Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

FABRICA DE VINO 2015-2016 - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Δύσκολο το καλοκαίρι, κατά κοινή ομολογία, για τον Έλληνα φέτος. Οι μεγάλες προσδοκίες, που -κατά πολύ- οφείλονταν στις μεγάλες υποσχέσεις, «που όταν τις ακούς κράτα μικρό καλάθι» που λέει και ο θυμόσοφος λαός, έπεσαν στο κενό και, ανεξάρτητα από το ποιος έφταιξε για αυτό,.....
ο κλήρος έπεσε στον (μέσο;) Έλληνα να είναι ο μεγάλος χαμένος... αλλά κι εκείνος που έμελλε να αδράξει την ευκαιρία για να «αναδείξει» μερικά από τα καλά στοιχεία του εαυτού του. Παρόλο το πάθος με το οποίο, συνήθως, υπερασπίζεται την αλήθεια του, τον οξύθυμο και έντονο χαρακτήρα του, αυτήν τη φορά συγκρατήθηκε από το να βγει «απ’ τα ρούχα του» (αν και ήδη είχε... χάσει τα μισά απ’ αυτά) και να τα κάνει όλα μπάχαλο. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Κάποιοι θα «ήθελαν» να  γίνουμε... Αργεντινή (όχι στην μπάλα), αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν, και αυτό γιατί εμείς  καταφέραμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, και μαζί με αυτήν και  την αξιοπρέπειά μας.
            Φιλότιμο. Μια λέξη που υπάρχει μόνον στα ελληνικά αλλά και... στην ψυχή των απανταχού Ελλήνων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και καθοριστικό για την επιβίωση του, σε όλη αυτήν την δύσκολη συνθήκη. Όλοι «έβαλαν πλάτη» ώστε να αντεπεξέλθουμε, αυτό το καλοκαίρι. Αλλά ο Έλληνας θα κάνει το come back… θα επιστρέψει γιατί είναι δυνατός, αφού διαθέτει φοβέρα ψυχικά αποθέματα (γιατί από τα άλλα... δεν διαθέτει πλέον και πολλά!).
            «Ο επιμένων ελληνικά». Ένα διαφημιστικό σποτ των 80’s, πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Έλληνας έκανε στροφή 180 και στράφηκε στα ελληνικά εξαιρετικά προϊόντα. Ένα αφήγημα (στη γλώσσα των ημερών) που το Fabrica de vino, από το το 2011 που άνοιξε, το είχε για σημαία του: Έλληνες παραγωγοί κρασιού και μόνον. Μικροί και μεγάλοι συμπληρώνουν την λίστα κρασιών του. Φέτος, ξεκινώντας την 5η σεζόν (ακόμα καλύτερη από τις προηγούμενες - αυτό εσείς θα το επιβεβαιώσετε ή θα το διαψεύσετε) η λίστα περιορίστηκε ελαφρώς, και αυτή των φιαλών αλλά και εκείνη των by the glass. Από τις 600+ «μαζευτήκαμε» στις 500+ ετικέτες ελληνικών κρασιών, και από τις 140 by the glass (100 λεύκα - κόκκινα - ροζέ + 40 επιδόρπια - αφρώδη & αποστάγματα) αρκεστήκαμε στις 100 & κάτι ψιλά (περίπου 70 λευκά - κόκκινα - ροζέ + (περίπου) 30 επιδόρπια - αφρώδη & αποστάγματα). Μεγάλη η συμμετοχή των παραγωγών στη λίστα του by the glass, 45 στον αριθμό, από τους 125 που θα βρείτε στην λίστα των κρασιών. Αρκετά με τα νούμερα, όμως.
            Η φετινή μας επιδίωξη, για την λίστα των by the glass, ήταν να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερες γηγενείς ποικιλίες για να «κυριαρχήσουν» σε αυτήν, χωρίς βέβαια να υστερεί (η συγκεκριμένη λίστα) και σε μπορντολεζικα μπλεντ από Έλληνες παραγωγούς. Πολλά διαφορετικά αλλά και μοναδικά χαρμάνια που μας έχουν ενθουσιάσει. Γι’ αυτό και λέμε ότι φέτος, ίσως είναι η καλύτερη λίστα κρασιών στο ποτήρι, που έχουμε συνθέσει ποτέ. Περίπου τα μισά αυτής της λίστας εχουν τιμή χαμηλότερη από τα 5,50€ το ποτήρι (150ml). Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στους παραγωγούς που απαρτίζουν τη λίστα αυτή και στη λίστα των φιαλών. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί έχουν την ένδειξη FDV, σε αυτήν την λίστα, και όλα τα κρασιά τους έχουν τιμή διάθεσης στην λιανική, ίδια με την τιμή οινοποιείου.
            Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Χαρά Πετροπούλου που επιμελήθηκε το lifting του Fabrica de vino («ζεστές» πινελιές που «έδωσαν χρώμα», αλλάζοντας ελαφρώς τον χώρο αλλά και τη διάθεση μας προς το καλύτερο), τον Πάνο Κυπριώτη που μας βοήθησε στην επιμέλεια των νέων λιστών, και κυρίως εσάς, που τα 4 αυτά χρόνια μας τιμάτε με την παρουσία σας. Σας περιμένουμε, και πάλι,  για να «γευτούμε» το ανανεωμένο Fabrica de vino.

FABRICA DE VINO TEAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου