Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Το Χάνι και οι διαφωνίες - Αναζητείται επενδυτής


-Είχε ξεκαθαρίσει ο Δήμαρχος από πέρυσι ότι θα προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτή.
 –Δεν είχε απορρίψει ποτέ αυτή τη μορφή αξιοποίησης, ούτε και είχε διαφωνήσει με το αντίτιμο.
-Ως ανακόλουθο τον κατηγόρησε ο κ. Μανανάς, που νοιώθει δικαιωμένος από την επιλογή της Δημοτικής Αρχής.....

Το «Χάνι» και ο τρόπος αξιοποίησής του στάθηκε για άλλη μια φορά αντικείμενο αντιπαράθεσης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο , καθώς πλειοψηφία και μειοψηφία ερίζουν για την προηγούμενη σύμβαση και τον τρόπο που κινήθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή, αλλά και το οριζόμενο αντίτιμο αμφισβητήθηκε και από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, καθώς φάνηκε ότι υπήρξε βιασύνη από την πλευρά της τότε Δημοτικής Αρχής να «απαλλαγεί» από το Χάνι, το οποίο αντιμετωπίστηκε περισσότερο ως βαρίδι.
Ο Δήμαρχος Θ.Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να βγει σε διαγωνισμό για να εκμισθωθεί σε ιδιώτη, ενώ ο προκάτοχός του Θ.Μανανάς αισθάνθηκε δικαιωμένος και τον κατηγόρησε ως ανακόλουθο. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν είχε απορρίψει ποτέ, δημόσια ή ιδιωτικά την ιδέα της εκμίσθωσης, ούτε και με το αντίτιμο. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην τοπική ιστοσελίδα amfissaface είχε πει «τα 51 ευρώ της εκμίσθωσης δεν είναι το βασικό. Και το Χάνι και οποιαδήποτε δομή θα μπορούσα να την δώσω και δωρεάν ή και να την επιδοτήσω ακόμη…» .
 Αντ’ αυτού είχε διαφωνήσει με την ουσία της διαδικασίας. Στην συνέντευξη εκείνη είχε τονίσει ότι έπρεπε να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, να γίνει διαβούλευση και να απευθύνονταν σε μεγάλο κύκλο επενδυτών.
 Άλλωστε, αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος στο συμβούλιο της 12ης Νομβρίου του 2014, όταν είπε ότι «το Χάνι ήρθε με μια μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο η οποία έφτασε το ύψος των 113.000 ευρώ από τακτικούς πόρους. Μέσα στο καλοκαίρι ανατέθηκε με μίσθωση σε επιχειρηματία, με μια διαδικασία η οποία ήταν αμφιλεγόμενη. Δεν την αποδέχομαι, θα έπρεπε να γίνει με άλλη διαδικασία πιο συστηματική και διαφανή. Η δαπάνη η οποία καλείται να κάνει ο δήμος από τακτικούς πόρους της τάξης των 113.000 ευρώ εκ των οποίων φέτος θα δίνονταν 88.719, ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
Εμείς θα εγγράψουμε ακριβώς το ποσό που χρειάζεται
26.750 για να συντηρήσουμε την περίφραξη η οποία έχει
πέσει και να επαλείψουμε με μονωτικό υλικό όλα τα κτίρια…
...Με 110.000 ευρώ, προκειμένου να φτιαχτεί ένας χώρος ο οποίος θα λειτουργεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπορούμε να επανεξετάσουμε με τέτοια δαπάνη χρήματος και άλλες μορφές λειτουργίας είτε με δικές μας δυνάμεις, είτε με μια αξιόπιστη και αποδοτική σύμβαση με επιχείρηση…»
Είναι φανερό ότι διαχρονικά ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν
απέρριψε ποτέ τη σύμβαση με ιδιώτη, αλλά αμφισβήτησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Φαίνεται επίσης και από την απάντηση που είχε δώσει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μανανάς στην ΩτΦ στις 24/6/2015: 
«Προβαίνει επίσης ο κ. Μανανάς σε μια διαστρέβλωση,
φέροντας εμένα να είμαι εναντίον της λειτουργίας του Χανίου με εκμίσθωση σε ιδιωτική επιχείρηση, αναιρώντας δήθεν τις προηγούμενες θέσεις μου.
Αναληθές.
Είμαι σαφώς εναντίον σε τέτοιες συνεργασίες με ιδιώτες σαν αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2014, ευτελίζοντας την έννοια της επιχειρηματικότητας και υπονομεύοντας τις δυνατότητες λειτουργίας του χανίου.
Τι κάνουμε σήμερα; Σε λίγες μέρες ξεκινά η εκτεταμένη επισκευή του Χανίου της Γραβιάς (προϋπολογισμού περίπου 26.000 ευρώ από ΣΑΤΑ).
Αμέσως μετά και με όρους διαφάνειας και ευρείας δημοσιότητας θα προτείνω στο Συμβούλιο την εκμίσθωση του Χανίου, ελπίζοντας να προσελκύσουμε αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Είναι ξεκάθαρο ότι από τις 24/6/2015 ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε προαναγγείλει με τον πια καθαρό τρόπο ότι το Χάνι θα δοθεί σε ιδιώτη.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου