Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

"Ο ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ" . ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ -ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ."«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει, /όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει. / Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, / στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει"

Δείτε τι έγραψε στην Ιλιάδα  ο  'Ομηρος (σχετικό βίντεο παρακάτω) για  το"τελειότερο ερωτικό ζευγάρι του αρχαίου κόσμου" τον "Έκτορα  και την  Ανδρομάχη"?  
Ο Μάνος Χατζηδάκις έγραψε το τραγούδι,  που σας παρουσιάζουμε σήμερα από την παράσταση "Παραμύθι χωρίς όνομα",  σε στίχους του ποιητή και συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη και με τη φωνή  του Λάκη  Παππά. Στο τραγούδι η Ανδρομάχη προτρέπει τον Έκτορα να πάει στη μάχη.  Του λέει ότι πρέπει......

να αγαπάει τη ζωή και να λαχταρά να ζήσει, αλλιώς δεν κάνει για πόλεμο. Το τραγούδι μιλάει και για το σήμερα, για έναν σύγχρονο πόλεμο. 


Ενσωματωμένη εικόνα

Ο σημερινός στρατιώτης (αντίστοιχος του ομηρικού Έκτορα) λέει ότι "η κόρη του Γαβρίλη" (η αντίστοιχη Ανδρομάχη) του φωνάζει πως αν είναι ερωτευμένος και έχει μιαν αγάπη να τον περιμένει, τότε θα πάει στον πόλεμο άφοβα, γιατί θα έχει την ελπίδα και τη σιγουριά πως θα γυρίσει ζωντανός.



Από το Τρωικό κάστρο η Ανδρομάχη
στον Έκτορα που κίναε για τη μάχη
φώναξε με φωνή φαρμακωμένη:

"Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,
όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει.
Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,
στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει"

Έτσι κι εμένα η κόρη του Γαβρίλη
σαν έφευγα στις 20 τ’ Απρίλη
μου φώναξε ψηλά από το μπαλκόνι:

"Στρατιώτη αν θες τη μάχη να κερδίσεις,
μια κοπελίτσα κοίτα ν’ αγαπήσεις.
Όποιος το γυρισμό του όρκο δεν κάνει,

στρατιώτη μου, τον πόλεμο το χάνει"


ΚΑΙ Ο ΟΜΗΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΙΛΙΑΔΑ, Ζ, 486-489....

"Μή μο βαριοπικραίνεσαι, γυναίκα, καί κανένας,ν δέν τό γράφει  μοίρα μου, στόν δη δέ μέ στέλνει.
Ε
δέ π' τό ριζικό κανείς δέ θά σωθε ποτές του,
θές 
ντριωμένος θές δειλός, μις πού βρεθε στόν κόσμο."


Στη Ζ΄ Ραψωδία της Ιλιάδας και ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην τρωική πεδιάδα ο Όμηρος παρουσιάζει την τελευταία συνάντηση του Έκτορα και της Ανδρομάχης με το μικρό Αστυάνακτα στο μεταίχμιο χώρο, στις Σκαιές Πύλες. Πολλοί εκπρόσωποι της τέχνης και του λόγου εμπνεύστηκαν από την τρυφερή οικογενειακή στιγμή.
ΒΙΝΤΕΟ... "Ανδρομάχη" ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΚΟΝΙΣΗ


Τέλος και σύμφωνα με τον Λατίνο ποιητή Μάρκο Βαλέριο Μαρτιάλη (40 π.Χ.-104 π.Χ.) ο Έκτορας και η Ανδρομάχη ήταν το τέλειο ερωτικό ζευγάρι της αρχαιότητας καθώς περιλάμβανε στο ακέραιο την ποσότητα και την ποιότητα, σε τιμές απόλυτες κι ακραίες. Την νιότη, την ομορφιά, την δράση, την απειλή, την καθαρότητα, τον θάνατο. (βλ. Λιαντίνης, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
Ο τρόπος, δε, που παράστησε το ερωτικό σμίξιμο του Έκτορα και της Ανδρομάχης έδωσε στο λεξικό του έρωτα μία νέα ορολογία: την αποκαλούμενη "ιππαστί στάση". Μία επινόηση της συζύγου για την ξεκούραση του πολεμιστή από την καθημερινή καταπόνηση στα πεδία των μαχών:

Masturbabantur post ostia frygii servi,
Hectoreo quotiens sederat uxor equo.

Λαγνοβοούν πίσω απ' την πόρτα οι φρυγικοί υπηρέτες
τις νύχτες που η σύνευνη ιππεύει το εκτόρειο άλογο.
Πηγές * http://polemonm.blogspot.com  . http://school.pblogs.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗ  ΚΑΙ  ΤΟ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ" ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΜΑΣ  ΕΔΩ....

"Γ"

1 σχόλιο: