Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αποχαιρετισμός Πατέρα Χαράλαμπου Κουτρούμπα

Τον Πατέρα Χαράλαμπο Κουτρούμπα τον γνωρίζουμε όλοι. Η σεβάσμια παρουσία του, η μεταλλική μελωδία της φωνής του, η αμεσότητα στον λόγο του κάνουν κάθε λειτουργία ξεχωριστή εμπειρία κατάνυξης και επικοινωνίας με τον Θεό. Όσο ήταν εφημέριος στα Καστέλλια, μέχρι πριν 10 έτη, δραστήριος και αεικίνητος φρόντιζε με αγάπη και προσωπική εργασία τα της ενορίας του έργα. ....
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου με το αρχονταρίκι και τον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο αποτελούν ένα από αυτά. Πρόσφατα αποχαιρέτησε το ποίμνιό του σε γειτονικό νομό, κλείνοντας έναν κύκλο 50 ετών ως ιερέας. Παραθέτουμε αυτούσια την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, όπως δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Αμφίκλειας.
Αποχαιρετιστήρια, εκ του Ιερού Βήματος, ομιλία του Αιδεσιμολογιώτατου Χαράλαμπου Αθ. Κουτρούμπα, για την αποχώρησή του από την Ιερά Μονή Παναγίας Γαυριώτισσας Αμφίκλειας, την 14η Σεπτεμβρίου 2015, ημερομηνία που συμπίπτει με την 10ετη επέτειο παραμονής του στο Μοναστήρι και την 50η ΕΠΕΤΕΙΟ από τη ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ του.
Πριν 50 χρόνια, την 31η Οκτωβρίου 1965, χειροτονήθηκα από τον τότε Μητροπολίτη Φθιώτιδας Δαμασκηνό, Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Λαμίας.
50 χρόνια από τη χειροτονία μου ως ιερέα, με βρίσκουν και πάλι στη Φθιώτιδα, σε τούτον τον Ναό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γαυριώτισσας Αμφίκλειας, να αποδίδω ευχαριστίες στον Κύριο για την ανεκτίμητη δωρεά του Ιερού Μυστηρίου της Ιεροσύνης. Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη.
 Η χάρη του Αγίου Πνεύματος με «φώτισε» και επέλεξα το λειτούργημα του κληρικού, αποποιούμενος την άσκηση άλλων επαγγελμάτων. Κατείχα ήδη θέση στον δημόσιο τομέα, όταν «ντύθηκα» τον ιερατικό μου ρόλο. Παραιτήθηκα από τη θέση του υπαλλήλου Αγροφυλακής Δωριέων και αν και είχα εκλεγεί Γραμματέας της Κοινότητας Καστελλίων, όπου είναι ο τόπος καταγωγής και διαμονής μου, δεν αποδέχτηκα τον διορισμό και έγινα κληρικός.
Με την ψυχή μου επέλεξα την ιερατική μου αποστολή και έδωσα όλο μου τον εαυτό σε αυτήν. Οι θέσεις που εγκατέλειψα, παρείχαν βιοποριστική εξασφάλιση, δυνατότητα εξέλιξης και άλλα οφέλη, όμως, αισθανόμουν ότι δεν εκπλήρωναν τον προορισμό μου σε αυτήν τη ζωή. « Καθείς εφ ω ετάχθη».
Από νεαρά ηλικία, από όπου και να επέρασα αισθανόμουν ότι έχαιρα εκτιμήσεως και αναγνώρισης. Τόσο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, που επελέγην και Αποχαιρετισμός Πατέρα Χαράλαμπου εξέτισα αυτήν ως Έφεδρος Αξιωματικός στη Μονάδα Τεθωρακισμένων στον Τύρναβο για 2 έτη, όσο και στην Αγροφυλακή, που παρέμεινα για 7 έτη και είχα στη δικαιοδοσία μου 18 κοινότητες, για την εξέταση ζημιών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και την επιθεώρηση αγροφυλάκων. Καθοριστικά για μένα ήταν τα 7 έτη, που φοίτησα στην Εκκλησιαστική Σχολή ως οικότροφος και μάλιστα ενθυμούμαι πόσο περήφανος ήμουν που διατέλεσα παιδονόμος και αρχηγός της σχολής, ειδικά δε, όταν εισήλθα κατόπιν εξετάσεων στην τριετή Ανωτέρα Θεολογική Σχολή Ιερατικών Σπουδών μετά την αποφοίτηση από την οποία ανήλθα στην κατηγορία Α’ Κληρικός.
Έταξα εαυτόν εις το ιερατικό μου καθήκον και από την πρώτη στιγμή της χειροτονίας μου υπηρέτησα την εκκλησία με όση δύναμη είχα. Από τον χώρο της εκκλησίας ήρθε σε μένα η μεγαλύτερη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης για την οποία διψούσε η καρδιά μου: η δική σας κατανυκτική παρουσία στην εκκλησιαστική λειτουργία.
 Ανταποκριθήκατε στην ανοικτή αγκαλιά της εκκλησίας και εγώ ως λειτουργός, από εσάς άντλησα και αντλώ τις δυνάμεις μου και από τη βαθύτατη πίστη μου και προσεύχομαι στον Κύριο για εσάς να έχετε υγεία, να γλυκαθούν οι πόνοι σας, να ενισχυθεί το φρόνημά σας, η σκέπη της Παναγίας να καθοδηγεί τη ζωή σας.
Την 1η Νοεμβρίου 1965 και για 40 χρόνια, άσκησα καθήκοντα εφημέριου στα Καστέλλια Φωκίδας. Προσέφερα σημαντικό κοινωφελές έργο και τιμήθηκα με τα αξιώματα του Πνευματικού, του πρωτοπρεσβύτερου και του Αρχιερατικού Επιτρόπου, έχοντας στη δικαιοδοσία μου 18 ενορίες. Ο νυν Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος απένειμε μάλιστα σε μένα ΕΥΕΡΓΕΤΗΡΙΟ, που με χρίζει Ισόβιο Επίτιμο Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιερατικής Περιφέρειας Καστελλίων Παρνασσίδος. Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, παρέδωσα την ενορία Καστελλίων στο πνευματικό μου παιδί και για άλλη μια φορά ακολούθησα τον δρόμο της ψυχής μου: τα βήματά μου με έφεραν κοντά σας και πάλι στη Φθιώτιδα, όπου παρέμεινα για 10 χρόνια.
 Την 14η Σεπτεμβρίου 2005 ανέλαβα καθήκοντα ιερέα σε τούτην την Ιερά Μονή, με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Νικολάου.
Η 14η Σεπτεμβρίου 2015, η σημερινή χαρμοσύνη επέτειος με βρίσκει μαζί σας, καθώς αποτελεί προσωπική επιλογή και θέλημα Θεού. Επαληθεύει την Προφητεία του Γέροντα, που λειτουργούσε στο Μοναστήρι πριν από εμένα και, όπως μου μετέφερε η εκλιπούσα ηγουμένη Γαλήνη, είχε ενορατισθεί τη δική μου άφιξη και θητεία. Κλείνω έναν κύκλο 50 ετών ως ιερέας, εκ των οποίων τα 10 τελευταία στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαυριώτισσας. Σας ευχαριστώ όλους. Μαζί σας μοιράστηκα στιγμές κατάνυξης και επικοινωνίας με τον Θεό. Δυστυχώς, για λόγους υγείας αδυνατώ να συνεχίσω. Σας αποχαιρετώ και να ξέρετε ότι θα σας έχω πάντα στην καρδιά μου και δεν θα σταματήσω να προσεύχομαι για εσάς.
Θα ήθελα να εκφράσω τον απεριόριστο σεβασμό μου και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ Νικολάου για την αμέριστη εμπιστοσύνη που μου έδειξε να λειτουργώ στην Ιερά Μονή Παναγία Γαυριωτισα Αμφίκλειας.
Ευχαριστώ τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αμφίκλειας Πατέρα Διομήδη Παναγιωτόπουλο, καθώς επίσης την Ηγουμένη Νεκταρία και τις Μοναχές Ανθούσα, Χριστοδούλη και Θέκλα για την αγάπη τους. Η Παναγία να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν με αφοσίωση τη φροντίδα του οίκου της. Εξάλλου, δεν θα σταματήσω να μνημονεύω την εκλιπούσα Γερόντισσα Ηγουμένη Γαλήνη, που είχε το χάρισμα να γαληνεύει με τα λόγια της τις καρδιές των ανθρώπων. Εκείνη με καλωσόρισε στον υποβλητικό αυτόν Ιερό Χώρο, περιβάλλοντάς με, με σεβασμό και ζεστασιά. Προσπάθησα κι εγώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν αρκετό. Θα το κρίνει ο Θεός και εσείς. Ζητώ συγχώρεση αν τυχόν δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες σας. Να χαίρετε υγείας και ο Θεός να σας δίνει φώτιση.
Με απεριόριστη αγάπη
Ο Ιερέας

 Χαράλαμπος Αθ. Κουτρούμπας
kastellia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου