Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Δ.Ε. Καλλιέων

Η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων του Δήμου Δελφών ετοιμάζετε να υποδεχτεί το τριήμερο της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας με εκδηλώσεις και παραδοσιακά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους και περιμένει τους λάτρεις του βουνού να βιώσουν μια μοναδική, εναλλακτική εμπειρία κεφιού και χαράς. Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικο Γλέντι στην πλατεία της Τ.Κ. Αθανασίου Διάκου...


Η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων του Δήμου Δελφών ετοιμάζετε να υποδεχτεί το τριήμερο της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας με εκδηλώσεις και παραδοσιακά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους και περιμένει τους λάτρεις του βουνού να βιώσουν μια μοναδική, εναλλακτική εμπειρία κεφιού και χαράς.

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικο Γλέντι στην πλατεία της Τ.Κ. Αθανασίου Διάκου με άναμμα της φωτιάς, άφθονο κρασί και τσίπουρο. Το κάψιμο του αποκριάτικου στοιχειού θα σημάνει την έναρξη του γλεντιού με πολλά καρναβαλικά δρώμενα.

Για την Καθαρά Δευτέρα στις Τοπικές Κοινότητες του Πανουργιά, της Στρώμης και του Αθ. Διάκου, τα καζάνια θα μπουν από νωρίς στην φωτιά για την προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας με λαγάνα που θα διατεθεί δωρεάν στις πλατείες για τα Κούλουμα.

Στον Αθ. Διάκο μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στο ”Παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού” που θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.

Η διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων που γίνονται για πρώτη φορά στην Δημοτική μας Ενότητα πραγματοποιείται από τον Δήμο Δελφών με την συνεργασία τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016
– 20:00μ.μ. 1ο Αποκριάτικο Γλέντι του Αθ. Διάκου
Κάψιμο του Στοιχειού της Αποκριάς

Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016
– 10:30π.μ. ”Το παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού”
– 12:00μ.μ. Κουλουμα με Παραδοσιακή Φασολάδα στην Τ.Κ. Αθανασίου Διάκου
– 12:00μ.μ. Κούλουμα με Παραδοσιακή Φασολάδα στην Τ.Κ. Πανουργιά

– 12:00μ.μ. Κούλουμα με Παραδοσιακή Φασολάδα στην Τ.Κ. Στρώμης
amfissaface.gr
 Αποκριάτικες δραστηριότητες  στον Αθανάσιο Διάκο  13-14 Μαρτίου
Είναι η πρώτη φορά που θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο και θα συμμετέχουν όλα τα μαγαζιά και οι κάτοικοι σε μια προσπάθεια να αναβιώσουμε παλαιά έθιμα του τόπου μας.  Την Κυριακή 13/3 το απόγευμα θα ντυθούν  κάτοικοι και επισκέπτες ΠΡΟΒΑΤΑΡΑΙΟΙ (αυτοί που φυλάγανε τα πρόβατα) και ΓΙΔΑΡΗΔΕΣ (αυτοί που φυλάγανε τα γίδια).  Θα έχει φτιαχτεί ένα ομοίωμα ενός στοιχειού με άχυρα και παλιά ρούχα, το οποίο θα περιφέρουν στο χωριό οι ντυμένοι τσοπάνηδες χτυπώντας τις κουδούνες και παίζοντας φλογέρες, ώστε να προσκαλέσουν όλους τους κατοίκους και επισκέπτες να μαζευτούν στην πλατεία του χωριού, στις 8 η ώρα, όπου και θα ανάψουμε μια μεγάλη φωτιά για να κάψουμε το στοιχειό.  Μόλις ρίξουμε το στοιχειό στη φωτιά θα αρχίσει το γλέντι με δωρεάν κρασί και τσίπουρο. 
Την επόμενη ημέρα ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/3 τραπέζια θα στρωθούν στην πλατεία και θα μοιραστεί δωρεάν φασολάδα και λαγάνα στους κατοίκους και επισκέπτες.  Για τους μικρούς μας φίλους θα γίνει ΚΥΝΗΓΙ ΘΥΣΑΥΡΟΥ με δώρο σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου