Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση Π.Ταγκαλή για τις αυξήσεις τελών : «Δεν έχει κριθεί η αίτηση ανακοπής στο ΣτΕ» απαντά ο Δήμαρχος

-Ακατανόητο γιατί δεν φέρνει ξανά η Δημοτική Αρχή το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τουλάχιστον να μην υπάρχει επικινδυνότητα για τα τέλη του 2016;....

Δεν έχει λάβει ο δήμος Δελφών προσωρινή ανακοπή για την απόφαση του άρθρου 152, που ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών για τις αυξήσεις τελών, όπως προέκυψε στην προχθεσινή συνεδρίαση μετά από ερώτηση του κ. Ταγκαλή.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Ενωτικής Πορείας Ελπίδας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Ταγκαλής ρώτησε το Δήμαρχο κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο «με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρήσατε στην εν λόγω αύξηση, τη στιγμή που η Επιτροπή του άρθρου 152 την έχει ακυρώσει; Έχετε υποβάλλει προσφυγή στο ΣτΕ  για την υπ’ αριθμόν 7/2015 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152; Στην περίπτωση που έχετε υποβάλλει χορηγήστε προς γνώσιν μας  αντίγραφο της κατατεθειμένης προσφυγής εκ της οποίας θα προκύπτει ο αριθμός αλλά και η ημερομηνία κατάθεσης αυτής.  Σε συνέχεια του προηγούμενου ερωτήματος και στην περίπτωση κατά την οποία   έχετε υποβάλλει προσφυγή στο ΣτΕ, ενημερώστε μας εάν σας έχει χορηγηθεί από το ΣτΕ προσωρινή απόφαση για αναστολή εφαρμογής  της υπ’ αριθμόν 7/2015 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, μέχρι την έκδοση Απόφασης επί της υποβληθείσας προσφυγής σας;»
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος τόνισε ότι η διαδικασία για την προσωρινή αναστολή ξεκίνησε να εξεταστεί, αλλά διεκόπη προκειμένου να ενημερωθούν και οι προσφεύγοντες, που είναι ο κ. Ταγκαλής και ο πρόεδρος της Αγίας Ευθυμίας κ. Ανδρέας Σολδάτος, οπότε θα εξεταστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. «Εμείς όμως τα έγγραφα τα είχαμε στείλει στη ΔΕΗ, αμέσως μόλις εγκρίθηκε η απόφασή μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πριν ακόμη ληφθεί η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152. Αν και δεν έχουμε πάρει την προσωρινή ανακοπή, ο δικηγόρος μας, που είναι νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, μας ενημέρωσε ότι  μπορούμε να εισπράττουμε κανονικά τα τέλη, σύμφωνα με την απόφαση που είχαμε λάβει, η οποία δεν έχει τελεσίδικα ακυρωθεί. Στην περίπτωση πάντως που δεν πετύχουμε προσωρινή ανακοπή, θα ενημερώσουμε τη ΔΕΗ να πάψει να τα εισπράττει», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ωστόσο, από την απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου, αλλά και όσα συζητήθηκαν λίγο μετά στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, γεννώνται σωρεία ερωτηματικών.
Ο δήμος Δελφών, αφού η Λειβαδιά δεν δέχτηκε τα απορρίμματα, το κονδύλι που είχε προβλέψει το κατηύθυνε σε άλλους κωδικούς, κοινώς έμεινε στο δήμο. Πρόκειται για περίπου 220.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 90.000 τις ενέγραψαν στο ΦΟΣΔΑ ΑΕ Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος όμως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, αφού με απόφαση της Αποκεντρωμένης ακυρώθηκε η σύστασή του και μάλιστα με το σκεπτικό ότι η ίδρυσή του δεν είναι σύννομη. (Σ.Σ. Αναφέρουμε απόσπασμα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης: «Η ανωτέρω ανώνυμη εταιρεία (περιφ. Φορέας διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ) δεν προήλθε από μετατροπή του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», όπως ρητά επιβάλλει η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 4071/2012, αλλά πρόκειται για συσταθείσα εξυπαρχής ανώνυμη εταιρεία με βάση το ν. 2190/1920, με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου από τους Δήμους- μετόχους της. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 του ν. 4071/2012 θα έπρεπε, προκειμένου να υπάρξει μετατροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου σε ανώνυμη εταιρεία, αφενός να έχουν συγχωνευθεί όλοι οι υπό συγχώνευση φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αφετέρου να έχει προηγηθεί αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων, στα οποία θα υπεισέρχετο η ανώνυμη εταιρεία ως καθολικός διάδοχος του Περιφερειακού συνδέσμου»).
Να σημειώσουμε πάντως ότι στην ερώτηση του κ. Μανανά, γιατί μεταφέρονται στο ΦΟΔΣΑ αυτά τα χρήματα ο κ. Κοΐβαρης δεν γνώριζε για να απαντήσει, ενώ ο Δήμαρχος προτίμησε να μη μιλήσει, όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος. 
Το ερώτημα ωστόσο είναι, αφού τα απορρίμματα μεταφέρονται στη Λαμία και ο δήμος εξοικονομεί τα χρήματα που είχε υπολογίσει για τη Λειβαδιά και αφού η απόφαση του δήμου ακυρώθηκε, γιατί δεν έφερναν εκ νέου το θέμα, βάζοντας και τους προέδρους να ψηφίσουν, ώστε να μην υπάρχει ζήτημα; Άλλωστε η απόφαση θα μπορούσε άνετα να ισχύσει από 1/1/2015 και στο μεταξύ, δυο μήνες έμειναν θα τα βόλευαν με αυτά που έχουν μείνει στο ταμείο από τη μη αποδοχή της Λειβαδειάς.
Τώρα, όπως ήρθαν τα πράγματα, η κατάσταση οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια, αφού αν πετύχει την προσωρινή ανακοπή και συνεχίζει να εισπράττει τέλη, υπάρχει ο κίνδυνος να τα γυρίσει πίσω εντόκως στην περίπτωση που χάσει ο δήμος την προσφυγή στο ΣτΕ. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ολέθρια για τα οικονομικά του δήμου. 
Θα ήταν πάντως καλό, τουλάχιστον για να μπορεί να τα εισπράττει σύννομα το 2016, να φέρει το θέμα ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει νέα απόφαση. 
 Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου