Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ν. Φίλης στο Press Publica: Δανειστές, ΜΜΕ, διαπλοκή, θέλουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για να αποτρέψουν πολιτικές υπέρ των αδύναμων

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΖΕΡΒΑ
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά με τρόπο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο”, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο Press Publica, ο Νίκος Φίλης παραπέμποντας στο παράλληλο πρόγραμμα, τις παρεμβάσεις που αυτό επιχειρεί καθώς και την διεθνή αναγνώριση για απομείωση του ελληνΙκού χρέους.....

“Η σπουδή δανειστών, ΜΜΕ και οικονομικών συμφερόντων να προλειάνουν το έδαφος για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι κατανοητή. Επιδίωξη τους είναι  απονευρώσουν τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της ελληνικής πλευράς και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λιτότητας. Στόχος τους είναι, επίσης,  να απωλέσουμε όσο έδαφος κατακτήσαμε με τη διαπραγμάτευση και να μην επιτραπεί καμία τολμηρή παρέμβαση σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής προς όφελος των πιο αδύναμων πολιτών¨, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην διαλυθείσα Βουλή.
Είμαστε η Αριστερά του 21ου αιώνα προσθέτει και συμπληρώνει: “Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς μάλιστα η πρώτη υπήρξε μισή, προκειμένου να  συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη λιτότητα. Η αυτοδυναμία είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Η  ψήφος των πολιτών θα διαμορφώσει τους όρους των μετεκλογικών συνεργασιών αν αυτές αποδειχθούν αναγκαίες”, παραπέμποντας στα άλλα κόμματα να αποφασίσουν, αν θα δεσμευτούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανόρθωσης, βαθιών τομών με κοινωνικό πρόσημο και μετωπικής σύγκρουσης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Η συνέντευξη
Πολλοί λένε ότι το μνημόνιο σηματοδοτεί και το τέλος της πολιτικής. Υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής μέσα στο μνημόνιο και ποια είναι αυτά;
Σε κάθε συμφωνία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αν υπάρχει η σχετική βούληση των συμβαλλόμενων  μερών. Εμείς, πετύχαμε η  συγκεκριμένη συμφωνία να το προβλέπει και «θεσμικά»: Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων. Ακόμη, η ίδια η συμφωνία αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ρύθμισης πολλών θεμάτων είναι αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Τέλος, κάθε μέτρο θα αξιολογείται με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για εναλλακτικές ρυθμίσεις των σχετικών θεμάτων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά με τρόπο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο. Το παράλληλο πρόγραμμα που καταθέσαμε περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που στοχεύουν στον οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου μέσω του φορολογικού συστήματος με εργαλεία το Περιουσιολόγιο και το Κτηματολόγιο, την προστασία των εργασιακών σχέσεων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η δραστική  απομείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης στα άμεσα και επείγοντα θέματα  της επόμενης περιόδου. Γιατί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε  να αναγνωριστεί διεθνώς ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με βάση τη νέα συμφωνία η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του, που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης.
Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή μιλούν για ντέρμπι, με ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγους μήνες, πριν την συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της πολιτικής στην Ελλάδα; Πόσο τραυματίσθηκε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ από την συμφωνία;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να αυτοτραυματιστεί και να αναλάβει το πολιτικό κόστος παρά  να βάλει σε θανάσιμο κίνδυνο τη χώρα και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Υπογράψαμε μια δύσκολη συμφωνία, αποφύγαμε την παγίδα του grexit και κατοχυρώσαμε την κορυφαία ελληνική διεκδίκηση, τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Παρά τα προβλήματα και το αρχικό μούδιασμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απώλεσε ούτε για μια στιγμή την πρωτοβουλία των κινήσεων και διατήρησε το δημοσκοπικό προβάδισμα. Αυτό μόνο ένα κόμμα με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και τους ισχυρούς δεσμούς που το συνδέουν με τη λαϊκή του βάση θα μπορούσε να τα καταφέρει.
Κάποιοι θεωρούν ότι μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων μετακινείται προς το κέντρο του πολιτικού χάρτη, καταλαμβάνοντας με μεγαλύτερη ορμή, το χώρο της παλιάς πολιτικής και κοινωνικής σοσιαλδημοκρατίας, μεγάλο μέρος της οποίας άλλωστε έχει εκφράσει από τις προηγούμενες εκλογές. Τελικά αλλάζει και πόσο η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αυτοπροσδιορίζεται ως το κόμμα  που εκπροσωπεί στη χώρα μας την Αριστερά του 21ου αιώνα. Ως δύναμη που, λόγω της κεντρικής θέσης που κατέχει στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να διευρύνει την επιρροή του και σε στρώματα που παραδοσιακά ανήκαν στο χώρο της Κεντροαριστεράς ακόμη και της δημοκρατικής Δεξιάς. Προσοχή όμως: Εμείς επιδιώκουμε όχι μια κλασσική πολυσυλλεκτική συσπείρωση, που, θα σκορπίσει με το πρώτο φύσημα του ανέμου, αλλά, αντίθετα, τη διαμόρφωση μέσα από το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μιας  σύγχρονης και ισχυρής αριστερής πολιτικής ταυτότητας που θα ανασυνθέτει τα  κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα που μοιράζονται το πολιτικό μας σχέδιο στη βάση ενός σχεδίου που θα «μεροληπτεί» υπέρ των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτή η επιδίωξη συνδέει τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην ελληνική Αριστερά με αντίστοιχες πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη, όπου, παρατηρούνται αντίστοιχοι  μετασεισμοί με το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά δυνάμεις από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των Πρασίνων και της Αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, συμπαραστέκονται στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, επικροτούν τον συμβιβασμό αντί της τυφλής και αδιέξοδης ρήξης και συμπαρατάσσονται μαζί μας για να κερδηθούν οι επόμενες μάχες ενός σκληρού και αδυσώπητου πολέμου με τις πιο επιθετικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη.
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει συνεργασία με τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού κόσμου κατονομάζοντας κυρίως τη ΝΔ, πως και με ποιους θα υπάρξει συνεργασία σε ένα κατακερματισμένο, όπως όλα δείχνουν μετεκλογικό σκηνικό;
Είναι κατανοητή η σπουδή των δανειστών, των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να δημιουργήσουν κλίμα που θα προλειαίνει το έδαφος για τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Επιδίωξή τους  είναι να απονευρώσουν τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της ελληνικής πλευράς και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λιτότητας. Στόχος τους είναι, επίσης,  να απωλέσουμε όσο έδαφος κατακτήσαμε με τη διαπραγμάτευση και να μην επιτραπεί καμία τολμηρή παρέμβαση σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής προς όφελος των πιο αδύναμων πολιτών.
Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς μάλιστα η πρώτη υπήρξε μισή, προκειμένου να  συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη λιτότητα. Η αυτοδυναμία είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη.
Η  ψήφος των πολιτών θα διαμορφώσει τους όρους των μετεκλογικών συνεργασιών αν αυτές αποδειχθούν αναγκαίες.
Στην Κ.Ε (ΦΩΤΟ:ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στην Κ.Ε (ΦΩΤΟ:ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και δεν του φτάνουν οι ΑΝΕΛ για να κάνει κυβέρνηση, θα πρέπει να αποφασίσουν τα άλλα κόμματα αν θα δεσμευτούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανόρθωσης, βαθιών τομών με κοινωνικό πρόσημο και μετωπικής σύγκρουσης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η ερώτηση λοιπόν πρέπει να απευθυνθεί στα κόμματα τα οποία προεκλογικά υποστηρίζουν την ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.
Υπάρχουν λάθη που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν; Ποιά είναι;
Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ξανά από τον ενθουσιασμό της νίκης στο εσωτερικό της χώρας και να μη «διαβάσουμε» σωστά τους συσχετισμούς, την ισχύ και τη δύναμη πυρός των αντιπάλων μας. Να μη ξεχάσουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε η μοναδική αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα την οποία οι αντίπαλοί μας θέλουν να καταστήσουν, όχι απλώς αριστερή παρένθεση, αλλά,  «αντιπαράδειγμα» για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Να στραφούμε αποφασιστικά,  παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με τους «έξω» στη διακυβέρνηση της  χώρας με σχέδιο, υπομονή,  ανθεκτικότητα και προσήλωση στη σκληρή προσπάθεια. Να βγάλουμε συμπεράσματα στα πεδία που προσδιορίζουν τις κρίσιμες αποφάσεις της πολιτικής μας, την επιλογή και  την αξιολόγηση των στελεχών μας. Να  εμπιστευτούμε  τον κανόνα της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας και να καθιερώσουμε θεσμούς επιτελικής παρακολούθησης,  αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού έργου.
Ποιο είναι το ουσιαστικό διακύβευμα της κάλπης; Τι θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα;
Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας τη συμφωνία αλλά με συνεχή διαπραγμάτευση και τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα με τελικό στόχο την έξοδο της χώρας από την εποπτεία ή η ΝΔ που ταυτίζεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της σκληρής και μονομερούς  λιτότητας που εκφράζουν τα Μνημόνια. Είτε αυτοδύναμοι είτε ως ο μεγαλύτερος εταίρος της επόμενης κυβέρνησης, θα πορευτούμε με βάση το πρόγραμμα και τις αξίες μας και όσοι λαϊκίζουν υπεραμυνόμενοι μιας  εθνικής συνεννόησης θα κληθούν στην πράξη να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας για την έρευνα της λίστας Φαλτσιανί, τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, των πελατειακών σχέσεων, του λαθρεμπορίου καυσίμων, την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Και τότε θα φανεί πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
 Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της πολιτικής σας πρότασης για τη χώρα; Ποια πρέπει να είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου για την επόμενη δεκαετία;
Στο τέλος της επόμενης δεκαετίας η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη και ισχυρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης που θα έχει αφήσει οριστικά πίσω τον εφιάλτη της επιτροπείας, της μνημονιακής ταπείνωσης, της φτώχειας και της αναξιοπρέπειας. Χωρίς, όμως να έχει επιστρέψει στο μοντέλο της κρατικοδίαιτης ληστρικής επιχειρηματικότητας, του  υπερκαταναλωτισμού, της «ανάπτυξης» με δανεικά και του πελατειακού συστήματος που προηγήθηκε της κρίσης και οδήγησε στη χρεοκοπία και στην παρακμή.   Μια χώρα, με ανασυγκροτημένη την οικονομική βάση της στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ολιστικής αντίληψης για την ανάπτυξη. Με εντελώς διαφορετική σχέση ανάμεσα στους οικονομικούς τομείς με μετακίνηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από τις πάσης φύσεως υπηρεσίες στον πρωτογενή τομέα και στην εγχώρια  βιομηχανική παραγωγή. Με ολοκληρωμένο τον ενεργειακό/οικολογικό  μετασχηματισμό της οικονομίας και  την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα. Με ισχυρές τις μορφές της αλληλέγγυας συνεργατικής οικονομίας δίπλα στον υγιή εξωστρεφή επιχειρηματικό τομέα και στο ανασυγκροτημένο δημόσιο. Με ισχυρό τον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Με την παραμονή και την προκοπή στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων. Με την ανάκτηση της εργασίας και του στόχου της πλήρους απασχόλησης. Με μισθούς και συντάξεις που θα έχουν αρχίσει και πάλι να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με αποκαταστημένα τα εργασιακά δικαιώματα. Με ολοκληρωμένες τις δομές ενός σύγχρονου  κοινωνικού κράτους στην υγεία, στην παιδεία και στην πρόνοια, που θα συνεισφέρει στην ευημερία και στην κοινωνική αναδιανομή και θα στηρίζεται σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Με την αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος και με την κατοχύρωση νέων δικαιωμάτων και ελευθεριών που θα αποτυπώνονται στο αναθεωρημένο Σύνταγμα. Με την ανασυγκρότηση της Δικαιοσύνης και τον δραστικό περιορισμό της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.
Για όλους τους παραπάνω στόχους ξεκινάμε από σήμερα, διατυπώνοντας, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που, σημειωτέον είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Εκεί, υπάρχουν αναλυτικά όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπούν να γεφυρώσουν τη σημερινή άθλια πραγματικότητα με τους στόχους της επόμενης δεκαετίας. Εκεί, περιγράφονται όλα τα βήματα για την αξιοποίηση πόρων και δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς που θα βγάλουν τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο  και θα τη βάλουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου