Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η ιστορία της Αγια-Σοφιάς, του διαχρονικού συμβόλου της ορθόδοξης πίστης

Το επίσημο όνομά της, η συμβολική της θέση και το αρχιτεκτονικό θαύμα ενός λαμπρού ναού

«Νενίκηκά σε Σολομών», αναφώνησε όλο ενθουσιασμό ο Ιουστινιανός στις 27 Δεκεμβρίου 537 πρωτοαντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας,....
ο οποίος παραμένει ένα από ορόσημα της ορθόδοξης πίστης, παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες βρίσκεται σε έδαφος μουσουλμανικό.
Αψηφώντας πολέμους, καταστροφές αλλά και το τοξικό δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, η Αγια-Σοφιά συνεχίζει να ρίχνει το φως της στην Κωνσταντινούπολη τόσο ως κληροδότημα της χριστιανικής της ιστορίας όσο και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Μεγάλη Εκκλησία της Βασιλεύουσας επιβλέπει αγέρωχα την Προποντίδα εδώ και 1.500 χρόνια συνδέοντας άρρηκτα τα χρονικά της με την πλούσια κοινωνική και οικονομική ιστορία της πόλης, ως ένας προνομιακός χώρος που θα μπορούσε να συνδέει γραμμικά το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, αν το ήθελαν κάποιοι.
aggiaisllhogiiiaa11
Ο περίλαμπρος λαός της χριστιανοσύνης μετατράπηκε αμέσως σε τζαμί μόλις η Πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών (αλλά και σε καθολικό ναό κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204!) και θα έπρεπε να περάσουν αρκετοί αιώνες ώστε να σεβαστούν οι Νεότουρκοι το βαρύ όνομά της και να τη μεταμορφώσουν σε μουσείο. Ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αυτός που την άφησε στην αιώνια αταραξία της, μετατρέποντάς τη από μουσουλμανικό χώρο λατρείας σε μουσείο το 1934, αν και οι τουρκικές προκλήσεις δεν έλεγαν να κοπάσουν.
Πολύ πρόσφατα, η Άγκυρα αποφάσισε να κάνει την Αγια-Σοφιά προσωρινό τέμενος, φέρνοντας στον νου μνήμες άλλων εποχών, για τις ανάγκες του εορτασμού του Ραμαζανιού. Καταπατώντας κάθε έννοια σεβασμού στη διαφορετικότητα και τη θρησκευτική ελευθερία, η τουρκική κυβέρνηση έβαλε έναν ιμάμη να ψάλει το Κοράνιμέσα στο αιώνιο σύμβολο της ορθοδοξίας προκαλώντας για άλλη μια φορά τη χριστιανική Δύση.
aggiaisllhogiiiaa15
Το πράγμα δεν φαίνεται μάλιστα να αποτελεί σημείο των καιρών, καθώς ο σπουδαίος βυζαντινός ναός μπαίνει εδώ και δεκαετίες στο μάτι πολλών φανατισμένων και μισαλλόδοξων που δεν καλοβλέπουν τη μακραίωνη χριστιανική παρουσία στη Βασιλεύουσα.
Κι όμως, ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, όπως είναι το επίσημο όνομα της Αγια-Σοφιάς, θα εξακολουθήσει να επιβλέπει την Κωνσταντινούπολη από την προνομιακή του θέση και να λειτουργεί ως διαχρονική υπόμνηση στην εμβληματική βυζαντινή ιστορία της.
Γιατί αυτό που λέμε Αγια-Σοφιά έχει διατρέξει την αυτοκρατορική περίοδο της Κωνσταντινούπολης όσο τίποτα άλλο, βλέποντας Ιουστινιανούς και Κομνηνούς και περνώντας από τη Μεσοβυζαντινή και την Υστεροβυζαντινή περίοδο στα σημερινά χρόνια. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα, αλλά μια γλαφυρή περιγραφή της ίδιας της κοινωνίας που τη γέννησε…

Συνοπτική ιστορία

aggiaisllhogiiiaa14
Για περισσότερο από μία χιλιετία, ως και την άλωση της από τους Τούρκους το 1453 δηλαδή, η Κωνσταντινούπολη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του χριστιανισμού, έχοντας στην ίδια της την καρδιά τον λαμπρό μητροπολιτικό ναό που ήταν αφιερωμένος στην ιερή σοφία του Θεού.
aggiaisllhogiiiaa13
Το ξεχωριστό γεωγραφικό σημείο που επιβλέπει τα στενά του Βοσπόρου και χωρίζει φυσικά αλλά και συμβολικά την Ασία από την Ευρώπη είχε επιλεγεί για ανέγερση ναών και από τους πρώτους μεγαρείς αποίκους (Βυζάντιο) αλλά και τους ρωμαίους κατακτητές (Νέα Ρώμη), διέθετε λοιπόν ένα συμβολικό εκτόπισμα που θέλησε να εκμεταλλευτεί ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’ χτίζοντας τον δικό του ναό πάνω στα ερείπια των παγανιστικών κτισμάτων.
Όταν λοιπόν εγκαινίασε τη Νέα Ρώμη του το 337 μ.Χ., ο Μεγάλος Κωνσταντίνος θεμελίωσε τον καθεδρικό ναό της πόλης για να τιμήσει τη νέα πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερσή του αποπερατώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και το 346 ήταν πανέτοιμος για τα λαμπρά εγκαίνιά του. Στα χρόνια του Αρκάδιου και συγκεκριμένα το 404, η πρώτη αυτή Αγια-Σοφιά πυρπολήθηκε και τη νέα της ανέγερση ανέλαβε ο Θεοδόσιος Β'.
aggiaisllhogiiiaa10
Η θεοδοσιανή Αγια-Σοφιά, που εγκαινιάστηκε το 415, δεν έμελλε βέβαια να μακροημερεύσει, καθώς ο μητροπολιτικός ναός έπεσε και πάλι θύμα, αυτή τη φορά της λαϊκής μήνης: η ξυλόστεγη βασιλική καταστράφηκε και πάλι από οπαδούς του πατριάρχη, κατά τις διαμάχες του τελευταίου με τον αυτοκράτορα. Κατά τη Στάση του Νίκα το 532, ο Ιουστινιανός τη βλέπει να πυρπολείται για άλλη μια φορά στην ιστορία της και αποφασίζει να την ξαναχτίσει με τρόπο τόσο μεγαλοπρεπή που να είναι δύσκολο για το χέρι του -εξωτερικού ή εσωτερικού- εχθρού να την κάψει.
Ο Ιουστινιανός προσέλαβε τους αρχιτέκτονες και γεωμέτρες Ανθέμιο από τις Τράλλεις (Τραλλιανός) και Ισίδωρο από τη Μίλητο (Μιλήσιος) να φιλοτεχνήσουν το νέο σχέδιο μιας επιβλητικής εκκλησιάς που να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια της δεύτερης αυτής Αγιας-Σοφιάς τίθενται στις 23 Φεβρουαρίου 532 και μετατρέπεται σύντομα σε έναν κατασκευαστικό άθλο με κολοσσιαίες διαστάσεις.
aggiaisllhogiiiaa9
Χρειάστηκαν έξι χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, κάπου 10.000 τεχνίτες αλλά και 120 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωσή της, αν και πάλι αν δεν επιστρατευόταν ο απανταχού ελληνισμός δύσκολα θα ολοκληρωνόταν. Ο καθένας έστελνε ό,τι είχε για την ανέγερση του λαμπρότερου χριστιανικού ναού: η Μάνη και η Κάρυστος τα χαρακτηριστικά πράσινα μάρμαρά τους, η Φρυγία τα ροδί και η Αίγυπτος τα κόκκινα, όταν και έγινε σαφές πως καραβιές ακόμα χρυσού, ασημιού, πολύτιμων λίθων και ελεφαντόδοντου απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός της διάκοσμος.
Αφού κινητοποιήθηκε ο γνωστός κόσμος για την εξεύρεση των πολυτελών αγαθών, ο Ιουστινιανός ήταν έτοιμος να εγκαινιάσει τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στις 27 Δεκεμβρίου 537. Το θέαμα που αντίκρισε ο αυτοκράτορας τον έκανε να αναγνωρίσει την υπεροχή της Βασιλικής του έναντι του ξακουστού Ναού του Σολομώντα, αναφωνώντας όλο χαρά: «Δόξα τω Θεώ, το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών»!
aggiaisllhogiiiaa8
Μια ακόμα προσθήκη θα λάμβανε χώρα ώστε να πάρει η Αγια-Σοφιά τον τελικό της χαρακτήρα: 20 χρόνια μετά τα πρώτα θυρανοίξια, κατά τον Εγκέλαδο του 557, ο τολμηρότατος κατασκευαστικά θόλος της εκκλησίας κατακρημνίστηκε. Την εκ νέου ανέγερσή του ανέλαβε ο ανιψιός του Ισιδώρου, Ισίδωρος ο Νεότερος, ο οποίος τον κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό σχεδιαστικά. Τα δεύτερα εγκαίνια της ιουστινιάνειας Αγια-Σοφιάς τελέστηκαν με πάσα επισημότητα στις 24 Δεκεμβρίου 563 και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν έτοιμο να μακροημερεύσει.
Αυτό ήταν, η Αγία Σοφία θα αποτελούσε πια το απόλυτο κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού για τα επόμενα χίλια και πλέον χρόνια, μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Εκεί αποθέωναν τους νέους αυτοκράτορες, εκεί πενθούσαν τις εθνικές τραγωδίες, εκεί θρηνούσαν τις συμφορές και εκεί πανηγύριζαν τους θριάμβους τους οι Βυζαντινοί, με τη μεγαλοπρεπή εκκλησιά να ακολουθεί κατά πόδας τις ζυμώσεις και τις περιπέτειες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
aggiaisllhogiiiaa4
Εκεί θα ακουστεί για τελευταία φορά η στερνή ορθόδοξη λειτουργία στις 29 Μαΐου 1453, όταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος ΙΑ’ Δραγάσης Παλαιολόγος, αφού προσευχήθηκε δίπλα στον λαό και απολογήθηκε για τα λάθη του, έφυγε για τα τείχη της πόλης όπου και έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Το τέλος της χριστιανικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης θα σήμανε και το τέλος της Αγια-Σοφιάς ως εκκλησίας, αφού με την επικράτηση των Οθωμανών μεταμορφώθηκε σε τέμενος και πλέον περιβαλλόταν από τους τέσσερις χαρακτηριστικούς μιναρέδες της.
Πέντε σχεδόν αιώνες αργότερα, με την επικράτηση του κοσμικού Κινήματος των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ, η Αγια-Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο (1934), θυμίζοντας και πάλι το αρχιτεκτονικό θαύμα του Ιουστινιανού και τη σπουδαία αυτοκρατορία του.
aggiaisllhogiiiaa6
Μοναδικό διάλειμμα στην αδιάλειπτη ορθόδοξη παράδοση της Αγιας-Σοφιάς ήταν η περίοδος 1204-1261, όταν η Επτάλοφος έπεσε στα χέρια των Φράγκων που μετέτρεψαν πρόθυμα τον λαμπρό ναό σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία (επισκευάζοντας τις μεγάλες φθορές του). Ο Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος την επανέφερε στην ορθόδοξη λατρεία κατά τη στέψη του εκεί στις 15 Σεπτεμβρίου 1261, έναν μήνα μετά την ανάκτηση της βυζαντινής πρωτεύουσας από τους Σταυροφόρους.
Η κορυφαία ίσως στιγμή της βυζαντινής ναοδομίας συνέχισε να αποτελεί σύμβολο της Κωνσταντινούπολης και κατά την οθωμανική της περίοδο, αν και τότε γνώρισε νέες σημαντικές καταστροφές. Τώρα μπήκαν στο στόχαστρο οι περίλαμπρες χριστιανικές τοιχογραφίες, οι οποίες ασβεστώθηκαν μιας και η Αγια-Σοφιά ήταν τέμενος και η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος θεωρείται βλασφημία στον ισλαμικό κόσμο…

Αρχιτεκτονικό θαύμα

aggiaisllhogiiiaa2
Η Αγια-Σοφιά είναι χτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Το κύριο σώμα του οικοδομήματος έχει ορθογώνιο σχήμα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ., επιβλέποντας τον πρώτο λόφο της Βασιλεύουσας. Τέσσερις τεράστιοι τετράγωνοι στύλοι (πεσσοί) υποστηρίζουν τα ισάριθμα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο μεγαλοπρεπής θόλος με τη διάμετρο των 31 μέτρων.
Η τρίκλιτη τρουλαία βασιλική έχει αποτελέσει με τον νεωτερικό σχεδιασμό της πρότυπο για πολλές βυζαντινές εκκλησίες αλλά και μουσουλμανικά τεμένη, καθώς η πρωτοφανής αρμονία φωτός και αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει έγινε κι αυτή με τη σειρά της σύμβολο του βυζαντινού κόσμου. Όσο για τα 100 παράθυρα της Αγιας-Σοφιάς που τη λούζουν στο φως, προσφέρουν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της.
aggiaisllhogiiiaa3
Στην κορυφή του θόλου έφερε άλλοτε τον μεγάλο «Ερυσίπτολι Σταυρό», το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει πλέον αντικατασταθεί από την ημισέληνο. Κληρονομιά της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος είναι και οι τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν το κύριο κτίσμα.
Ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος της Αγια-Σοφιάς φιλοξενούσε σημαντικά ψηφιδωτά της βυζαντινής μνημειακής τέχνης, τα οποία έχουν υποστεί κι αυτά με τη σειρά τους εκτεταμένες φθορές στους τόσους αιώνες της παρουσίας της. Κατά τους παλαιολόγειους χρόνους (13ος-14ος αιώνας), ο μητροπολιτικός ναός υπέστη για άλλη μια φορά σημαντικές καταστροφές και η επισκευή του κάλεσε σε ριζική επαναδιακόσμηση του εσωτερικού. Το μνημείο έλαβε έτσι την τελική του μορφή, με την οποία σώζεται μέχρι σήμερα.
aggiaisllhogiiiaa7
Στην υπαίθρια μαρμαρόστρωτη και περίστυλη αυλή στεκόταν άλλοτε η «κομψή φιάλη», η περιβόητη μαρμάρινη κρήνη που φέρει την καρκινική επιγραφή «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ» (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν - ξέπλυνε τις αμαρτίες, όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η οποία οφείλει μάλλον να διαβαστεί και να αποστηθιστεί απ’ όλους.
Γιατί η Αγια-Σοφιά δεν είναι μόνο ένα πνευματικό και πολιτικό σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ένα διαχρονικό ορόσημο της χριστιανικής αρχιτεκτονικής, αλλά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κατάφερε να επιβιώσει ως τις ημέρες μας σε πείσμα όσων την ήθελαν ερείπια…
newsbeast.gr

24 σχόλια:

  1. Σημαίνει ὁ Θεός, σημαίνει ἡ γῆς, σημαίνουν τὰ ἐπουράνια,
    σημαίνει κι ἡ Ἁγιά-Σοφιά, τὸ μέγα μοναστήρι,
    μὲ τετρακόσια σήμαντρα κι ἑξήντα δυὸ καμπάνες,
    κάθε καμπάνα καὶ παπᾶς, κάθε παπᾶς καὶ διάκος.

    Ψάλλει ζερβὰ ὁ βασιλιάς, δεξιὰ ὁ πατριάρχης,
    κι ἀπ᾿ τὴν πολλὴ τὴν ψαλμουδιὰ ἐσειόντανε οἱ κολόνες.
    Νὰ μποῦνε στὸ χερουβικὸ καὶ νά ῾βγει ὁ βασιλέας,
    φωνὴ τοὺς ἦρθε ἐξ οὐρανοῦ κι ἀπ᾿ ἀρχαγγέλου στόμα:
    «Πάψετε τὸ χερουβικὸ κι ἂς χαμηλώσουν τ᾿ Ἅγια,
    παπάδες πᾶρτε τὰ ἱερὰ καὶ σεῖς κεριὰ σβηστῆτε,
    γιατί ῾ναι θέλημα Θεοῦ ἡ Πόλη νὰ τουρκέψει.

    Μόν᾿ στεῖλτε λόγο στὴ Φραγκιά, νὰ ῾ρθοῦν τρία καράβια,
    τό ῾να νὰ πάρει τὸ σταυρὸ καὶ τ᾿ ἄλλο τὸ βαγγέλιο,
    τὸ τρίτο τὸ καλύτερο, τὴν ἅγια Τράπεζά μας,
    μὴ μᾶς τὴν πάρουν τὰ σκυλιὰ καὶ μᾶς τὴ μαγαρίσουν».

    Ἡ Δέσποινα ταράχτηκε καὶ δάκρυσαν οἱ εἰκόνες.
    «Σώπασε κυρὰ Δέσποινα, καὶ μὴ πολυδακρύζῃς,
    πάλι μὲ χρόνους, μὲ καιρούς, πάλι δικά μας θά ῾ναι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προφητεία του Γέροντα Παίσιου για την Αγια Σοφια και την Πόλη12 Ιουνίου 2016 στις 4:58 μ.μ.

    Η προφητεία του Γέροντα Παίσιου για την Αγια Σοφια και την Πόλη

    «– Η Κωνσταντινούπολη θά γίνει Ελληνική, καί η Αγία Σοφία πάλι θά λειτουργήσει. Η Τουρκία θά διαλυθεί. Ετσι θά απελευθερωθούν τά χωριά μας καί οί αλύτρωτες πατρίδες μας…
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ ;
    Ενα μεσημέρι έφθασε στό κελί τού Γέροντα μιά παρέα προσκυνητών. Αφού πήραν τήν ευχή του, κάθισαν στό υπαίθριο αρχονταρίκι. Μέ πολύ καλοσύνη τούς…
    πρόσφερε δροσερό νερό, λουκούμι, καί φρέσκα κορόμηλα. Σέ λίγο ή συζήτηση άρχισε…
    — Πώς πάει ό κόσμος έξω; ρώτησε ό Γέροντας.
    — Γενικώς πάτερ μου, τά μέσα ενημερώσεως προβάλλουν τό κακό. Φθάσαμε στό σημείο νά αισχρολογούν ακόμη καί τά μικρά παιδιά…Πώς πρέπει άραγε νά φερόμαστε μέσα στήν κακία αυτού τού κόσμου;
    — Χρειάζεται διάκριση. Νά συμβουλευόσαστε τόν πνευματικό σας σέ τέτοιες καταστάσεις.
    Εδώ, ό Γέροντας σηκώθηκε, τούς άφησε γιά λίγο μόνους, κι΄ εκείνοι βρήκαν τήν ευκαιρία νά συνεννοηθούν μεταξύ τους. Σκέφθηκαν νά τόν ρωτήσουν » τί θά γίνει μέ τήν Πόλη; «
    Σέ λίγο επέστρεψε ο π.Παϊσιος, καί πρός γενική έκπληξη, τούς πρόλαβε όλους. Είχε διαβάσει τήν σκέψη τους!…
    — Τί λέτε, θά τήν πάρουμε τήν Πόλη;
    Η παρέα έμεινε άναυδη καί αμίλητη…
    — Σάς ρωτάω πάλι, είπε ό Γέροντας. Θά τήν πάρουμε τήν Πόλη;
    Καί σέ λίγο αστειευόμενος προσθέτει,
    — Παλικάρια τής φακής…
    — Ναί Γέροντα, άν είναι από τόν Θεό ευλογημένο, θά τήν πάρουμε τήν Πόλη…
    — Θά τήν πάρουμε παιδιά μου. Οχι δηλαδή πώς θά τήν πάρουμε εμείς, άλλοι θά μάς τήν δώσουν. Θά τήν πάρουν αυτοί από τούς Τούρκους καί θά τήν δώσουν σ΄ εμάς, όχι γιατί μάς αγαπούν αλλά γιατί αυτό θά είναι τότε, τό συμφέρον τους!…
    — Θά διαρκέσει πολύ αυτό τό κακό, Γέροντα;
    — Μπόρες, μπόρες θά ΄ναι. Θά δώσουμε όμως εξετάσεις…
    Σ΄ αυτόν τόν πόλεμο όλοι θά γυρίσουν νικημένοι. Ο Ελληνικός στρατός θά παραμείνει θεατής. Γήπεδο θά είναι ή Παλαιστίνη, τάφος τους ή Νεκρά Θάλασσα. Αυτό θά είναι καί τό πρώτο ημίχρονο…
    Θά υπάρξει μετά καί συνέχεια…. τό δεύτερο ημίχρονο…
    Ο κόσμος θά φθάσει σέ αδιέξοδο, καί τότε όλοι θά ζητούν νά μάθουν γιά τό Ευαγγέλιο καί τίς Γραφές. Θά λυπηθεί ό Χριστός τόν κόσμο, καί μέ ένα ξεχωριστό σημείο πού θά δείξει, πολλοί θά πιστέψουν.
    Τότε, θά ψάχνει κανείς νά βρεί άπιστο!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πέτυχε πάλι ο γεροντας,μόνο που στο β'ημίχρονο ισοφάρισε η Αγγλία.Να παίξουμε όλοι -Παμε στοιχημα-.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΣΑΙ ΑΣΕΒΗΣ ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ.
    ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ. ΟΣΟΝΟΥΠΩ. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κράτησε μου μια γκαρσονιέρα όταν την πάρουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ Ω ΕΛΛΗΝΕΣ!!!ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΛΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΑΚΟΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΕΒΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.
    Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγχαρητηρια μπλοκερ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν φανερωθεί ο Παντοκράτορας στον τρούλο της Αγίας Σοφίας η Πόλη θα περάσει στους Έλληνες»!12 Ιουνίου 2016 στις 10:52 μ.μ.


    Παλιά προφητεία: «Όταν φανερωθεί ο Παντοκράτορας στον τρούλο της Αγίας Σοφίας η Πόλη θα περάσει στους Έλληνες»!

    Υπάρχει όμως και η παλιά προφητεία της ελληνορθόδοξης παράδοσης, σύμφωνα με την οποία: «Όταν φανερωθεί ο Παντοκράτορας στον τρούλο της Αγια-Σοφιάς, τότε η Πόλη θα περάσει στους Έλληνες»! Πρόκειται για μια καθαρά αγιορείτικη παράδοση, άγνωστη στο ευρύ κοινό, που όμως έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα, εφόσον όντως τα τελευταία χρόνια στους τοίχους της Αγίας Σοφίας όλο και περισσότερες ιερές μορφές αγιογραφιών κάνουν την εμφάνισή τους.

    Ως γνωστόν, οι ισλαμιστές είχαν καλύψει με σοβάδες τους τοίχους της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον το θρήσκευμά τους απαγορεύει ρητά κάθε αναπαράσταση (ζωγραφική ή άλλη) ιερών προσώπων. Το ίδιο άλλωστε πίστευαν και οι λεγόμενοι «εικονομάχοι», οι πολέμιοι των εικόνων, στο χριστιανικό Βυζάντιο. Να όμως που εδώ και μερικά χρόνια οι εν λόγω σοβάδες των ισλαμιστών άρχισαν να αποκολλούνται! Και, ασφαλώς, η αποκόλλησή τους οδηγεί στη φανέρωση των μορφών που απεικονίζονται στις αγιογραφίες των τοιχωμάτων του πρώην ναού της του Θεού Σοφίας…

    Όλα αυτά όμως προβληματίζουν έντονα τους τουρκικούς ισλαμικούς και εθνικιστικούς κύκλους. Διότι οι Τούρκοι πιστεύουν πάρα πολύ στην πραγματοποίηση των παλιών προφητειών της Ορθοδοξίας, αλλά και στην εμφάνιση μιας «άγνωστης δύναμης», η οποία έκανε ήδη επίδειξη δύναμης μέσα στην Τουρκία τόσο στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ πριν από έναν χρόνο, όσο και με άλλα «παράδοξα» περιστατικά (όπως π.χ. η μυστηριώδης πτήση του «αγνώστου ταυτότητος»αεροσκάφους με το έμβλημα «Ε» πάνω από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013). Ο γράφων ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012, σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, έκανε σαφή αναφορά για τον κοσμοκαλόγερο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος και συντονίζει τα αντιτουρκικά δίκτυα εντός της Τουρκίας. Μάταια όμως η τουρκική ΜΙΤ και τα εδώ όργανά της αναζητούν την ταυτότητα του εν λόγω προσώπου!

    Πρόσφατα ο Νουμάν Κουρτουλμούζ, επικεφαλής του μικρού ισλαμικού κόμματος «Σααντέτ», από όπου και ξεπήδησε κάποτε το κόμμα του Έρντογαν, δήλωσε μιλώντας σε κλειστό αμφιθέατρο και τα εξής άκρως ενδιαφέροντα: «Η εμφάνιση των αγγέλων στα τοιχώματα της Αγια-Σοφιάς προαναγγέλει τη διάλυση της Τουρκίας»! Και πραγματικά οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εμφάνιση των αγγέλων στις βυζαντινές αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας, διότι θεωρούν ως πολύ κακό οιωνό κάτι τέτοιο…

    Πόσο μάλλον που ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός προξένησε κάτι ακόμα χειρότερο γι’ αυτούς: τη μερική αποκόλληση μέρους του τρούλου της Αγίας Σοφίας, όπου ήδη φαίνεται το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα!!! Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν την παλιά προφητεία του Αγίου Όρους, στην οποία αναφορά κάναμε προηγουμένως… Τι συμβαίνει λοιπόν; Πλησιάζει η Μεγάλη Ώρα και το (κατά Πατροκοσμά) «Ποθούμενο»; Το βέβαιο είναι ότι τα «σημεία των καιρών» είναι πλέον πολλά. Πάρα πολλά. Ένδειξη ότι πλησιάζουν ακόμα πιο δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή μας… Με δυο λόγια: εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία και ελληνοτουρκικός πόλεμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΝΑΚΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΛΟΚΕΡ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ...ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΑΛΩΝΙΣΟΥΜΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...και παλι μπραβο μπλοκερ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άντε βρέ... άντε βρέ.. δεν έχω κοιμηθεί καθόλου απόψε. Γέλαγα όλη τη νύχτα. Να είστε καλά. Περιμένουμε νεώτερα ...
    Καλημέρααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΕΤΕ ΟΥΡΟΛΟΓΕΙΣ 11.32 ΔΙΝΕΙΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!! ΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΗ ΣΟΥ ΜΠΛΟΚΕΡ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΕ ΟΥΡΟΛΟΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝΕ. ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ...ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ..
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ 9.23 ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΑΝ Π...Η ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΓΩΝΙΑ..ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ. ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ..ΘΑ ΓΟΥΡΛΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΟΥ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Τι αναφέρει η προφητεία για την Αγία Σοφία;

    Την ώρα που ο Χριστιανισμός βιώνει ένα σύγχρονο διωγμό, καθώς καθημερινά… σφαγιάζονται πιστοί από τους ισλαμιστές, απλώς και μόνο επειδή είναι Χριστιανοί, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να προκαλέσει για μία ακόμη φορά όλους τους Χριστιανούς, μετατρέποντας το σύμβολο της Ορθοδοξίας – την Αγία Σοφία – σε τζαμί για το ραμαζάνι.
    Σχεδόν έναν αιώνα τώρα, η Αγία Σοφία λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Όμως, η πρόκληση αυτή έχει εξοργίσει τους Ρώσους, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό δηλώνουν πως η Αγία Σοφία θα επιστρέψει στα χέρια των Ορθοδόξων, όπως αναφέρει το voicenews.
    Τα σημάδια των καιρών φανερώνουν πως πλέον ωριμάζουν οι συνθήκες για την μετάβαση αυτή. Πολλοί άλλωστε είναι οι γέροντες που παρακαλούν το Θεό να τους ευλογήσει με λίγα ακόμη χρόνια ζωής, προκειμένου να μπορέσουν να βιώσουν κι εκείνοι την επιστροφή της Πόλης και της Αγίας Σοφίας στην Ορθοδοξία.
    Ένας γέροντας είχε προφητεύσει χαρακτηριστικά:

    «Μήπως δεν το βλέπουμε ότι οι Τούρκοι επιζητούν από μόνοι τους την καταστροφή; Μήπως δεν αισθανόμαστε ότι σήμανε η στιγμή όπου θα αρχίσει το Θείο Σχέδιο να γίνεται πλέον ορατό; Βλέπετε και αισθάνεστε εγκατάλειψη από τον Κύριο; Νιώθετε απουσία ή αδιαφορία από τον Θεό της Αγάπης; Ζει στα Ουράνια; Ζει στη Νέα Υόρκη; Ζει στην Ιερουσαλήμ; Κατοικεί μήπως στην Αθήνα; Ζει μέσα στις ψυχές μας και μην τον ψάχνετε αλλού…».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. γεια σου bloger παλικαρι!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΒΡΕ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
    ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΑΝΕΙΑΣ
    ΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ?
    ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑ
    ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ
    Η΄΄ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
    ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ?
    ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ
    ΜΗΠΩΣ Ο ΠΑΤΗΡ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
    Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΑΠΑΣ
    ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣ΄ΤΗΝ ΄΄ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ΄΄
    ΤΙΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
    ΠΟΥ ΤΙΣ ΧΑΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ
    ΛΟΥΦΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    ΑΡΑΧΤΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΚΗΤΕΣ
    ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ
    ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
    ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΙΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙΤΕ ΤΖΑΜΠΑ
    ΜΕΣ ΤΗΝ ΧΛΙΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

    -Ζ-



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ? ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΖΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΤΡΥΠΩΣΕ. ΕΣΚΑΣΕ ΜΥΤΗ. ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΚΛΕΦΤΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΑ ΧΕΙΜΑΔΙΑ. ΜΗ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟΥ ΜΛΟΚΕΡ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ? ΑΝ ΤΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ... ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΖΟΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βρέ τι είστε εσείς?
    Δεν έχετε τέλος..όλα καλά , όλα καλά.
    Καλά περνάμε..συνεχίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ!!! ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φέρτε κέρασμα σανό
    του αλόγου του Ζορό
    να μας φέρνουνε ελπίδα
    να μας δίνουνε χαρά
    με στιχάκια αιχμηρά.

    Bolivar


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πλακα εχεις γραψε και αλλα! πως θα περασει η μερα μας παλι;

      Διαγραφή