Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Στόχος της εκδήλωσης είναι, να διευρύνουμε τη συζήτηση και την τεκμηρίωση για την προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, απορρίπτοντας τους μύθους που καλλιεργούν οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών....
Η κρίση εντείνεται, λόγω των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται σε πολλές χώρες, με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να οδηγούν σε αυτές τις αλλαγές. Οι σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό και οι ιδιωτικοποιήσεις παρουσιάζονται ως αναγκαιότητα για ευκαιρίες για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, ακόμη και αν αυτό βαθαίνει την ύφεση στην πραγματική οικονομία.
Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά παραδείγματα αυτής της ιδεολογικά καθοδηγούμενης και ανεύθυνης ιδιωτικοποίησης είναι η Ελλάδα, όπου η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για νέα δάνεια επιβάλλουν πλέον την ιδιωτικοποίηση των φορέων κοινής ωφελείας.
Σύμφωνα με τον νόμο (Ν. 3986/2011), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του...
Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Στο Ταμείο μεταφέρθηκαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα μεταφερθούν όσα ακόμη περιουσιακά στοιχεία αποφασιστεί από το Κράτος να αξιοποιηθούν.
Είναι χρέος μας να αντισταθούμε στην “αδιαφορία” που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά, και οι προηγούμενες ΝΔ ΠΑΣΟΚ,  με τις εκκωφαντικά σιωπηρές επιλογές τους να προχωρούν  σε ιδιωτικοποιήσεις.
Επιλογές εκ διαμέτρου αντίθετες προς τις εξελίξεις  σε επίπεδο  ευρωπαϊκών δήμων ως προς το νερό.
Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι τοπικοί άρχοντες τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και να παραδειγματιστούν από δήμους όπως του Παρισιού και του Βερολίνου, που έχοντας βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και την αθέτηση των υποσχέσεων των ιδιωτικών παρόχων -που οδήγησαν σε ελλειπή συντήρηση των δικτύων, υπερβολικές τιμές και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, επαναδημοτικοποίησαν τις υπηρεσίες ύδρευσης προς ικανοποίηση των πολιτών τους.
Σκοπός κάθε εκλεγμένου θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος και όχι η διευκόλυνση εκείνων που αδημονούν να πάρουν στα χέρια τους τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων σε τιμές ευκαιρίας!
Σύντομα η ιδιωτικοποίηση έμμεσα ή άμεσα θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα. Γιατί όταν πιάσει φωτιά το σπίτι του διπλανού σου βέβαιο είναι ότι θα καεί και το δικό σου.
Είτε πρόκειται για τα συλλογικά φυσικά αγαθά, όπως το νερό, είτε πρόκειται για τη συλλογική μας πολιτιστική κληρονομιά, ένα είναι βέβαιο. Κάθε περίφραξή της είναι άμεσα ή έμμεσα ενάντια στο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για τη ζωή. Τα συλλογικά αγαθά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός προσωρινού εκλεγμένου εκπροσώπου.
Η άνιση πρόσβαση, η αθέτηση υποσχέσεων, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και τα σκανδαλώδη περιθώρια κέρδους, ωθούν τους πολίτες να ενεργοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου