Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΘΗΒΑ : Πρωτεύουσα πόλη από το ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ με την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Μια πολύ όμορφη βραδιά αποδείχθηκε η 14η Φεβρουαρίου για τους φιλομαθείς της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής και όσους αγαπούν την πόλη και νοιάζονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της.....
Το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού και η Θήβα έβαλαν τα καλά τους και υποδέχθηκαν μια σπουδαία προσωπικότητα της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας . Την πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Βυζαντινολόγο κα Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ η οποία ανέπτυξε το θέμα: ΘΗΒΑ–Πρωτεύουσα πόλη. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία  μιας και εκτός των ορθίων που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης πλέον των 200 ήταν όσοι παρέμειναν εκτός αιθούσης ακούγοντας την ομιλήτρια από τα ηχεία που είχαν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό.

Ήταν τιμή για τη Θήβα η παρουσία της διαπρεπούς πανεπιστημιακού αλλά και ευλογία η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος που τίμησε   στην εκδήλωση .
Ο Αρχιεπίσκοπος πριν την έναρξη της εκδήλωσης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως «θα ήταν μεγάλη παράλειψη, όπου κι αν βρισκόμουν να μην έρθω στην εκδήλωση αυτή.                                                                                                            

 Η κ. Αρβελέρ είναι ένας άριστος διδάσκαλος για όλους μας. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έγραψε, αλλά ουσιαστικά γνωρίζει απέξω τα θέματα, τα προβλήματα του Βυζαντινού πολιτισμού. Είναι η πηγή, γι αυτό απόψε ήρθα και εγώ μαζί με όλους τους άλλους να ακούσω, να χαρώ, να προβληματιστώ, να πλουτίσω τις γνώσεις μου και να συγχαρώ τους πολίτες της Θήβας που είχαν την πρωτοβουλία να μας χαρίσουν αυτήν την όμορφη βραδιά».                                                                                                      
Η κ. Αρβελέρ θέλησε απλώς να σχολιάσει :«Για μένα είναι ευλογία τα λόγια του Αρχιεπισκόπου».


Στις 18:00 όπως έγραφε η πρόσκληση ξεκίνησε η εκδήλωση με τον χαιρετισμό του εκπροσώπου του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.  Αποστόλη Δαγδελένη να καλωσορίζει εκ μέρους του Κέντρου τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι : …Το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού είναι μια προσπάθεια από πολίτες της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής με σκοπό να συμβάλει στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας μας. Σύνθημά μας είναι « Η λάμψη του παρελθόντος της Θήβας ελπίδα του μέλλοντος της » 
«Θέλουμε να είναι μια προσπάθεια πολλών ανθρώπων και να γίνουμε παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας ενώνοντας όλες τις υγιείς και ανιδιοτελείς δυνάμεις για αυτό το στόχο. Στον τόπο μας υπάρχει λαμπρή ιστορία !!! Υπάρχουν κριμένοι και φανεροί θησαυροί  (Αρχαιολογικοί και Θρησκευτικοί ) και πρέπει όλοι μαζί να τους αναδείξουμε μαζί με το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Στην προσπάθεια μας αυτή είναι μαζί μας και οι εκ καταγωγής Θηβαίοι που ζουν σε άλλες πόλεις και χώρες με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει επαφές και θα συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια στηρίζοντας την γενέτειρα.»

Ευχαρίστησε τα 70 μέλη που υπέγραψαν το καταστατικό του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. και ενέκριναν τις δράσεις του μία εκ των οποίων είναι η συμμετοχή στη δημιουργία του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Θήβας με υπεύθυνους τον Γιώργο Καραουλάνη και την Ασημίνα Λυμπέρη  που θα συνεργαστεί με την Εταιρεία Βοιωτικών Μελετών και τον καθηγητή Νικόλαο Κόλλια έχοντας  την υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων.
«Μπορεί οι τίτλοι σπουδών μας και η οικονομική επιφάνεια του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. να μην έχουν ειδικό βάρος. Ειδικό βάρος και κινητήρια δύναμη μας είναι η αγάπη για τη Θήβα. Τίτλος τιμής για μας να μείνουμε  εργάτες και να στηρίξουμε με τις μικρές μας δυνάμεις την πόλη και την περιοχή που γεννηθήκαμε , ζούμε , και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.»
«Πρέπει όλοι να ξανά-αγαπήσουμε τη Θήβα και να μάθουμε στα παιδιά μας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλάμε» τόνισε χαρακτηριστικά .


Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πνευματικό πατέρα της Βοιωτικής Εκκλησιάς για την τιμή να παραβρεθεί στην εκδήλωση, για την αγάπη του προς τη Θήβα αλλά και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τις δράσεις του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε ένθερμα για την κα Αρβελέρ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή η παρουσία της, για ακόμα μία φορά, στην πόλη της Θήβας.

 Όπως είπε χαρακτηριστικά : “H πνευματική δεινότητα και η επιστημονική πληρότητα της κυρίας Αρβελέρ αποτελούν εχέγγυα γνησιότητας και αντικειμενικότητας. Είμαστε όλοι υπερήφανοι, διότι με ζήλο, ενδιαφέρον και κυρίως με τις γνώσεις της έχει συντελέσει τα μέγιστα στην ανάδειξη του Βυζαντινού Πολιτισμού ” .
Ο κ. Δήμαρχος συνεχάρη επίσης τον  Αποστόλη Δαγδελένη και τα Μέλη του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. για τις εξαιρετικού επιπέδου εκδηλώσεις που διοργανώνουν και οι οποίες αναδεικνύουν και προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής .
Σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Θήβας είπε: “ Η ομιλία αυτή, όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Θήβας, με την ονομασία “ο Πίνδαρος”, σε συνεργασία του Δήμου Θηβαίων, της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και του ΚΕΘΗΠΟ, με διαλέξεις- σεμινάρια- συνέδρια από ειδικούς επιστήμονες, την οποία στηρίζουμε ως Δημοτική Αρχή, όπως και κάθε δράση που συμβάλει στην πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη αυτού του τόπου, και για την οποία θα ληφθεί σχετική απόφαση από το Δ.Σ.”
Ο δήμαρχος τίμησε την κα Αρβελέρ με έναν από τους στατήρες(νόμισμα) του Κοινού των Βοιωτών που φέρει την βοιωτική ασπίδα, σύμβολο του Κοινού των Βοιωτών και έναν αμφορέα

Η Αντιπερειφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη  και αναφέρθηκε στην τεράστια ιστορία και τον πλούτο της Θήβας δήλωσε την ικανοποίηση της για την προσπάθεια που ξεκίνησε το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού δηλώνοντας την συμπαράσταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τις ίδιας προσωπικά στην πραγματοποίηση των στόχων και των δράσεων του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. Τίμησε εκ μέρους του ΚΕΘΗΠΟ την κα Αρβελέρ με αντίγραφο της στήλης του Νέρωνα  που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας για την οποία είχε κάνει εργασία η Πρύτανης πριν 40 χρόνια..

Η ομιλία της κας Ελένης Γλύκαντζη Αρβελέρ καθήλωσε το κοινό που διψούσε για γνώση .  Ήταν διδακτική, μεστή περιεχομένου και διανθισμένη με τόσο χιούμορ που η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε. Μας γέμισε γνώσεις και συναισθήματα..

Ο Αρχιεπίσκοπος στο τέλος της εκδήλωσης επεσήμανε εκφράζοντας όλο το ακροατήριο πως « η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ μας έχει κάνει υπερήφανους. Είναι ο συνεχής δάσκαλός μας. Παρακαλούσα να διαρκέσει ακόμη περισσότερο η ομιλία και έκανα την εξής σκέψη, λόγω των μικρών σπουδών μου και μολονότι δεν είχα μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, κατάφερα να έχω μία μεγάλη βιβλιοθήκη. Έλεγα, λοιπόν, κρίμα τόσα βιβλία τι να τα κάνεις όταν έχεις τέτοιους δασκάλους, όταν τους ακούς και τα θυμάσαι όλα».

Το ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ  ευχαριστεί την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη , τον Δήμο Θηβαίων και τον Δήμαρχο Σπυρίδων Νικολάου για την συνεργασία, την ΔΗ.ΚΕ.Θ για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αναστάσιο Καμούτση για την πολύπλευρη βοήθεια του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ευχαριστεί τις εταιρείες του ομίλου Στασινόπουλου ΕΛΒΑΛ και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ  ΚΟΡΙΝΘΟΥ και τον κο Νικόλαο Κουδούνη Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς για την συμβολή τους ως χορηγοί της εκδήλωσης.  

Τίμησαν την εκδήλωση :
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης , ο πατήρ Σπυρίδων Βασιλάκος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας και ο εφημέριος της Μητροπόλεως π. Γεώργιος Παπαγεωργίου
Ο βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος
Ο δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιαίων Γιώργος Ντασιώτης,
Ο πρόεδρος του Πρόεδρος  Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού ΤΕΙ    Στερεάς Ελλάδας Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Τριβέλλας Παναγιώτης  
Η Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Δρ.Αλεξάνδρα Χαραμή
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας  Νικόλαος Κουδούνης.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών Νικόλαος Κόλλιας
Ο αντιδήμαρχος Θηβαίων Ανδρέας Χατζησταμάτης
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Κοκοντίνης
Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. Αναστάσιος Καμούτσης
Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ Αλέκος Στάικος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σταμάτης. Χαλβατζής, Γιάννης. Κόρδατζης, Ντίνος Τυρινόπουλος Κώστας Χαρέμης, Δημήτρης Κουτσοδήμος, Γιώργος Γεωργακόπουλος Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Θωμάς Κιούσης.
Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Αναστασίου και Γιώργος Ψυχογιός και ο πρώην Αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης.
Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Ο.Θ  Νότης Καλαμπάκας
Οι πρώην Βουλευτές Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας και Βάσω Τσόνογλου, και μετέφερε το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Βουλευτής Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος που εκπροσωπούσε τη βουλή σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της Θήβας, πολλών εκπαιδευτικών και πλήθους φιλομαθών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν  η παρουσία νέων παιδιών και μαθητών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δείγμα της ελπίδας που έχει ο τόπος μας.

Ευχαριστούμε τη συμπατριώτισσα δημοσιογράφο Παναγιώτα Βιλλιώτη για το συντονισμό της εκδήλωσης, το Σταρ Λαμίας,  τα Βοιωτικά Νέα το Romfea.gr, το ΘΗΒΑ PRESS το ΘΗΒΑ GR και το exeisminima που κάλυψαν την εκδήλωση, όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που πρόβαλαν την εκδήλωση, το YOLO 102.1 ως χορηγό επικοινωνίας, το Φωτογραφείο Χρήστος Μακρυπούλιας για τις φωτογραφίες και την βοήθεια του , τον Μανώλη Ζέππο για το Βίντεο  το φυτώριο Γαστουνιώτη για το στολισμό της αίθουσας και τους υπαλλήλους της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. Κώστα Τσολάκο και Κώστα Αραπίτσα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου