Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ Ξεκινούν αυτή τη βδομάδα οι καλοκαιρινές προβολές στην Ιτέα


«ΑΤΙΘΑΣΕΣ» (2015) της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν
Τετάρτη 29/6 και Παρασκευή 1/7 στις 9.30μμ
Αγαπητές/οί φίλες/οι μας λείψατε!! (ελπίζουμε να σας λείψαμε και εμείς...)
Ξεκινάμε και πάλι τις καλοκαιρινές προβολές (καιρού επιτρέποντος...) μεθαύριο Τετάρτη 29/6 και Παρασκευή 1/7 στις 9.30μμ στη μαρίνα Ιτέας, πίσω από το Λιμενικό Ταμείο......

Αρχίζουμε με τη ξεχωριστή, πολυβραβευμένη ταινία "ΑΤΙΘΑΣΕΣ" της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν, που ζει στη Γαλλία. Μια ταινία τρυφερή, με ανάσες αισιοδοξίας, υπέροχη φωτογραφία και απλό, στρωτό σενάριο που επικεντρώνεται στο τι σημαίνει να γεννηθείς κορίτσι στη σύγχρονη Τουρκία, σε μια αντιφατική κοινωνία όπου το μέλλον και η ζωή σου είναι προδιαγεγραμμένα.
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=UBeY1w448Mo
ΒΡΑΒΕΙΑ:
ΟΣΚΑΡ Ξενόγλωσσης ταινίας 2016 (μπήκε στην τελική πεντάδα)
Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 2015, Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών
Ευρωπαϊκό Βραβείο LUX 2015
Βραβείο Κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο 2015
Μεγάλο Βραβείο (Golden Duke), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οδησσού
Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015
Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Καστ , Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σεράγιεβο 2015
Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2015
ΥΠΟΘΕΣΗ
            Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Γέλια, φρέσκα πρόσωπα. Κορίτσια με τα μακριά μαύρα τους μαλλιά να ανεμίζουν, όμορφες σαν τα χρόνια της νιότης τους, γελούν, πειράζονται, χορεύουν, ερωτεύονται, ζουν ανέμελα τις πρώτες μέρες ενός ζεστού, ηλιόλουστου καλοκαιριού.
Πέντε ανήλικες αδελφές, που μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους,  γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους «καλοθελητές» του χωριού. Οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο.
Πώς σπάει το χαλινάρι αιώνων από τη ράχη σου; Πώς μπορείς να τρέξεις ελεύθερη μακριά;
Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται… Αυτή που ξεχωρίζει όμως, είναι η μικρότερη, η Λάλε, η οποία αρνείται να παραδοθεί και σχεδιάζει σταδιακά την απόδραση.
Η σκηνοθέτρια είπε σε συνέντευξή της: «Ήθελα να ανακαλύψω πώς είναι να είσαι κορίτσι, γυναίκα στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική κοινωνία σήμερα, καθώς ο λόγος των γυναικών και των κοριτσιών ακούγεται ελάχιστα…. Ήθελα να μετατρέψω αυτά τα κορίτσια σε πρότυπα ηρωισμού, χαρακτήρες που σε εντυπωσιάζουν με το θάρρος τους, την εξυπνάδα και την επιμονή τους. Πρόκειται για ιδιότητες που σπάνια βλέπουμε στους γυναικείους χαρακτήρες στο σινεμά. Τα κορίτσια μου θυμίζουν λίγο τον Τζέιμς Ντιν. Είναι επαναστατημένες και ταυτόχρονα όμορφες. Διαθέτουν όλο το σφρίγος και τη φρεσκάδα της νιότης. Και ταυτόχρονα ήθελα η ταινία να αφήνει χώρο στην ελπίδα και την αισιοδοξία.»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΒΔΟΜΑΔΩΝ:
Τετάρτη 6/7 και Παρασκευή 8/7 στις 9.30μμ
η ελληνική ταινία του Αλέξη Αλεξίου «ΤΕΤΑΡΤΗ 4.45» με τον Στέλιο Μάινα που  σάρωσε  τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Στην προβολή της Παρασκευής θα είναι μαζί μας ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου
Τετάρτη 13/7 και Παρασκευή 15/7 στις 9.30μμ η ταινία «Τεέμπ, ο λύκος της ερήμου» του ιορδανού Νάτζι Αμπού Νουάρ (Βραβείο στο Φεστιβάλ της Βενετίας και υποψήφιο για ΟΣΚΑΡ ξενόγλωσσης ταινίας 2016, στην τελική πεντάδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου