Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Κρούγκμαν: Μόνο απεχθείς πολιτικοί στηρίζουν τη δραχμή

Με «απίστευτη παγίδα» παρομοίασε το ευρώ ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο τρίτο ετήσιο Athens Democracy Forum....
Αν και πριν το δημοψήφισμα είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, ο Κρούγκαμν δήλωσε ότι «μόνο απεχθείς άνθρωποι» της εγχώριας πολιτικής σκηνής στηρίζουν τη δραχμή.
Τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, η κρίση της Ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση στη Στοά του Αττάλου, με την οποία έκλεισε χθες το βράδυ το τρίτο ετήσιο Athens Democracy Forum.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος παρομοίασε το ευρώ με «απίστευτη παγίδα», ενώ ήταν λάβρος και κατά των δανειστών της Ελλάδας. «Οι θεσμοί που ονομάζονταν και τώρα ονομάζονται ξανά τρόικα έχουν προκαλέσει τρομακτικό πόνο στη χώρα»  είπε και αμφισβήτησε με δηκτικό τρόπο τον χαρακτηρισμό ως «υπεύθυνης και λογικής» μίας πολιτικής «που έχει ως αποτέλεσμα 25% ανεργία και 25% μείωση του ΑΕΠ».
Αναφορικά με τη δημόσια συζήτηση περί εθνικού νομίσματος, σύμφωνα με την Καθημερινή που συνδιοργάνωνε το φόρουμ, ο Κρουγκμαν είπε ότι «δεν υπάρχει πολιτική στήριξη» για την επιστροφή στη δραχμή και έκανε μία δήλωση που χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι φανερό πως φωτογραφίζει τη Λαϊκή Ενότητα, λέγοντας πως «μόνο απεχθείς άνθρωποι» στην εγχώρια πολιτική σκηνή τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Όσον αφορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο Πολ Κρούγκμαν δήλωσε τον θαυμασμό του, χαρακτηρίζοντας το ως «ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα στην ανθρώπινη Ιστορία». Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι μεγάλες αποφάσεις με τις οποίες εξελίχθηκε ποτέ δεν τέθηκαν ενώπιον των λαών της Ευρώπης – «ήταν πάντα ένα εγχείρημα των ελίτ. Και αν βασικές στρατηγικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών μέχρι και τη δημιουργία της κοινής αγοράς ήταν σωστές, το ευρώ αποδείχθηκε ότι ήταν μία πολύ κακή ιδέα».
«Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε μια κατηγορία από μόνη της όσον αφορά τις συνέπειες που έχει υποστεί ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, τόνισε, αλλά δεν είναι η μόνη», είπε. «Κοιτάξτε τι γίνεται στη Φινλανδία. Εχει χάσει 10% του ΑΕΠ της σε τρία χρόνια», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που κοινοποίησε στο tvxs.gr το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας αναφέρει: «Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ο Πολ Κρούγκμαν σε κανένα σημείο της ομιλίας του - έναν πραγματικό λίβελο εναντίον του ευρώ, της τρόικα και των μνημονίων- δεν αναφέρθηκε στη Λαϊκή Ενότητα και στα στελέχη της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου