα ευχάριστης πεζοπορίας στην περίφημη, επιβλητική και μυστηριώδη Μπαρουτοσπηλιά.

Καλή εκδρομή και μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας μηχανή, διότι το θέαμα είναι απολαυστικό!
mariolata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου