Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΩΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Το χωριό Πετρωτό της Φθιώτιδας είναι χτισμένο, σε υψόμετρο 650 μ. , στους πρόποδες του βουνού Κασιδιάρη (1000 μ.) και ανήκει στο Δήμο Δομοκού.
   Την Κυριακή του Πάσχα 1 Μαΐου 2016, επισκέφτηκαν το χωριό τους πολλοί Πετρωτιώτες, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία. ....

   Βόρεια του χωριού, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, στην περιοχή «Τσατμαλά » και στην κορυφή ενός δεντρόφυτου, καταπράσινου λόφου βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Τη Δευτέρα το πρωί, 2 Μαΐου 2016, ημέρα εορτασμού του Αγίου, πλήθος πιστών παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, η οποία ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο, πλησίον του καμπαναριού του 1947, που τελέστηκε από τον ακούραστο ιερέα του χωριού π. Αναστάσιο Μπλέτσα.
   Υπάρχουν δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στον Αϊ – Γιώργη και τα έλεγαν εναλλάξ οι άντρες και οι γυναίκες.
Σήμερα είναι τ’ Αϊ- Γιωργιού
σήμερα είναι χάρη
ελάτε να προσκυνήσουμε
τον Άγιο καβαλάρη
   Θρύλοι και παραδόσεις αναφέρουν τον Άγιο Γεώργιο ως προστάτη και φύλακα του δάσους, γι’ αυτό και δεν κινδύνεψε ποτέ από πυρκαγιά. Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν, επίσης, πως είδαν τον Άγιο στο ξέφωτο, καβάλα στο άσπρο άλογό του, στην περιοχή του δάσους.
   Η φύση του Πετρωτού γιορτάζει και συμμετέχει στο αναστάσιμο μήνυμα της αγάπης και της αισιοδοξίας. Η φύση του Πετρωτού μας κέρασε μυρωδιές και χαμόγελα. Δε συμμερίζεται την απαισιοδοξία της κρίσης.
ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ  ΚΑΙ  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!

                                         Κώστας  Γ. Τσιαλαφούτας

                                                    Δάσκαλος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου