Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Μ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ..... "Ο πατέρας μου ο Μπάτης /ήρθε απ’ τη Σμύρνη το `22 /κι έζησε πενήντα χρόνια /σ’ ένα κατώι μυστικό ..."


"....Σ’ αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε  τρώνε βρώμικο ψωμί  κι οι πόθοι τούς ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή...."


"Γ"
Η  προσφυγιά  , τα  βάσανα  και  οι  καημοί  της οδήγησαν  τον Διονύση Σαββόπουλο  να  γράψει  το  εκπληκτικό ζειμπέκικο "Μ΄αεροπλάνα και  βαπόρια".  Το τραγούδι όμως περιέχει  και  άλλα  νοήματα. Την ιστορία  του  εμείς  σας  παρουσιάζουμε  σήμερα συνοδεύοντας  την  από σπάνιες  φωτογραφίες  και  βίντεο........

Εκατοντάδες τραγούδια γράφτηκαν  από  πολλούς στιχουργούς  και  συνθέτες για  την  προσφυγιά . Όλα  μιλούν  στις  καρδιές  των  ξεριζωμένων σε  όλα  τα  μήκη  και  τα  πλάτη του  κόσμου.  Κάποια  στιγμή θα  αναφερθούμε  σε  αυτά.


Το ασταμάτητο τσουνάμι της προσφυγιάς από διάφορους μαρτυρικούς τόπους, η μάστιγα, που ελάχιστα ξαποσταίνει και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς έχει επανακάμψει με τρομερή ένταση (παρασύροντας και την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα  του τεράστιου δράματος  που ζει η ανθρωπότητα) έχει κατά καιρούς αποτελέσει πηγή έμπνευσης τραγουδοποιών σε ουκ ολίγες γωνιές του πλανήτη.

               

Το διαχρονικό μαρτύριο των λαών που αναγκάζονται λόγω πολέμου και  απάνθρωπης πολιτικής καταπίεσης να αφήσουν τον τόπο τους και να αναζητήσουν νέο, για να ζήσουν με την στοιχειώδη ασφάλεια και ελευθερία την οποία δικαιούται κάθε ανθρώπινο πλάσμα, δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει ασυγκίνητο και τον κόσμο της τέχνης – παγκόσμιας έκφρασης που ακούει στο όνομα μουσική.


                                  

Προσφυγιά , αλλά και μετανάστευση, με στόχο μια καλύτερη ζωή, σε πάμπολλες στιγμές έχουν ενταχθεί στο ρεπερτόριο δημιουργών της, τόσο στο δημοτικό τραγούδι, που δικαιολογημένα έχει μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στα τεράστια τούτα κοινωνικά θέματα, αλλά και επώνυμων  καλλιτεχνών  οι οποίοι  συχνά επηρεάστηκαν και εκφράστηκαν με στίχους και νότες για αυτά.


               

Οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι να εκδιώκεσαι από τη γη σου. Τι είναι, με τη χρήση κάθε είδους βίας, ξεριζωμός. Και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά ευαισθησίας που δείχνει ο λαός μας στο δράμα των συνανθρώπων μας, αδιαφορώντας  για τη φυλή , θρησκεία και τα όποια  διαφορετικά με εμάς "χαρακτηριστικά" τους, αποδεικνύει , κόντρα στις ντόπιες και ξένες μισάνθρωπες  πρακτικές και συνθήματα, ότι έχει βαθιά συναίσθηση τόσο της ανθρώπινης στάσης όσο και της δικής του Ιστορίας. Δεν ξεχνά πως μεταξύ άλλων ακόμα και  οι όχι και τόσο μακρινοί πρόγονοι του έζησαν  ένα ανάλογο αβάσταχτο βάσανο κάτι λιγότερο από ένα αιώνα πριν με τη γενοκτονία των Ποντίων και την Μικρασιατική Καταστροφή. 

       

Ο  Διονύσης Σαββόπουλος  με  το  τραγούδι  του " Μ' αεροπλάνα  και  βαπόρια" τους  καημούς  και  τα  βάσανα  των προσφύγων  ύμνησε  με  τον  καλύτερο  τρόπο. Ο  δίσκος  του  "Το  βρώμικο  ψωμί" , τον οποίο σας παρουσιάζουμε ολόκληρο στο  τέλος του αφιερώματος κι  στον οποίο περιλαμβάνεται  και  το  εξαιρετικο "Μ" αεροπλάνα και  βαπόρια", είναι  ότι καλύτερο  έχει  γραφτεί. Το ζειμπέκικο " Μ' αεροπλάνα  και  βαπόρια", που  από πολλούς θεωρείται το καλύτερο του Σαββόπουλου, μιλάει και για αρκετά άλλα πράγματα, όπως συνηθίζει ο Σαββόπουλος.

                          

Μιλάει για μιά κοινωνία που στέκεται στην επιφάνεια, στις " ηλεκτρικές φωνές" και δεν καταλαβαίνει ότι η πραγματική αλήθεια ντύνεται άλλα ρούχα για να σωθεί από τους διάφορους άρπαγες ("ώσπου οι τροχές μας συναντάνε τις βασικές σου τις αρχές"). 

           

Εξ ού και η προτροπή στο τέλος: "Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα βάλε στα ρούχα σου φωτιά". Δεν είναι εκεί η ουσία! Είναι πιο βαθιά: να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα η τρομερή μας η λαλιά". Το "Σ αυτό τον κόσμο/τόπο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψωμί" είναι  μια από τις μεγάλες αλήθειες ειπωμένη τόσο όμορφα. 

                                       ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΑΙ  ΜΠΕΛΟΥ  ΣΤΑ  ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ. ΣΠΑΝΙΟ  ΒΙΝΤΕΟ!!

               


 ΚΑΙ  ΤΟ  ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΠΛΕΟΝ  ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  ΚΑΙ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΔΥΟ  ΣΕ  ΝΤΟΥΕΤΟ

                               


ΚΑΙ  ΟΙ  ΔΥΟ  ΣΤΟ  Ο.Α.Κ.Α  ΤΟ  1983 ΣΕ  ΜΙΑ  ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ  ΣΥΝΑΥΛΙΑ



ΚΑΙ  ΤΟ  ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΤΟΥ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ  ΜΕΕΣΑ ΑΠΟ  ΕΝΑ  ΚΑΛΟΦΚΙΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ  ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΧΡΗΣΤΗ  seirios B 1012 ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ..........

"Κάπου εδώ και κάπως έτσι ,κρύβεται η ιστορία μας και για το λόγο αυτό προτείνω να προσαρμόσουμε όλοι τους πόθους μας, να τους "πάρουμε" απο τη σιλικόνη των καλών Πλαστικών Χειρούργων, να θυμηθούμε την καλημέρα στον γείτονα και να μη γινόμαστε "πόρνοι" σε όλα τα επίπεδα καθημερινά και παμφάγα ζωάκια. Λέω   να τις προσαρμόσουμε στις βασικές μας αρχές, χωρίς βία και κυρίως χωρίς διχόνοια.
Σε μπλέ απόχρωση , για να μας θυμίζει τη θάλασσα της ιστορίας μας. Σε 36 καρέ  δεν προλαβαίνεις,ούτε καν να αγγίξεις το βαθύ νόημα του τραγουδιού αυτού, που μέσα του κλείνει την ΕΛΛΑΔΑ." 


ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ
Αγωνία για ηλεκτροσόκ. Νεκροζώντανοι στο Κύτταρο. Σκηνές ροκ.
Φωτογραφία με την Μπέλλου.

Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς
τριγυρνάμε στα σκοτάδια
κι όμως εσύ δε μας ακούς

Δε μας ακούς που τραγουδάμε
με φωνές ηλεκτρικές
μες στις υπόγειες στοές
ώσπου οι τροχιές μας συναντάνε
τις βασικές σου τις αρχές

Ο πατέρας μου ο Μπάτης (Απρόσιτη μητέρα μορφή από χώμα και ουρανό
ήρθε απ’ τη Σμύρνη το `22 ( θα χαθώ απ’ τα μάτια σου τα δυο)
κι έζησε πενήντα χρόνια (μες στον κόσμο)
σ’ ένα κατώι μυστικό (σαν πρόσφυγας σ’ ένα κατώι μυστικό)

Σ’ αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε (αν αγαπούνε)
τρώνε βρωμικο ψωμί (τρώνε βρωμικο ψωμί)
(του λόγου σου οι πιστοί)
κι οι πόθοι τούς ακολουθούνε (κι οι πόθοι τούς ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή)
υπόγεια διαδρομή

Χθες το βράδυ είδα ένα φίλο
σαν ξωτικό να τριγυρνά
πάνω στη μοτοσικλέτα
και πίσω τρέχανε σκυλιά

Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα
βάλε στα ρούχα σου φωτιά (σαν τον Μάρκο)
βάλε στα όργανα φωτιά ( βάλε στα όργανα φωτιά)
να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα (να κλείσει η λαβωματιά μα τιναχτεί σαν μαυρο πνευμα)
η τρομερή μας η λαλιά (η τρομερή μας η λαλιά)


(Μες στις παρενθέσεις είναι τα λόγια του Σαββόπουλου)


ΤΕΛΟΣ  ΔΕΙΤΕ  ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΑ  ΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΔΙΣΚΟ  ΤΟΥ  ΔΙΟΝΥΣΗ  ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 'ΒΡΩΜΙΚΟ  ΨΩΜΙ" ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ" Μ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ  ΒΑΠΟΡΙΑ"

       


Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου