Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

"Περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας" ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΖOUGLA.GR

"Περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας"

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης - Σωτήρης Σκουλούδης - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Φραγκίσκος Πενίδης, Μάριος Τρίμπαλης 


Ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών νερού (από αγωγούς, πόσιμο βρύσης) από την περιοχή των Δελφών κι άλλων σημείων στην ευρύτερη Φωκίδα, τις οποίες πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών......


Μετά την αποκάλυψη από το zougla.gr την περασμένη εβδομάδα ότι αγωγοί λυμάτων από τους Δελφούς εκβάλλουν γύρω από το γνωστό αρχαίο μονοπάτι αλλά και σε ζώνη Α' προστασίας του Δελφικού Τοπίου, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Κέντρου μετέβη στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση και να πραγματοποιήσει χημικές και βιολογικές αναλύσεις.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο για ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών. 



Πατήστε πάνω στο έγγραφο για να δείτε τη σχετική απόφαση:



Άλλο πρόστιμο για διάθεση στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας



«Μολυσμένο νερό έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας» 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων στα πιστοποιημένα εργαστήρια του Κέντρου, διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα δείγματα νερού υπάρχει πρόβλημα, εκτός από ένα που είναι το νερό της βρύσης έξω από το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών».  Ο ίδιος επισημαίνει πως έχει μολυνθεί και το πόσιμο νερό του Χρυσού αλλά και της Ιτέας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ροής λυμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα. 

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων:


Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, τις επόμενες ημέρες το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. με δελτίο Τύπου θα ενημερώσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα τα Μέσα ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.

Στον εισαγγελέα κατατέθηκαν τα στοιχεία
Την καταγγελία αυτή αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω του zougla.gr οι «Πολίτες στο Προσκήνιο», οι οποίοι, όπως ανακοίνωσαν, κατέθεσαν όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα της Άμφισσας αλλά και σε άλλους 14 αρμόδιους φορείς.

Όπως δηλώνουν: «Έχουμε καταθέσει στον εισαγγελέα της Άμφισσας σχετική αναφορά με κοινοποίηση σε 14 ακόμα αποδέκτες. Κρατώντας το δικαίωμα να κινούμαστε κάθε φορά για αυτό και για άλλα θέματα όπως εμείς νομίζουμε, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.»



Ενήμεροι οι αρμόδιοι φορείς 
Από την πρώτη στιγμή είναι ενήμερος μεταξύ άλλων και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς

Για το ρεπορτάζ του zougla.gr ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως το συγκεκριμένο θέμα το διαχειρίζεται η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Παράλληλα, ενημερώθηκαν το γραφείο του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη,  ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αλλά και η προϊσταμένη της Ι ΕΠΚΑ Δελφών, αρχαιολόγος Αθανασία Ψάλτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και σχετική δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε κατόπιν παρέμβασης της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων. 

«Στέλνουμε επιθεωρητές περιβάλλοντος - Χρειάζεται να γίνει άμεσα έργο αποχετευτικό»
Ο κ. Τσιρώνης σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ενημερώθηκε άμεσα για το τι ακριβώς έχει συμβεί με το αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Δελφών. Όπως επεσήμανε, το πρόβλημα με τα λύματα είναι γνωστό εδώ και καιρό και είναι τραγικό να χύνονται μέσα στο Δελφικό Τοπίο. Γι' αυτό, όπως τόνισε, θα χρειαστεί στην περιοχή να γίνει κάποιο έργο για να διορθωθεί το πρόβλημα και να μην εκβάλλουν αγωγοί λυμάτων μέσα σε περιοχή του Δελφικού Τοπίου. Βέβαια, κατά τον ίδιο, ένα τέτοιο έργο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πως έχει δώσει εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου να μεταβούν στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος του προβλήματος. Για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου