Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΡΝΑΚΙ ΙΤΕΑΣ;

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και τα μπλοκ όσο αφορά  την επιτυχία της 3ετούς παράτασης του δικαιώματος της μεταλλευτικής εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες α.ε» να χρησιμοποιεί τον αιγιαλό και την παραλία εντός  της  χερσαίας ζώνης λιμένα στην περιοχή Λαρνάκι-Κεφαλή στην Ιτέα  Φωκίδας (έκτασης 13 στρεμμάτων), αντί για την 10ετή που είχε ζητήσει η εταιρεία και εν τέλει χορήγησε η Λιμενική Επιτροπή ν. Φωκίδας, θέλουμε να ενημερώσουμε ορθά  τους δημότες του Δήμου Δελφών:.....

Όπως όλοι γνωρίζετε στον Δήμο Δελφών,  η δημοτική μας παράταξη «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», από της συστάσεώς της έχει δώσει ατέρμονους αγώνες  στο δρόμο, στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, στα διοικητικά και ποινικά δικαστήρια και στο δημοτικό συμβούλιο κατά της  ασυδοσίας των μεταλλευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
Όπως θα θυμάστε, η Λιμενική Επιτροπή Ν. Φωκίδας με την με αριθμό 2/4-2-2015 απόφασή της έδωσε 10ετή παράταση στην μεταλλευτική εταιρεία «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ»  για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας εντός χερσαίας ζώνης λιμένα στην περιοχή Λαρνάκι-Κεφαλή στην Ιτέα (έκτασης 13 στρεμμάτων). Οι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας είχαν  προβάλλει τις αντιρρήσεις τους και στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Ιτέας και στο δημοτικό συμβούλιο  και κατά την συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής και είχαμε ισχυριστεί (μόνοι εμείς) ότι η παράταση θα πρέπει να είναι προσωρινή και μικρής διάρκειας (όχι μεγαλύτερης των 3 ετών) προκειμένου να γίνονται αυστηροί έλεγχοι νομιμότητας (στις εγκαταστάσεις, στην παραγωγική διαδικασία, στις επιπτώσεις στο περιβάλλον) και να εξαναγκάζεται να  λειτουργεί νόμιμα η πάντα αυθαιρετούσα εταιρεία πριν διεκδικήσει μια επόμενη παράταση, όμως δεν εισακουστήκαμε.
Προσπαθώντας να ανατρέψουμε την παραπάνω απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής (που έδινε για μια ακόμη φορά γή και ύδωρ στην εταιρεία), προσφύγαμε άμεσα  εναντίον της με διοικητικές προσφυγές απευθυνόμενοι τόσο προς το Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας όσο και προς τον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, ισχυριζόμενοι ότι είναι άκυρη η απόφαση αυτή γιατί δεν ήταν νόμιμη η σύσταση της Λιμενικής Επιτροπής,  για τον λόγο ότι δύο μέλη της ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και υπήρχε ασυμβίβαστο. Το Λιμενικό Ταμείο απάντησε με την με αριθμό 270/27-4-2015 απόφασή του ότι η σύσταση της Λιμενικής Επιτροπής ήταν σύννομη και απέρριψε την προσφυγή μας.
Στο μεταξύ η Λιμενική Επιτροπή είχε διαβιβάσει την 2/2015 απόφασή της περί 10ετούς παράτασης  στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ζητώντας την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, όπως απαιτεί η σχετική νομοθεσία, προκειμένου να μπορεί να ισχύσει η 10ετής παράταση.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ζήτησε  με έγγραφό του (αριθ.πρωτ.180/5-3-2015) την γνώμη του  Υπουργού   Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και  Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ), ως επίσης συναρμόδιου για την έγκριση της 10ετούς παράτασης και ο τελευταίος (Παναγιώτης Λαφαζάνης) στις 14-7-2015 με την με αριθ.πρωτ.ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.1.1.2/172915/486 απόφασή του συμφώνησε μόνο για 3ετή παράταση στην χρήση και με τους λοιπούς όρους που αναφέρονται στην προαναφερόμενη 2/2015 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Ν. Φωκίδας. Με την απόφαση αυτή του αρμόδιου Υπουργού, δικαιώθηκαν οι αγώνες μας και  οι  απόψεις μας.   
Όμως δεν «άρεσε» στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού η ως άνω απόφαση του συναρμόδιου Υπουργείου και στις 11-8-2015 (με καθυστέρηση 4 μηνών και εκπρόθεσμα!!!)  ο  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού (Θεόδωρος Δρίτσας) με την με αριθμό 3112.8-11/02/15 απόφασή του ακύρωσε την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής για μη νόμιμη σύνθεση των μελών της, αναπέμποντας την υπόθεση στην Λιμενική Επιτροπή Ν. Φωκίδας και  εντέλλοντας  αυτή για άμεση λήψη νέας σχετικής απόφασης (υπο νόμιμη σύνθεση).
* Οπωσδήποτε προβληματίζει την παράταξή μας,  και τον καθένα σας νομίζουμε, ο τρόπος που λειτούργησε το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και ο αρμόδιος Υπουργός (εκπρόθεσμη ακύρωση). Ανοιξε ο δρόμος για να ληφθεί μια νέα απόφαση από το Λ.Τ.
*  Εκείνο όμως που μας προβληματίζει περισσότερο είναι,  ποια θα είναι η θέση και η στάση  την επομένη των βουλευτικών  εκλογών του εκλεγέντα βουλευτή Φωκίδας; Θα υποστηρίξει την απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ; Είναι κρίσιμο θέμα για την περιοχή μας και πρέπει οι υποψήφιοι βουλευτές να πάρουν θέση τώρα και να δεσμευτούν.
Παραθέτουμε για ενημέρωση και επίρρωση όλων των ανωτέρω,
1.την με αριθ.πρωτ.ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.1.1.2/172915/486 απόφαση του Υπουργού  ΠΑΠΕΝ και 2. την με αριθμό 2. 3112.8-11/02/15 απόφασή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού:
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου