Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Φ. Κουβέλης στο Press Publica: “Στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση”- Αναγγέλλει πολιτική κίνηση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Την θέση του ότι πρέπει να στηριχθεί εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δυνάμεων που επιθυμούν μια προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα, εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης,....
ο οποίος εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει την αντιδημοκρατική όπως τονίζει απόφαση μιας μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ να συνεργασθεί πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ Κουβέλης τάσσεται ευθέως κατά της προώθησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, τον οποίο θεωρεί ισοπεδωτικό και επικίνδυνο ενώ αναγγέλλει ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που αποχώρησαν με τη συμμετοχή και του ιδίου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πολιτική κίνηση με στόχο την ανάδειξη των δυνάμεων της Ευρωπαικής Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ακολουθεί η συνέντευξη
Η ΔΗΜΑΡ τελείωσε οριστικά, όπως την ξέραμε;
Σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, εκφράζω η λύπη μου για το δρόμο που πήρε η σημερινή ηγεσία του κόμματος. Μετέτρεψε τη ΔΗΜΑΡ σε πεδίο αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων και πρακτικών που είναι ξένες προς τις παραδόσεις της ανανεωτικής αριστεράς,. Δεν μπορώ να συμπράξω στις συντηρητικές πολιτικές που επιχειρείται να επιβληθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των στελεχών και των μελών παραιτήθηκαν από μέλη της ΚΕ και μέλη όλων των οργάνων και του κόμματος. Αυτή η ΔΗΜΑΡ που  προβάλλεται ως εταίρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που αποφασίσαμε κάποτε να ιδρύσουμε.
Η εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ υλοποιείται από μια μειοψηφία 35 μελών και αντίκειται στις βασικές  ιδρυτικές αρχές, τις αξίες και τον σκοπό  της δημιουργίας της ΔΗΜΑΡ. Η συγκεκριμένη εκλογική σύμπραξη που επέλεξε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ,  αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας και στη διακήρυξη βούληση των μελών της να συμβάλουν στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Τι θα κάνετε σ΄αυτές τις κρίσιμες εκλογές;
Σε ότι αφορά την στάση μου, στηρίζω την εκλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική διακυβέρνηση και αυτή μπορεί να εκφρασθεί με άξονα και σταθερή αναφορά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ
Βέβαια η συμφωνία της 12 Ιουλίου έχει  σοβαρά αρνητικά στοιχεία αλλά επανατοποθετεί τα πολιτικά δεδομένα. Εκτιμώ ότι σταθεροποιεί τη χώρα δημιουργεί ελπίδες εξόδου από τον θανάσιμο  κύκλο της κρίσης και βεβαίως εάν αναδιαρθρωθεί το χρέος που παραμένει μη βιώσιμο.
Η διεκδίκηση νέων ρυθμίσεων για την αναπτυξιακή ενίσχυση της χώρας με ρεαλιστικές θέσεις ενταγμένες σε μια αριστερή προοδευτική πρόταση για τη Ευρώπη πρέπει αν είναι επίμονη και σταθερή. Και η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο πολλαπλασιάζοντας τις επενέργειες των θετικών στοιχείων και δημιουργώντας οικονομικές και κοινωνικές αντισταθμίσεις και αντιρροπήσεις στα αρνητικά μέτρα που περιλαμβάνει . Και για τη προώθηση αυτού του προγράμματος απαιτείται στη διακυβέρνηση της χώρας να βρίσκονται δυνάμεις που πιστεύουν και δεσμεύονται στη προώθηση ενός προοδευτικού σχεδίου.
Πως βλέπετε τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις;  Κάποιοι πιέζουν για μεγάλο συνασπισμό..
Θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, από το αν πετύχει αυτοδυναμία.  Εκτιμώ ότι έχει δυσκολίες η επίτευξη της. Αλλά είμαι αντίθετος  με τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού. Η πίεση που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού εκφράζει την ανάγκη διαφόρων κέντρων, ξενων και ευρωπαικών να εντάξουν όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια γραμμή με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις.
Πρόκειται για μια ισοπεδωτική πολιτική αντίληψη. Η γνώμη μου πέραν όλων των άλλων είναι ότι μια τέτοια επιλογή θα ενισχύσει τα άκρα και θα διογκώσει τον ευρωσκεπτικισμό.
Δεν συμφωνώ με τον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό. Και το ερώτημα είναι αυτονότητο. Εάν ήταν να προκύψει  μια τέτοια τύπου διακυβέρνηση τότε προς τι οι εκλογές;
Ο δικός σας ρόλος;
Η πολιτική μου στάση εκφράζει την πολιτική άποψη για το πρέπει να συμβεί. Βεβαίως εξακολουθώ να είμαι στρατευμένος στη προσπάθεια να βγει η κοινωνία από το δρόμο της κρίσης και θα συνεχίσω να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στον αγώνα για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Μετά την Δημοκρατική Αριστερά, τι;
Ναι, δεν υπάρχει η Δημοκρατική Αριστερά, σας είπα ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών της Κ.Ε και των στελεχών έχουν αποχωρήσει. Και προωθείται από τα στελέχη αυτά η δημιουργία μιας πολιτικής κίνησης όχι κόμματος, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων αλλά και τη διαμόρφωση πολιτικών αποτυπωμάτων, συνθηκών και στοιχείων για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου