Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Η μεγάλη κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων για την κάθοδό τους στην Αθήνα την Παρασκευή με την κινητοποίηση να κορυφώνεται με το παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο. ....
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα. Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν επίσης οι επιστημονικοί φορείς, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση που συγκάλεσε στην Πέλλα η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι αγρότες με λεωφορεία, αυτοκίνητα και τρένα. Οι αγρότες της Κρήτης πρόκειται να είναι στον Πειραιά στις 6 το πρωί και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου με τους ανθοπαραγωγούς από την Αττική και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στην Αθήνα περισσότερα από 20 συνολικά λεωφορεία, ενώ πολλοί έχουν επιλέξει να πάνε με τα ΙΧ οχήματά τους.
Προσυγκέντρωση όλων των αγροτών θα γίνει στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια και θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα, όπου θα κατασκηνώσουν για το διήμερο συλλαλητήριο. Στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Θωμά Μπακαλάκο και άλλους καλλιτέχνες.
Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Νωρίτερα θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις σωματείων, φορέων και ομοσπονδιών σε διάφορα σημεία.
Συλλαλητήριο διοργανώνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ για να ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.
Το μπλόκο των Τεμπών δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση, μαζί με αυτό των Μικροθηβών, ωστόσο θα διευκολύνει στη μετακίνηση τους συναδέλφους τους, που θα θέλουν να κατέβουν την Αθήνα κρατώντας το δρόμο ανοιχτό μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών δεν προτίθενται να κάνουν καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό μέχρι τη Δευτέρα. Περιμένουν να οριστεί η μέρα και η ώρα του ραντεβού για να δρομολογηθούν λύσεις.
Θετικοί σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετά το συλλαλητήριο είναι και άλλα μπλόκα όπως ο Προμαχώνας και τα Πράσινα Φανάρια τα οποία όμως θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Βέβαια σε καμιά περίπτωση όπως λένε δεν χαλαρώνουν τον κλοιό και οι πολύωροι αποκλεισμοί κομβικών σημείων θα συνεχιστούν κανονικά.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών, τόνισε ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται από πού προήλθε η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου. «Η έκφραση αυτής της αγανάκτησης πρέπει να έχει όρια. Από αυτήν τη θέση δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε χιλιοστό», πρόσθεσε.
Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ
Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.
Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.
Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.
Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι” αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.
Πηγή: ΕΡΤ , ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου