Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Aνακαλείται στην Αθήνα η Πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη

Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ανακαλείται η Πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη, κυρία Χρυσούλα Αλειφέρη με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά,....
δύο ημέρες μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει σαν στόχο την διαφύλαξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.
«Είναι σαφές», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επισημαίνει δε ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα», καθώς «η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, όπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Ρώμης. «Η Ιταλία- τόνισε ο Τζεντιλόνι- θεωρεί επικίνδυνες μονομερείς πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η Ιταλία δεν συμμερίζεται τις θέσεις που στοχεύουν στο να αποδώσουν σε μια μόνον χώρα, όπως στην Ελλάδα, την ευθύνη αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης», αναφέρει το ανακοινωθέν του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, τονίζεται ότι ο Πάολο Τζεντιλόνι, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Κοτζιά, τόνισε πως «χρειάζεται η συμβολή όλων, αλλά οι αποτελεσματικές λύσεις δεν μπορούν παρά να υιοθετηθούν στα πλαίσια μιας αλληλέγγυας ευρωπαϊκής προσπάθειας, με ευρεία συναίνεση».
Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγική κρίση τίθεται σήμερα στο τραπέζι των 28, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο συνέρχεται στις Βρυξέλλες ενώ χθες η σύνοδος της Αυστρίας και εννέα βαλκανικών χωρών, πλην της Ελλάδας στη Βιέννη έληξε χωρίς ευθείες αναφορές σε κλείσιμο συνόρων, αλλά με μέτρα για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών. Μάλιστα το ανακοινωθέν της συνόδου, που συντάχθηκε από Αυστριακούς διπλωμάτες και απηχεί 100% τις αποφάσεις της Βιέννης, μιλάει για «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών».
Σε πρώτη φάση η Αυστρία θα στείλει 20 αστυνομικούς στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας προκειμένου να συνεργαστούν με την ΠΓΔΜ για να παρεμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών προς Βορρά και για να χορηγούν τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα για τα οποία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί της αστυνομίας τεσσάρων βαλκανικών κρατών και της Αυστρίας.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου