Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ...."Στης Βενετίας τα νερά, είδες γοργόνα κολυμπά. /Από το Βόσπορο κρατεί κι είναι θαλασσοφίλητη".

Η θλιβερή επέτειος της άλωσης της Πόλης των πόλεων μετουσιώνεται σε κατάθεση ψυχής από τον εμβληματικό συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Ο Γιώργος Βιδάκης το μεταφέρει αυτό με ένα εκπληκτικό βίντεο που ανέβασε .......
ΒΕΝΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
Η  Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Μάιο του 1453 έθεσε προσωρινό τέλος στην παρουσία της βενετικής κοινότητας. Ο βάιλος σφαγιάσθηκε μαζί με την οικογένειά του και η περιουσία των Βενετών καθώς και εκείνη των υπόλοιπων ξένων λεηλατήθηκε.Ο Βενετός βάιλος κατοικούσε στο Πέρα, όπου βρισκόταν το παλάτι του ως το 1797, και θεωρείται ο πρώτος μόνιμος πρεσβευτής στην παγκόσμια ιστορία. Ύστερα από ένα χρονικό διάστημα οι Βενετοί επανήλθαν στην Κωνσταντινούπολη. Στην πραγματικότητα η Βενετία είχε διατηρήσει καλές σχέσεις με τους Οθωμανούς πριν από την πτώση του Βυζαντίου. Οι συμφωνίες με την Οθωμανική Αυτοκρατορία διατηρούσαν τα προνόμια των Βενετών εμπόρων, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τη Βυζαντινή περίοδο, καθώς η Μαύρη Θάλασσα έγινε λιγότερο προσβάσιμη για εμπόριο. Όλοι οι σουλτάνοι επικύρωναν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί από τους προκατόχους τους . Οι παραχωρήσεις που αφορούσαν το εμπόριο όριζαν ρητά ότι όλοι οι μη μουσουλμάνοι που κατοικούσαν προσωρινά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εξαιρούνταν από τον κεφαλικό φόρο (jizya). 
                             

Βενετοί έμποροι εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ήδη από τον 9ο αιώνα, ακολουθώντας τους εμπόρους μιας άλλης ιταλικής πόλης, του Αμάλφι. Το πρώτο διάταγμα (χρυσόβουλο) με το οποίο παραχωρούνταν προνόμια στους Βενετούς εμπόρους που ταξίδευαν στην Κωνσταντινούπολη εκδόθηκε από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες Βασίλειο Β΄  και Κωνσταντίνο Η΄  και χρονολογείται στον Μάρτιο του 992.Αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς προνομίων που παραχωρούνταν από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες σε Ιταλούς εμπόρους (από τη Βενετία, τη Γένοβα και την Πίζα) και τα οποία καθόριζαν τη δραστηριότητά τους στα εδάφη της αυτοκρατορίας και στην πρωτεύουσά της. Αυτό το σχήμα της παραχώρησης προνομίων με διατάγματα, που ίσχυσε μέχρι και την κατάρρευση του Βυζαντίου, υιοθετήθηκε από τους Σλάβους γείτονές του και διατηρήθηκε και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
                                                  
Στίχοι: Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Ερμηνεία: Βασιλική Λαβίνα
Δίσκος: Ανα-γέννηση Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη1995 



Στης Βενετίας τα νερά, είδες γοργόνα κολυμπά.
Από το Βόσπορο κρατεί κι είναι θαλασσοφίλητη.

Πες μου γοργόνα και κυρά, τι θες σε τούτα τα νερά
κι άφησες την Αγιά Σοφιά και τα καντήλια τα χρυσά.

Από την Πύλη τη Χρυσή Αρχάγγελος με οδηγεί
και πέρασα πολλά νησιά και βάσανα θεόρατα.

Είδα την Πόλη στη φωτιά κι απάνω σε σταυρούς κορμιά,
είδα μικρά ελληνόπουλα, πεσμένα πλατανόφυλλα.

Και πήρα δρόμο αλμυρό, πάνω στης Κρήτης το γιαλό,
κι ακούω ήχους και λαλιά ν' ανοίγουν τα επουράνια

Πάρε γοργόνα μου καλή σκέψη και φλόγα άσβηστη
και φέρε τα στη Βενετιά, ν' αναστηθούν τα πνεύματα.

Στης Βενετίας τα νερά, είδες γοργόνα κολυμπά.
Τα δαχτυλίδια χάθηκαν, τα χέρια δεν μαράθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου