Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΟΙ 31οι ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ"

Η Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών, πιστή στο ραντεβού της με την ποίηση εδώ και 31 συνεχή χρόνια, ετέλεσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στον ιερό χώρο των Δελφών τους 31ους Ποιητικούς Δελφικούς Αγώνες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού...... Η συμμετοχή σ’ αυτή τη γιορτή του πολιτισμού μας, τόσο των διαγωνιζομένων όσο και των φίλων της ποίησης υπήρξε μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή εκτίμηση και το κύρος της Π.Ε.Λ. γενικότερα και για το συγκεκριμένο διαγωνισμό ειδικότερα, στο χώρο της λογοτεχνίας. 

Η εκδήλωση ετελέσθη στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών (European Cultural Centre of Delphi), όπου είχαν όλοι την ευκαιρία -διαγωνιζόμενοι και ακροατές- να βιώσουν τη μυσταγωγία της ποίησης σ’ έναν ιδιαίτερα λειτουργικό και φιλόξενο χώρο.
Τους 31ους ποιητικούς αγώνες των Δελφών της Π.Ε.Λ. ετίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, καθώς και φορείς της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Περιφ.Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κυρία Μίνα Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Δελφών κ.Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ.Λουκάς Αναγνωστόπουλος, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών κ.Παύλος Καλλιγάς, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων Δελφών και Δεσφίνας. Ιδιαίτερη μνεία επιβάλλεται να γίνει στην κυρία Γιούλα Χριστοπούλου, σύζυγο του εμπνευστή και ιδρυτή των εν λόγω αγώνων για την Π.Ε.Λ., αείμνηστου Θύμιου Χριστόπουλου, εκλεκτού μέλους της Π.Ε.Λ. Στην επιτυχή διεκπεραίωση του διαγωνισμού, συνετέλεσαν προσφέροντας ο καθένας από τη θέση του, τα παρευρισκόμενα μέλη τού διοικητικού συμβουλίου της Π.Ε.Λ. Η κυρία Χριστίνα Αγρογιάννη, από τα ιδρυτικά μέλη της Π.Ε.Λ, υπεύθυνη για το οργανωτικό μέρος του διαγωνισμού, ο κ.Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Λ. , η Ειδική Γραμματέας κυρία Μαριλένα Μέλη, η Ταμίας κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, η Έφορος της Π.Ε.Λ. και συντονίστρια της εκδήλωσης κυρία Αγγελική Ψακή-Κωβαίου, ο Λογοτεχνικός Πρόεδρος των ποιητικών αγώνων για το 2016 κ.Βασίλης Φλώρος, καθώς επίσης και η Επίτιμη Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Λ. κυρία Εύα Χαλκιαδάκη-Παπαδημητρίου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον επιχειρηματία κ.Σταύρο Γαλανάκη για την στήριξή του και την παρουσία του στον φετινό διαγωνισμό και τους χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ 2, Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 fm, BLUE SKY και την ΕΝΑΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ TV. Επίσης, ευχαριστούμε τους παραγωγούς κ.Στάθη Σιδηρά, κ.Αθανάσιο Αργυρίου και κ.Παναγιώτη Βασιλιά για το κέρασμά τους με τα τοπικά προϊόντα τους, στο τέλος της εκδήλωσης.Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την ΄Εφορο της Π.Ε.Λ. κυρία Αγγελική Ψακή-Κωβαίου και με την προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ από τη σειρά της ΕΡΤ «Οι ποιητές μας», για τη ζωή και το έργο του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Στη συνέχεια, απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Π.Ε.Λ. κ. Τάσος Λέρτας, ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Λ. κ.Νίκος  Ταβουλάρης, η Πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κυρία Μίνα Παπαναστασίου και ο Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος. Στη συνέχεια ο Λογοτεχνικός Πρόεδρος των Ποιητικών Δελφικών Αγώνων 2016 κ.Βασίλης Φλώρος ανέλυσε τις παραμέτρους του φετινού διαγωνισμού. Ακολούθησαν οι απαγγελίες των ποιημάτων με αλφαβητική σειρά από τους διαγωνιζόμενους ποιητές.
Μετά το πέρας των απαγγελιών συνεδρίασε η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ.Καρούσο Κων/νο, Μακράτο Τάσο, Μαρία Σκουρολιάκου, Ηλία Προβόπουλο και Γεώργιο Χρήστου, η οποία και ανέδειξε τους βραβευθέντες ποιητές.
Ακολούθησαν οι απονομές, όπου το Α΄Βραβείο δόθηκε στον Γεώργιο Μαννούρη με το ποίημα «Απαντοχή», το Β΄Βραβείο στην Αλεξάνδρα Τσιλιμπάρη με το ποίημα «Είμαι ελεύθερος» και το Γ΄Βραβείο στον Αθανάσιο Τρίψα με το ποίημα «Στης λάμψης την αιχμή».
Ακολούθησε η απονομή  οκτώ  επαίνων  και τιμητικές διακρίσεις στους υπόλοιπους που είχαν προκριθεί..
Να ευχηθούμε και του χρόνου να μεταλάβουμε με τα νάματα της ποίησης στον ομφαλό της Γης, στους Δελφούς στους 32ους Ποιητικούς αγώνες της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών».
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΜΑΚΡΑΤΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου