Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΒΡΑΔΙΑ 2016


Καλοκαίρι μύρισε...
..... παραμύθι κύλησε.....


Στο βασίλειο της επιτυχίας μπαίνει κανείς από την πύλη της δράσης, σημειώνει ένας σοφός της εποχής μας!!! Με σύνεση και επίγνωση της αποστολής αλλά και των προσδοκιών μελών και φίλων μας, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας......
τολμά να ισχυριστεί ότι βίωσε ως ζων και δρων Οργανισμός, «σύγκορμη», την ως άνω κατάφαση ως πανηγυρική ιαχή, την ανεπιτήδευτη αγάπη, τη αδιαπραγμάτευτη στήριξη, τη στερρή θαλπωρή, τη ψυχωμένη ενότητα των 500 και πλέον μελών και φίλων που μας τίμησαν και έδρεψε τους καρπούς της επιτυχίας της Συλλογικής δράσης στην Παραδοσιακή βραδιά, την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο κατάμεστο προαύλιο των 3ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου στον Περισσό.

Γύρω από τον ευρηματικό  θεματικό άξονα «Καλοκαίρι μύρισε .... παραμύθι κύλησε» δομήθηκε αριστοτεχνικά και σπονδυλωτά μια πανηγυρική γιορτή υπό το άγρυπνο βλέμμα του γενικού καλλιτεχνικού υπεύθυνου κ. Ανδρέα Ατζάμπου, φίλου εκλεκτού πρωτίστως, ανθρώπου με πολλές αρετές και προσήλωση στο όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας να δικαιώνεται η λαϊκότητά της, η συμμετοχικότητα, η θεώρηση της Παράδοσης όχι ως μιας στάχτης αλλά ως φλόγας που θα δίδεται στις επόμενες γενιές.
 Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου κ. Αθανάσιου Ραφτόπουλου, ο οποίος περιστοιχιζόμενος από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε μεταξύ άλλων «Σε μια αβέβαιη και συνάμα προκλητική εποχή όπως η σημερινή, ο ρόλος και οι ευθύνες που επωμίζεται ο Σύλλογός μας επαναπροσδιορίζονται αντικειμενικά πλέον στα νέα δεδομένα. 

Η μεγαλειώδης, συνεπής και κλιμακούμενη προς τα βελτίω, συμμετοχή όλων σας είναι απαραίτητη. Με ιδέες, με πρωτοβουλίες, με κριτική, με όνειρο. Αυτό υπηρετούμε καθώς λειτουργούμε Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών χορών στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 ενήλικες στον Περισσό και την Αλσούπολη, Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού στο οποίο συμμετέχουν 40 πρόσωπα, Θεατρική Ομάδα στην οποία συμμετέχουν 20 πρόσωπα, Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής  στο οποίο συμμετέχουν 20 πρόσωπα, Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή 60 προσώπων στην Αλσούπολη.

 Οι πολυθεματικές μας δράσεις έχουν ευεργετικές συνέπειες στην ψυχική μας υγεία, στην προσωπική και οικογενειακή μας ισορροπία, δρουν αντικαταθλιπτικά και προωθούν νέες μορφές κοινωνικής ενδυνάμωσης. Από εδώ και μπρος πρώτοι εμείς θα ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο αριπρεπείς δράσεις  σε μια προοπτική διαμόρφωσης μιας νέας, μιας άλλης πολιτιστικής κουλτούρας για την πόλη μας που θα σέβεται το παλαιό αλλά θα αναδεικνύει και το νέο ρεύμα του τόπου μας. ένα ρεύμα που καθιερώθηκε από την έλευση χιλιάδων ανθρώπων που μετεγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία με το προσφυγικό στα 1922 και μετά. Σε αυτό το εγχείρημα θα μας επιτρέψουν όλοι να έχουν λόγο οι Πελοποννήσιοι, οι Μακεδόνες, οι Θεσσαλοί, οι νησιώτες, οι Θρακιώτες και γενικά οι συνέλληνες. Ο Σύλλογός μας ενώνει όλους, μας αγκαλιάζει όλους. Οφείλουμε τα μέγιστα σε όσες και όσους μας τιμούν με τη συμμετοχή τους στα τμήματα μας, στους δασκάλους μας και πολύτιμους συνεργάτες. Στον κ. Ανδρέα Ατζάμπο που διδάσκει πρωτίστως με το χειμαρρώδη ζήλο του, την βαθιά πίστη στα νάματα της παράδοσης δίχως τον οποίο ίσως και αυτός που σας μιλά να στερούνταν τη χαρά αυτή, στον κ. Ευάγγελο Σαραντίδη,  στον κ. Πέτρο Παπαδάκη που μας τιμούν με την αριστοτεχνική διδασκαλία των. 

Επειδή όπως λέει και ο Μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, έχουμε ήδη βγεί στον πηγαιμό για την «συλλογική και προσωπική Ιθάκη» μας , ευχόμαστε να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, ώστε μέσα από αυτές να γίνουμε σοφώτεροι, να πορευόμαστε με ομόνοια. Δεν περισσεύει κανείς!!»
Ο χορός και το τραγούδι συμπυκνώνουν και αναδεικνύουν το κάλλος και την πεμπτουσία της ζωής. Η μουσικοχορευτική μας Παράδοση προσεγγίζεται από εμάς ως κορυφαία έκφραση του βιωματικού γίγνεσθαι ενός εκάστου. Σε αυτό, κεντρική θέση έχουν όλες οι παράμετροι της ζωής. Γι αυτό θα δείτε ότι εμμένουμε όχι στην εναρμονισμένη και εν πολλοίς φολκλορική κινησιολογική ακρίβεια των χορών. Αυτά δεν προσιδιάζουν στα νάματα που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας. Αψευδής μάρτυρας είναι ο κύκλος της «πανηγυρικής ζωής». 

Εκεί κάτω από τον πλάτανο της Εκκλησιάς, στα αλώνια, στις πλατείες και αλλού.  Οι μερακλήδες, άνδρες και γυναίκες στα χωριά μας, επικοινωνούσαν πρώτα με τον εαυτό τους και νοούσαν τη χαρά τους σε σχέση με τους άλλους. Η εκτίμηση που απολάμβαναν από τους συγχωριανούς είναι σημαντική αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση δικαίωσης της επιλογής να μπούν στο χοροστάσι. Γνώριζαν εν ολίγοις ότι μετείχαν στο «όλο» . έμπαινααν στο χορό γιατί το ήθελαν πρώτα οι ίδιοι. Αυτό το εγχείρημα θέλουμε να υπηρετούμε αριζήλως και αριπρεπώς κι εμείς. Καθώς χορεύουμε και τραγουδάμε στον κύκλιο χορό να συμ – πορευόμαστε, να αποδίδουμε λιτά και δωρικά αυτό που βιώνουμε! Εγκολπώνοντας αυτό το σκεπτικό στην καθημερινή μας δράση, υπηρετούμε μια Παράδοση που δεν αλλοιώνεται στην αχλύ της πολύβουης πόλης και των αδυσώπητων νεωτερισμών αλλά μετουσιώνεται στη σύγχρονη εποχή, αλλοιώνεται και μας αλλοιώνει επί τα κρείττω!!! Γι αυτό την μουσικοχορευτική αυτή εκδήλωσή μας την θεωρούμε ως παρακαταθήκη. Γι αυτό την οικοδομήσαμε γύρω από ένα λαϊκό Παραμύθι, οι απαρχές του οποίου  ανάγονται στις Παραλογές. Όσοι μετείχαν και μετέχουν των Χορευτικών μας Τμημάτων, ήταν και είναι χορευτές του βιώματος, άρα γνήσιοι και εν δυνάμει δάσκαλοι του Χορού!!

Μετά τις προφωνήσεις, τιμήθηκαν για την εν γένει προσφορά τους στο Σωματείο, η κα. Καλλιόπη Αντωνολουκά και η κα. Δήμητρα Γρίβα ως τα παλαιότερα μέλη μας σκορπώντας με τις αντιφωνήσεις τους συγκίνηση και  περηφάνεια, ο επιτυχημένος επαγγελματίας της πόλης μας κ. Παντελής Χατζόπουλος (Ζαχαροπλαστείο Μιχάλης). Τιμήθηκε για τη συνεπή επί 10ετία, συνεργασία και συνδρομή στο έργο μας ο δάσκαλός μας στο Παραδοσιακό Τραγούδι Μουσικολογιώτατος και καταξιωμένος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό κ. Βαγγέλης Σαραντίδης, άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και καταξίωση ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή, αναπόλησε τις αρχές της ζωής του Σωματείου και δήλωσε περήφανος που συγκαταλέγεται μεταξύ των συνεργατών μας. 

Τέλος τιμήθηκε ο δάσκαλός μας κ. Ανδρέας Ατζάμπος γιατί μεταξύ άλλων υλοποιεί αταλάντευτα την πιο πάνω προσέγγιση του μουσικοχορευτικού δρώμενου, δεν φείδεται κόπων για ωραίες εκδηλώσεις. Κι εκείνος στην αντιφώνησή του τόνισε ότι αισθάνεται άφατη χαρά που λαμβάνει και δίδει αγάπη, που λαμβάνει και δίδει αποδοχή, που μπορεί και υλοποιεί τις καινοτόμες ιδέες του. Προσφωνήθηκαν ιδιαιτέρως οι χορηγοί επικοινωνίας της βραδιάς, ήτοι ο κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης,  εκδότης διευθυντής της τοπικής εφημερίδας www.ionianet.gr, ο οποίος ήταν παρών με το επιτελείο των συνεργατών του,  ο  κ. Τάσος Τατάρογλου εκδότης διευθυντής της τοπικής εφημερίδας zonews.gr  και η κα. Μαίρη Αρώνη Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ηρακλείου 940 Επικοινωνία fm. Θα θέλαμε να σημειώσουμε τον μοναδικό ρόλο που έχουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Κοπιάζουν να προσφέρουν ενημέρωση και δεν φείδονται προσφοράς. Γι αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια!!! Τη βραδιά κόσμησε με την ανεπανάληπτη συμμετοχή του, την ηδύλαλη φωνή του, το πηγαίο κέφι και την γνήσια ευγένειά του ο κ. Παναγιώτης Σδούκος με τη ζυγιά του!! Τραγούδησε, χόρεψε, διασκέδασε νιώθοντας ως ένας από εμάς!!

Θεωρούμε χρέος να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στη μεγάλη χορηγό της βραδιάς που μας προσέφερε όλα τα γλυκίσματα, εργάστηκε προσωπικά για να διαρυθμίσει το χώρο, ήταν εδώ σε πολλές πρόβες, στο Δήμο  της Νέας Ιωνίας για την παραχώρηση του χώρου, των καρεκλών, σημειώνοντας τη συμβολή των Αντιδημάρχων κας. Όλγας Κατημερτζή, κ. Χρήστου Κανλή, κ. Σάββα Χατζηκωνσταντίνου, του Προέδρου του ΟΠΑΝ κ. Σπύρου Αμανατίδη, για την αβραμιαία φιλοξενία στο Διευθυντή  του 3ου Γυμνασίου κ. Θανάση Παλλατζά και του 6ου Λυκείου κ. Ηλία Κουρκουλάκο, του 16ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ματθαίο Βαβουράκη για την άψογη συνεργασία, τον τοπικό τύπο για την απλόχερη προβολή της βραδιάς και τη χορηγία επικοινωνίας, στον κ. Βασίλη Μπρακόπουλο Διευθυντή των Κέντρων Ξένων γλωσσών Νέας Ιωνίας So Easy και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΡΕΙΜΑΝΙΟ για τις υποτροφίες και τα εκπτωτικά κουπόνια, στην Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου κα. Σόνια Τζανάκη – Παπαδογιαννάκη για την αμέριστη συμπαράσταση και την παραχώρηση του βιντεοπροβολέα, στη συνεπή φίλη κα. Τριανταφυλιά Περράκη για τη φωτογραφική κάλυψη, στον κ. Γιώργο Αρβανίτη για την βιντεοσκόπηση (διαδικτυακή τηλεόραση www.intv.gr), όλες και όλους τους δωροθέτες, στον κ. Κώστα Νανίκα που επιμελήθηκε τον  ήχο, στον κ. Κώστα Βασιλείου που επιμελήθηκε το φωτισμό, στη ζυγιά κ. Παναγιώτη Σδούκου, ήτοι τον κ. Γιάννη Μπόσγα στο κλαρίνο, Δημήτρη Στεφόπουλο στο βιολί, Λευτέρη Φραγκιουδάκη στο λαούτο, Ανδρέα Νιάρχο στα κρουστά  και βέβαια στα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής που μας τίμησαν με τη συμμετοχή των. 

Γι αυτό χρωστούμε ευχαριστίες στον Πρόεδρο και συνάδελφο  εκπαιδευτικό κ. Νίκο Αγγέλικα, στις γυναίκες και τους άνδρες του Διοικητικού μας Συμβουλίου που κοπίασαν, στη σχολική φύλακα κα. Δήμητρα Λυγγρή, στην εκπαιδευτικό και εικαστικό κα. Αμαλία Καραντζούνη, στους εθελοντές κ. Δημήτρη Κωνσταντίνου, κ. Παναγιώτη Μακρυδήμα και κ. Σταύρο Καπώνη, σε όλες και όλους που μας εμπιστεύθηκαν και κατέκλυσαν το προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος. Μετά την παράσταση ακολούθησε μεγάλο Παραδοσιακό Γλέντι με ακούσματα από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Το κέφι δεν άργησε να κορυφωθεί σκορπώντας χαρά, περηφάνεια και ανανεώνοντας το αντάμωμά μας για τη νέα «Συλλογική» χρονιά!! Ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο Ρουμελιώτικα!!! 
Μας τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των πιο πάνω αναφερθέντων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας  πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κατσαούνης, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θεόκλητος Μέντης, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Δύναμη Προοπτικής κα. Δέσποινα Θωμαϊδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Βέτα Γεωργιάδου (Νέα Ιωνία),  και κα. Μαίρη Αρώνη (Ηράκλειο),η εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη κα. Κωνσταντίνα Καλέμη Σιμωνετάτου, αντιπροσωπείες του Συνδέσμου Αλαγιωτών με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Νουβέλογλου, της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Η Καππαδοκία  με επικεφαλής την πρόεδρο κα. Κούλα Μπρόλιου, του Συλλόγου Κρητών με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Ματσούκα, του Α.Γ.Σ. Η Ανατολή με επικεφαλής τον κ. Κώστα Τσαγκαράκη, της Ένωσης Σπάρτης  Μικράς  Ασίας με επικεφαλής την κα. Ξένια Παλιόγλου,  του Συλλόγου Θεσσαλών με επικεφαλής την κα. Λία Βουγιούκα, του Συλλόγου Φίλων Στ. Καζαντζίδη Ο Ζέφυρος με επικεφαλής την κα. Μαίρη Αρώνη , του Συλλόγου Ηπειρωτών Η Άπειρος Γαία με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοντοστέργιο, της Παλλεσβιακής Ένωσης Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Χρυσάνθη Κοντού, του Ιεραποστολικού Συλλόγου ΣΥΜΒΟΛΗ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Σπύρο Παπαδιώτη, η Σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ Πατησίων κα. Αναστασία Κοτσιαφίτου, ο Διευθυντής του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Αχαρνών κ.Γεώργιος Μάνος,  η τ. Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου κα. Βούλα Κουτσιμπού, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Θανάσης Παλλατζάς, ο Διευθυντής του 6ου Λυκείου κ. Ηλίας Κουρκουλάκος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου κα. Αγγελική Δούκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου κα. Πέγκυ Μακρή, ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Νίκος Αγγέλικας,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Λυκείου κα. Ρουμπίνη Παπαδημητρίου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του 5ου Λυκείου Αμαρουσίου κα. Δήμητρα Φλώρου,  ο τ. Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Βασίλης Ρίζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου κ. Ευάγγελος Νικολάου.


Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6979047801, ή στο Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr ή f/c Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου