Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί



Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάναχμετ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Η έκρηξη οφείλεται σε «επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν....
Η στιγμή της έκρηξης στην πλατεία Σουλταναχμέτ, όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.
«Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια», είπε.
Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, πρόσθεσε.
Ο τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και τούρκοι πολίτες.
Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.
Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί
Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείσθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της πόλης που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίσθηκε. "Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθεί το αίτιο της έκρηξης, το είδος της και οι υπεύθυνοι", διευκρίνιζε η ανακοίνωση.
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος έδινε την πληροφορία, επιβεβαιώνοντας σειρά μαρτυριών, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί
«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς».
Γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται στους τραυματίες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ενώ εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ομάδα γερμανών τουριστών βρισκόταν την περιοχή την ώρα της έκρηξης, αλλά δεν είναι σαφές εάν γερμανοί τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων.
Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί
Η έκρηξη έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές απειλές για την ασφάλειά της.

Το Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική ομάδα του PKK είναι δύο από τις ομάδες που αναφέρονται στις πρόσφατες εκρήξεις βίας.

Τον Οκτώβριο, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης στην Άγκυρα, που ζητούσε να δοθεί ένα τέλος στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή PKK και της τουρκικής κυβέρνησης. 99 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 240 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις αυτές.
Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί

Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιείται στο γειτονικό Ιράκ. Μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύσουν επιθέσεις σε θέσεις που κατέχει το ΙΚ από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία. Οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται κατά του ΙΚ σε μια περιοχή μεταξύ του βόρειου Ιράκ και της Συρίας.
 
ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες τουρίστες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από την ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών .

Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί
Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης, αναφέρει σε μήνυμά του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.
Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την πολύνεκρη έκρηξη και εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων.
Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αγία Σοφία - Δέκα νεκροί

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου