Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Σκηνές ζούγκλας και ντροπής στα ελληνικά γήπεδα

Μπάκας, Ριζούπολη, Ευθυμιάδης, Τούμπα, "Members Club", Κατσούλης. Ωμή βία και σκηνές πολέμου στα ελληνικά γήπεδα. Τα περιστατικά που όλοι θα θέλαμε να μην έχουμε βιώσει (VIDEOS, PHOTOS).....
    Οι    νόμοι πάνε και έρχονται. Τα ευχολόγια δίνουν και παίρνουν. Τα λόγια που καταδικάζουν τα επεισόδια "απ' όπου και αν προέρχονται" έχουν καταντήσει πιο κλισέ και από το "κοιτάζουμε κάθε ματς ξεχωριστά". Δυστυχώς, οι ανεγκέφαλοι είναι αυτοί που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια του και επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας όποτε εκείνοι γουστάρουν. Χρόνια τώρα κρατάει αυτή η κολόνια, δεν είναι τωρινή.

Τα γεγονότα που συνέβησαν στη Λεωφόρο πριν αποφασιστεί η αναβολή του αιώνιου ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά και αμέσως μετά την γνωστοποίηση ότι το ματς δεν πρόκειται να ξεκινήσει, προστέθηκαν απλά σε μια μακραίωνη λίστα με ένα κάρο περιστατικά που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή βούληση για να αντιμετωπιστεί η βία στον ελληνικό αθλητισμό. Συζητήσεις επί συζητήσεων και από ουσία τίποτα, όπως σε κάθετι σε τούτη την χώρα.

Τα επεισόδια αφορούν όλες τις ομάδες, όλα τα αθλήματα και έρχονται από παλιά, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Με αφορμή τα χθεσινά (21/11) θλιβερά επεισόδια, το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει επεισόδια που έχουν εκτυλιχθεί στα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αντί να ασχολούμαστε με το ίδιο το άθλημα, η επικαιρότητα μάς αναγκάζει να γράφουμε για οτιδήποτε άλλο εκτός απ' αυτό.

Έφυγαν στο γήπεδο οι Μπλιώνας και Παναγιώτου
Το 1986 και το 1991 είχαμε τους δυο πρώτους νεκρούς από φαινόμενα χουλιγκανισμού και ήταν... παράπλευρες απώλειες, αφού δεν συμμετείχαν στα επεισόδια όμως κάποιοι αποφάσισαν να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή στο βωμό της καφρίλας τους και των άγριων ενστίκτων τους. Τον Οκτώβριο του 1986, πριν τον αγώνα της Λάρισας με τον ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Ο αγώνας ξεκίνησε και από την πλευρά των οπαδών του "Δικεφάλου" εκτοξεύτηκε φωτοβολίδα, η οποία βρήκε στην καρωτίδα τον Χαράλαμπο Μπλιώνα, ο οποίος καθόταν απέναντι. Ο άτυχος φίλαθλος της Λάρισας άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο. Πέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Γενάρη του 1991, ο 15χρονος Γιώργος Παναγιώτου ήταν το δεύτερο θύμα στα γήπεδα. Φίλος του Ολυμπιακού ο νεαρός, δέχτηκε κροτίδα στην κοιλιακή χώρα στα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν την έναρξη του αγώνα με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που διακόπηκε από τη ρίψη καπνογόνου και έφυγε από τη ζωή.

                                Ο άτυχος Χαράλαμπος Μπλιώνας


Ο νεαρός, Γιώργος Παναγιώτου
Οι "επιστήμονες", το παιχνίδι που δεν έγινε ποτέ και ο τελικός του... Μπάκα
Ένα μήνα μετά τον θάνατο του Παναγιώτου, στο Στάδιο Καραϊσκάκη σημειώθηκαν επεισόδια στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αθηναϊκό. Το ματς είχε φτάσει στο 88ο λεπτό, όταν μερίδα οπαδών των γηπεδούχων μπήκαν στο γήπεδο και κινήθηκαν εναντίον του Χρήστου Δημόπουλου, άλλοτε άσου του Παναθηναϊκού. Τη νύφη πλήρωσε τόσο ο διαιτητής όσο και ένας καμεραμάν της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ ο τότε πρόεδρος των Πειραιωτών, Αργύρης Σαλιαρέλης, υποστήριξε ενώπιον του αθλητικού δικαστή πως οι οπαδοί της ομάδας του δεν είναι αλήτες αλλά επιστήμονες και πως ο κόσμος που μπήκε από τη Θύρα 4 στο γήπεδο δεν αφορούσε χούλιγκαν. Ο Ολυμπιακός μηδενίστηκε, του αφαιρέθηκαν βαθμοί και έπαιξε πέντε παιχνίδια μακριά από την έδρα του.



Τα πρώτα σοβαρά επεισόδια σε ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη την τελευταία εικοσαετία, έγιναν τον Νοέμβριο του 1994 στο Χαριλάου για το παιχνίδι πρωταθλήματος. Οι οπαδοί των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και η συμπλοκή τους κράτησε ώρες ολόκληρες. Οι κερκίδες του γηπέδου "άδειασαν" από καθίσματα, καθώς πολύ λίγα έμειναν στη θέση τους. Τα επεισόδια σταμάτησαν όταν τελικά οι ανεγκέφαλοι κουράστηκαν να πλακώνονται στη μέση του γηπέδου.



Τον Μάιο του 1995, εκτενή επεισόδια σημειώθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο καρεκλοπόλεμος διήρκησε για πολλή ώρα και ένα σκηνικό πολέμου μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων. Από 'κει και πέρα, το... γλυκό έδεσε, όταν ο διαιτητής Μπάκα έδωσε (αμφισβητούμενο) πέναλτι στον Βαζέχα στο 119' και δέχτηκε επίθεση αρχικά από τους ποδοσφαιριστές για την απόφασή του, ενώ λίγες ημέρες μετά χτυπήθηκε από φιλάθλους. Η επίθεση με λοστούς στην οδό Αλίμου σημειώθηκε μέσα σε ταξί, όταν οι δράστες το περικύκλωσαν, τον έβγαλαν έξω και του επιτέθηκαν. Ο ίδιος είχε καταγγείλει πως μετά τον αγώνα δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα και είχε ζητήσει αστυνομική προστασία.






Τα επεισόδια στη Νεάπολη και στο... αδιάφορο Παναθηναϊκός - Προοδευτική
Το 1997 και μάλιστα μέσα στον ίδιο μήνα (Νοέμβριο), σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια σε δυο γήπεδα. Πρώτα, στη Νεάπολη στον αγώνα του Ιωνικού με τον Ολυμπιακό, όταν ο αείμνηστος πρόεδρος των γηπεδούχων, Νίκος Κανελλάκης, έδωσε χαστούκι στον διαιτητή της αναμέτρησης, Αργύρη Παπαχίντζιο και είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδψν και των ποδοσφαιριστών. Οι... καρατιές έδιναν και έπαιρναν, ενώ ο Σωκράτης Γέμελος του Ιωνικούέφυγε από το γήπεδο με σπασμένη μύτη. Πέντε οπαδοί διακομίστηκαν στο Τζάννειο, αλλά κανείς δεν παρέμεινε μετά από τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο με τον συνάδελφο Αντώνη Αντωνόπουλο να κάνει ρεπορτάζ... μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να παίρνει δηλώσεις από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και εκείνος αποσβολωμένος να κοιτάζει όσα γίνονταν δίπλα του.



Εξάλλου, επίσης το Νοέμβριο του 1997, οπαδοί του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την Προοδευτική στο ΟΑΚΑ βγήκαν έξω από τη Θύρα 1 του ΟΑΚΑ και πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ πούλμαν των ΜΑΤ, μετέπειτα επέστρεψαν μέσα και ξεκίνησε καρεκλοπόλεμος και ένα άνευ προηγουμένου άγριο σκηνικό με ξύλο και χρήση δακρυγόνων. Οι χούλιγκαν έσπασαν πολλά καθίσματα και ήρθαν σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις για αρκετή ώρα.



Το ακυρωθέν γκολ του Τάκολα και ο Δημητρόπουλος

Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1998, το ακυρωθέν γκολ του Τάκολα στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στο γήπεδο της Τούμπας, αλλά και το ότι ο διαιτητής Παπαπέτρου σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 83, προκάλεσαν άσχημα σκηνικά, όπου τόσο ο ρέφερι του αγώνα όσο και ο βοηθός του, Φεσόπουλος, έπεσαν θύματα ωμής βίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβησαν τέτοια γεγονότα στο συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ ακολούθησαν και άλλα.                       

 Η είσοδος των φιλάθων στο γήπεδο

Ο τραυματισμός του βοηθού, Φεσόπουλου

                                     Αιμόφυρτος ο ρέφερι, Παπαπέτρου

Τον Νοέμβριο του 1999, αν και το ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η διαιτησία του Δημητρόπουλου προκάλεσε μέχρι και χρήση... όπλου (!) στο Members Club του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι ποδοσφαιριστές και ο προσωπικός φρουρός του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ήταν οι πρωταγωνιστές. Πρώτα ο Μιχάλης Κασάπης επιτέθηκε στον διαιτητή για τα σφυρίγματά του και τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα 24 αγωνιστικών, ενώ στο Members Club υπήρξε πυροβολισμός από τον φρουρό του Μητρόπουλου στην προσπάθειά του να τον προστατέψει, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα χάος με πολύ ξύλο.


    Ο ξυλοδαρμός του Ευθυμιάδη και η Ριζούπολη

Όταν η μια πλευρά μιλάει για τον Ευθυμιάδη, η άλλη απαντάει για τη Ριζούπολη και... τούμπαλιν. Πρόκειται για δυο περιστατικά που δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ και αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας όσον αφορά το κομμάτι των άσχημων περιστατικών στα γήπεδά μας. Πρώτα είχαμε τον Μάρτιο του 2002 τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Ευθυμιάδη από φιλάθλους του Παναθηναϊκού στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Ο καταλογισμός πέναλτι σε ανατροπή του Βενετίδη από τον Κωνσταντίνου στο 92', έφερε άγρια σκηνικά στην συνέχεια. Το πέναλτι ήταν σωστό, αλλά στο "τριφύλλι" είχαν παράπονα από την γενικότερη διαιτησία του. Ο ίδιος δέχτηκε άνανδη επίθεση με κλωτσιές και γροθιές και αποχώρησε αιμόφυρτος από το γήπεδο. Σε άλλο σημείο του γηπέδου, οπαδοί χτυπούσαν στη φυσούνα τους Καστίγιο και Γεωργίου, με τον τελευταίο να αποχωρεί με... σουβενίρ στο μάγουλο.



Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου 2003, είχαμε τα περιστατικά στη Ριζούπολη πριν την έναρξη του ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που έκρινε και τον τίτλο υπέρ των Πειραιωτών (νίκη με 3-0). Φωτοβολίδες και αντικείμενα όταν έφτασε το πούλμαν του Παναθηναϊκού, σκίσιμο της φυσούνας και επιθέσεις προς τους παίκτες των φιλοξενούμενων και γενικότερα μια έκκρυθμη κατάσταση που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Μάλιστα, καλά καλά δεν μπορούσαν να κάνουν προθέρμανση οι παίκτες του Παναθηναϊκού, με τον αγώνα στο 90λεπτο να μην έχει κάποιο άσχημο συμβάν, όμως προηγουμένως έγιναν πολλά εις βάρος της πράσινης αποστολής. Η "Ριζούπολη" αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε σχετική συζήτηση για το θέμα της βίας και του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα.



Ο τελικός που κάηκε η Τούμπα

Στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 2003 ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη, τα επεισόδια υπενθύμισαν σε όλουε μας ότι οι ανεγκέφαλοι ζουν και βασιλεύουν. Κοντά στη λήξη του αγώνα στις θύρες της Τούμπας, στις οποίες φιλοξενούνταν οι οπαδοί του Αρη, ξέσπασε φωτιά. Και με την αποχώρηση των φιλάθλων άρχισαν επεισόδια στους δρόμους γύρω από το γήπεδο. Μεγάλη ήταν η νύχτα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς επεισόδια διήρκεσαν μέχρι τα ξημερώματα.



        Η Νέα Σμύρνη, το Χαριλάου και ο τελικός της Πάτρας
Τα σκηνικά πολέμου έχουν συνέχεια, με τον Άρη να έχει την... τιμητική του, αφού οι φίλαθλοί του πρωταγωνίστησαν σε τρία περιστατικά. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2004, όταν οπαδοί των "κίτρινων" μπήκαν από τα επίσημα στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν γκολ απέναντι στον Πανιώνιο. Στην πορεία τους προς τη σέντρα, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Ντρόμπνι, δέχθηκε μπουνιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική σύρραξη με πολλά επεισόδια και συγκρούσεις. Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σεζόν, οι οπαδοί του Άρη πρωταγωνίστησαν σε σοβαρά επεισόδια τον Μάιο του 2005. Στο ματς απέναντι στον Ηρακλή, μπήκαν στο γήπεδο και απειλούσαν τους παίκτες του "γηραιού"΄που ήδη ήταν μπροστά με 2-0 Ο διαιτητής Μπριάκος διέκοψε τον αγώνα για 20 λεπτά, ο Κουεμάχα στο 42' μείωσε για τον Αρη, μερίδα οπαδών μπήκε ξανά στο γήπεδο προπηλακίζοντας τους Κατσιαμπή και Αμπάρη και ο Μπριάκος διέκοψε οριστικά το ματς, με τον Άρη να τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών αλλά και τιμωρία της έδρας του. Ο Άρης έπεσε στη Β' Εθνική.      




     Τον Γενάρη του 2005, στη Νέα Σμύρνη ο αγώνας του Πανιωνίου απέναντι στον Ολυμπιακό σημαδεύτηκε από άγριες συμπλοκές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και στις εξέδρες. Ο Ολυμπιακός είχε παραλάβει 322 εισιτήρια σ' εκείνο το ματς και δεν έκαναν το παραμικρό, εντούτοις άλλοι οπαδοί της ομάδας που δεν είχαν καμία δουλειά να βρίσκονται κοντά στο γήπεδο, συγκρούστηκαν με εκείνους των "κυανέρυθρων". Ύστερα από απόφαση διαιτητών και αστυνομίας, ο αγώνας δεν άρχισαν ποτέ. Εντέλει, έγινε ένα μήνα μετά και η ομάδα του Πειραιά επικράτησε με 2-0. Για την ιστορία, οι "ερυθρόλευκοι" τιμωρήθηκαν με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 300.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο Πανιώνιος με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 150.000 ευρώ πρόστιμο. Αρχικά υπήρξε και αφαίρεση βαθμών, όμως επιστράφηκαν και μάλιστα υπέρ του Ολυμπιακού είχε εκφραστεί για το συγκεκριμένο θέμα ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.   



Τον Μάιο του 2005, στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, άρχισε πετροπόλεμος ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων που έφτασαν σχεδόν μαζί στο γήπεδο. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και εντός γηπέδου, όταν περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί του Άρη, οι οποίοι ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα ΜΑΤ πριν εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Πάντως, έπεσαν καρεκλιές, υπήρξαν οδομαχίες και γενικά πολύ άγρια σκηνικά.




Εισβολή στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου

Στις 18 Δεκεμβρίοτ 2010, περίπου 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού πήραν στο κυνηγητό τους παίκτες της ομάδας τους, δευτερόλεπτα μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό Βόλου. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν από τη στιγμή που δεν πρόλαβαν κανένας απ' αυτούς που έτρεξαν για τα αποδυτήρια. Έτσι ξέσπασαν στα καθίσματα και στις πινακίδες του ΟΑΚΑ, την ώρα που στα επίσημα ο Νικόλας Πατέρας επιχειρούσε να εξηγήσει τα... ανεξήγητα. Για την ιστορία, η ομάδα της Μαγνησίας επικράτησε με 1-0.



Επεισόδια σε αγώνα Νέων και το αιώνιο ντέρμπι του 2011
Τον Οκτώβριο του 2010, από τραγικά επεισόδια σημαδεύτηκε ο αγώνας Νέων μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ. Στο ημίχρονο του αγώνα που διεξαγόταν στο γήπεδο Σουρωτής, ομάδα περίπου 50 ανδρών με κράνη και κουκούλες, εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και κρατώντας λοστούς και άλλα αντικείμενα άρχισαν να χτυπούν και να κυνηγούν φιλάθλους και άλλους παράγοντες της αναμέτρησης, ενώ χτύπησε ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Άρη, Νίκος Πασαλής.


Στις 19 Φεβρουαρίου 2011, στο αιώνιο ντέρμπι Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη στο 92' με γκολ του Τζεμπούρ, το οποίο ξεσήκωσε νέα παράπονα από πλευράς "πρασίνων" που ζήτησαν οφσάιντ και ενώ προηγουμένως είχε ακυρωθεί κακώς γκολ του Κατσουράνη για το "τριφύλλι". Μετά το σφύριγμα της λήξης, μερίδα οπαδών εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, με τους Σισέ, Σιμάο, Σαριέγκι, Νίνη, Καντέ και Τζόρβα να δέχονται επίθεση και την κατάσταση να ξεφεύγει για τα καλά. Ακολούθησε λεκτική διαμάχη του Σισέ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αψιμαχία του Νίνη με τον Τάσο Μητρόπουλο και πρόθεση των παικτών του Παναθηναϊκού να κινηθούν κατά του Βασίλη Τοροσίδη.



Επεισόδια σε Γιάννενα και Βόλο

Με το... καλημέρα του 2011, είχαμε τα πρώτα σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι της Β' Εθνικής ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Πολυχρόνη Βεζυρίδη. Ο διαιτητής Λαμπρόπουλος διέκοψε το ματς, ενώ ο γκολκίπερ του ΟΦΗ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το ματς άρχισε ξανά, για να ακολουθήσει αποβολή του Μπερτίν επειδή κυνήγησε και χτύπησε τον οπαδό που είχε επιτεθεί στον Βεζυρίδη.



Ξανά τον Ιανουάριο του 2011, περίπου μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό Βόλου και τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό, οπαδοί των φιλοξενούμενων θέλησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς να έχουν εισιτήρια και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να τους απομακρύνει. Εντούτοις, η κατάσταση έγινε χειρότερη μέσα στο γήπεδο, οι οπαδοί του "Δικεφάλου" έσπασαν καθίσματα και έβαλαν φωτιές. Ο αγώνας διεξήχθη, αλλά με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση.



ΑΕΚ - Ατρόμητος: Ένας τελικός που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ

Τον Απρίλιο 2011 είχαμε ένα κεφάλαιο στην οπαδική βία της χώρας μας. Η αρχή έγινε πριν την έναρξη του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με σπασμένους συνδέσμους και συμπλοκές με αστυνομικούς. Το σκηνικό μεταφέρθηκε στο γήπεδο, αφού η είσοδος οπαδών της ΑΕΚ υποχρέωσε τον διαιτητή Κάκκο να σφυρίξει τη σέντρα με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ μετά τη λήξη συνεχίστηκαν οι θλιβερές εικόνες. Οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα αρκετοί κατευθυνθήκαν στην κερκίδα των οπαδών του Ατρόμητου, όπου υπήρχαν και πολλά γυναικόπαιδα. Τα επεισόδια πήραν εκτεταμένο χαρακτήρα ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομία, ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Οπαδοί οπλισμένοι με καδρόνια, διαφημιστικές πινακίδες και σιδερένιους λοστούς, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με ρίψη χημικών. Τουλάχιστον εξήντα προσαγωγές και δεκατρείς συλλήψεις ακολούθησαν τα θλιβερά επεισόδια που ξέσπασαν. Τουλάχιστον έντεκα άτομα τραυματίστηκαν από τις συμπλοκές ενώ επιθέσεις δέχθηκαν ακόμα και παίχτες του Ατρομήτου. Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από καταγγελία οδηγού λεωφορείου με οπαδούς της ΑΕΚ για επίθεση από αστυνομικούς.



Διακοπή στο αιώνιο ντέρμπι μετά το γκολ του Αμπντούν

Τεταμένη από νωρίς ήταν η κατάσταση πριν το αιώνιο ντέρμπι της 18ης Μαρτίου 2012. Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει ο αγώνας, άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν στη θύρα των οργανωμένων του Παναθηναϊκού και προκλήθηκε μεγάλη ένταση, με καπνογόνα, φωτοβολίδες και χημικά. Οι "πράσινοι" οπαδοί πήραν για λάφυρο μια ασπίδα ενός άνδρα των ΜΑΤ. Φωτοβολίδες δέχθηκε ο Μέγκιερι, όταν πήρε τη θέση του κάτω από τα δοκάρια για να αρχίσει το ματς. Με τη λήξη του πρώτου μέρους, άρχισε νέος "χορός" επεισοδίων, που διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Επίσης, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στη θύρα αριστερά από τα επίσημα. Από τις πάνω θύρες δέχθηκαν καθίσματα από τους οπαδούς. Το αποκορύφωμα ήρθε στο 83ο λεπτό, όταν εκτοξεύθηκαν νέες φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια ο Τάσος Κάκος να μαζέψει και πάλι τους βοηθούς του και τους ποδοσφαιριστές και να αποχωρήσει εκ νέου για τα αποδυτήρια.



Οι χούλιγκαν υπέγραψαν την καταδίκη της ΑΕΚ κόντρα στον Πανθρακικό

Όσο το ρολόι πλησίαζε στο 90 η ένταση αυξανόταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ και ουσιαστικά το κακό άρχισε σε μια εκτέλεση κόρνερ των παικτών της ΑΕΚ. Μερίδα οπαδών μπήκαν ως το κόρνερ και υποχρέωσαν τον διαιτητή να διακόψει προσωρινά το παιχνίδι. Στη συνέχεια, όμως, το αυτογκόλ από τον Μπουγαίδη)προκάλεσε σκηνές ροκ. Οι φιλοξενούμενοι δεν πρόλαβαν καν να πανηγυρίσουν το 0-1, αφού σχεδόν αμέσως μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί της Ένωσης. Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων αποχώρησαν τρέχοντας προς τα αποδυτήρια. Στη συνέχεια οι οπαδοί άρχισαν να αλωνίζουν στον τερέν, κατευθύνθηκαν στα επίσημα και πήραν μέρος σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το ΟΑΚΑ, με την κατάσταση να γίνεται αποπνικτική λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Στις 21.40, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή του αγώνα. Στην αποχώρηση των των παικτών προς τη φυσούνα σημειώθηκαν και τραυματισμοί παικτών τόσο του Πανθρακικού, όσο και της ΑΕΚ. Ο Λουσέρο έχει θλαστικό τραύμα στα πλευρά.



Τα σκηνικά βίας δεν έχουν τελειωμό...

Από σοβαρά επεισόδια αμαυρώθηκε η ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό (16/4/2014). Δακρυγόνα και συγκρούσεις οπαδών των ΠΑΟΚ με αστυνομικές δυνάμεις πριν την έναρξη της αναμέτρησης αλλά και ίδια ατμόσφαιρα με καπνογόνα κατά τη διάρκεια αυτής, με "φωτοβολίδες" να καίνε τον πάγκο των "ερυθρολεύκων" αλλά και μπανάνα να ίπταται από την εξέδρα με αποδέκτη τον Σαλίνο. Το παιχνίδι άργησε να ξεκινήσει κατά 95 λεπτά για τα όσα έγιναν κατά την είσοδο των δύο ομάδων. Επίσης, είχαμε νέο κύκλο νεύρων και έντασης ανάμεσα στον Κατσουράνη και τον Μανιάτη οι οποίοι αποβλήθηκαν, ενώ αμέσως μετά υπήρξε ένταση στη φυσούνα, όπως και στο φινάλε του αγώνα.



Τον Μάιο του 2014 στην διάρκεια των πλέι οφ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ συμφώνησαν σε παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών στην Θύρα 6 με τους οπαδούς του "δικέφαλου" να προκαλούν επεισόδια με την είσοδο τους στην Θύρα της Λεωφόρου για να υπάρξει αντίδραση από την πράσινη εξέδρα και μάχες μεταξύ των φιλάθλων των δυο ομάδων. Δείτε το βίντεο με τα όσα συνέβησαν πριν τη σέντρα στην Λεωφόρο. Φωτοβολίδες μεταξύ οπαδών, την είσοδο των ΜΑΤ και την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών να ηρεμήσουν τον κόσμο.



Ο χαμός του Κώστα Κατσούλη στο Ηρόδοτος - Εθνικός

Το επόμενο χτύπημα, λοιπόν, ήρθε και ακούει στο όνομα Κώστας Κατσούλης. Ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας του με τον Ηρόδοτο και λίγες ημέρες αργότερα (29/9/2014) έφυγε από τη ζωή. Το γήπεδο της Αλικαρνασσού μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ανεγκέφαλοι χτυπούσαν με σιδηρογροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι τον 46χρονο που, όπως και πολλοί άλλοι, προσπάθησε να προστατεύσει άλλους από την επίθεση. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα και έφτασε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, όμως τελικά δεν κατάφερε να επιβιώσει από τα τραύματά του. Ένα ακόμη θύμα του χουλιγκανισμού.



Επεισόδια με επίκεντρο τον... Περέιρα στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ

Τέλος, δυο ακόμη σκηνικά επεισοδίων συνέβησαν στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ. Στις 22 Φλεβάρη 2015, είχαμε το... ντου των φίλων του Παναθηναϊκού μετά τη λεκτική διαμάχη με τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα, ο οποίος στο ζέσταμα της ομάδας του είχε κατευθυνθεί στο τέρμα μπροστά από την θύρα 13, ανοίγοντας διάλογο με τους οπαδούς. Δεν ήθελε και πολύ κουβέντα στην κουβέντα να γίνουν χειρότερα τα πράγματα και ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες έτρεξαν προς τη φυσούνα για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα επεισόδια στο ματς αυτό, έφερε και τα νέα μέτρα από τον Σταύρο Κοντονή.



Στη ρεβάνς Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, ο αγώνας κυλούσε ομαλά και οι 65.000 φίλοι της "Ένωσης" δεν είχαν δημιουργήσει το παραμικρό. Το γκολ του Χάρα στο 89' και ο εμπρηστικός πανηγυρισμός του Βίτορ Περέιρα δεν ήθελε και πολύ να δημιουργήσει ξέσπασμα. Μερίδα οπαδών της Ένωσης μπήκε στο γήπεδο και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους και για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα του υφπουργού Αθλητισμού. Ο αγώνας διακόπηκε και τιμωρήθηκε η 'Ένωση". Η εισβολή και οι φωτοβολίδες που έπεσαν σε βάρος των "ερυθρολεύκων" μετά τους πανηγυρισμούς στην φάση του γκολ έστειλαν τον διαιτητή Καλογερόπουλο στα αποδυτήρια. Λίγο αργότερα, διέκοπτε οριστικά τον αγώνα όπως είχαν όλοι συμφωνήσει μετά τα τελευταία επεισόδια ότι θα γινόταν στην επόμενη φορά.



*Τα σκηνικά αυτά ΔΕΝ είναι τα μοναδικά. Έχουν υπάρξει πολλά ακόμη και αφορούν όλες τις ομάδες. Άλλα είναι μικρότερης έκτασης και άλλα μεγαλύτερης. Σε αυτά τα θέματα δεν χωράνε διαχωρισμοί του τύπου κόκκινοι, πράσινοι, κίτρινοι, ασπρόμαυροι, κυανόλευκοι, κυανέρυθροι. Επίσης, προφανώς και δεν αφορούν μονάχα το ποδόσφαιρο. Θυμίζουμε ότι ο Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονήθηκε με αφορμή αγώνα... βόλεϊ γυναικών. Έχει και το μπάσκετ τα δικά του θύματα και τα δικά του άσχημα περιστατικά, όπως και το πόλο, το χάντμπολ και άλλα αθλήματα. Η βία στον ελληνικό αθλητισμό είναι μια μάστιγα δεκαετιών.

sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου