Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΜΑΡΧΕΥΕΙΝ ΑΣΕΒΩΣ, ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΑΝΟΗΤΩΣ...

Μια βραδιά,
για Δελτίο Τύπου...

   Το ζήσαμε κι αυτό!...  Το Γραφείο Τύπου του Δήμου Δελφών, να εκδίδει Δελτίο Τύπου δίκην κριτικής σε καλλιτεχνική στήλη εφημερίδος, για μια παράσταση σε ιερό χώρο όπως η οικία-Μουσείο του Σικελιανού στους Δελφούς, εκθειάζοντας τα ''ταλέντα''και τα ''ταπεραμέντα'' των συντελεστών της παραστάσεως!...  ...

Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Δημάρχου, το οποίο να μας ενημερώνει ότι η βραδιά ήταν ξεχωριστή και ότι ο Δήμαρχος ''κατα-ευχαριστήθηκε''!... 

Δελτίο Τύπου ότι η κυρία τάδε, ''έκλεψε'' την παράσταση, ''μαγεύοντας'' τους παρευρισκομένους, οι οποίοι ως γνωστόν (περί τα 40 άτομα), ήσαν το πολιτιστικό ''enfant gate'' της περιοχής μας, πλαισιωμένοι από μέλη του διεθνούς ''jet-set'' και της πολιτικής ζωής του τόπου!...  (πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πολλές τηλεφωνικές προσκλήσεις (!) το Σάββατο το πρωΐ)

Δελτίο Τύπου από ένα Γραφείο Τύπου ενός Δήμου 25.οοο κατοίκων, για να επαινεθεί το ''κέφι''του μαέστρου και η υπέροχη φωνή του τραγουδιστή της ολιγομελούς ορχήστρας, η οποία''έντυσε'' μουσικά τα διαλείμματα της ποιητικής πανδαισίας!...

Ούτε εντροπή, ούτε διάκριση!...  
Η Αιδώς σε ετούτην την περιοχή, είναι φυλακισμένη, εντός των κλειστών θαλάμων του Γηροκομείου Αμφίσσης...

  Αντί όμως το Γραφείο Τύπου του Δήμου Δελφών να προσπαθεί να μας πείσει για το''γκλαμουράτο'' πολιτιστικό επίπεδο των εκδηλώσεων υπό την σκέπην του Δήμου, μήπως θα ήταν δυνατόν να μας απαντήσει στην από ημερών ερώτησή μας :  
Ποιός και πότε, εζήτησε από τον Δήμο Δελφών την παραχώρηση της οικίας Σικελιανού για να πραγματοποιήσει εκεί αυτήν την εκδήλωση;   
Και θα την συμπληρώσουμε : 
Ποιός, πότε και με ποιό σκεπτικό, ενέκρινε αυτήν την παραχώρηση;

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στην ποιότητα των παρουσιαστών και των εκεί ακουσμάτων.  Όμως...
Το να επιτρέπει κάποιος δίκην ιδιοκτήτου, την προβολή επί του τοίχου της οικίας-Μουσείο του Σικελιανού, τις ''προσωπικές πολιτιστικές και ποιητικές στιγμές'' μιας δημοσιογράφου-ποιήτριας, είναι ασέβεια!...  Είναι ύβρις στην μνήμη και στο ποιητικό μεγαλείο αυτού του πνευματικού Γίγαντα της Ελλάδος και δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο.  Και κατά την γνώμη μας ούτε και ατιμώρητο.  
Παραφράζοντας τον στίχο του ίδιου του Σικελιανού, θα λέγαμε ότι  ''Σ' αυτόν τον τοίχο ακουμπάει η Φωκίδα...'' και κάποιος ασεβής με εξουσία, τον μετέτρεψε σε οθόνη θερινού συνοικιακού κινηματογράφου, όπου ο/η κάθε φαντασιόπληκτος/η, είχε την δυνατότητα να προβάλλει στους εκώντες-άκοντες παρευρισκόμενους, κινηματογραφημένο το επίπεδό του/της.

Το ακόμη όμως χειρότερο και πλέον ασεβές για τον χώρο ήταν, όταν ένας νεαρός απήγγειλε ένα ποίημα, η έχουσα ''ιδιαίτερο τεπεραμέντο'' (κατά το Δελτίο Τύπου) παρουσιάστρια ποιήτρια και δημοσιογράφος κα Κλέλια Χαρίση, τον αποφώνησε με την φράση : ''Με συγκίνησες, Αλήτη!...''...  Κι ο Δήμαρχος από κάτω μαζί με τον Βουλευτή του Νομού, χειροκροτούσαν...  Είχε μετατραπεί η αυλή από την οικία-Μουσείου του Σικελιανού, σε πίστα από ...σκυλάδικο της Εθνικής Οδού!...  ''Με συγκίνησες, Αλήτη!...''

   Βεβαίως, για τους ''αχόρταγους'' για ποίηση παρευρεθέντες σε εκείνην την  ''glamorous''βραδιά στους Δελφούς, είχε προβλεφθεί το ''στήσιμο'' ενός πάγκου στην έξοδο από τον χώρο, όπου επωλούντο τα βιβλία και οι ποιητικές συλλογές κάποιων από τους συντελεστές της εκδηλώσεως.
Να μην ξεχνάμε ότι οικοδεσπότης ήταν ο Δήμαρχος.

Κύριε Δήμαρχε, δεν το ''έχετε''...   
Ασχοληθείτε με τις ''μπάρες'' στην Καμιώτισσα και με το εάν έβρεξε στην Άμφισσα.  Ασχοληθείτε με το σημερινό υπ' αρ. 8 θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παράταση παραδόσεως των αντιπλημμυρικών έργων στη θέση ''Καρπάκι''.  Αν και για αυτό το θέμα, θα έπρεπε να εξηγήσετε στο Σώμα και σε εμάς κάποτε, με ποιό σκεπτικό εψηφίσατε υπέρ του έργου προ 2ετίας, όταν γνωρίζατε ότι για ένα τμήμα 250 μέτρων, ενός επαρχιακού δρόμου (από το κλειστό Γυμναστήριο της Αμφίσσης, στην Βίνιανη) και με μέσο όρο διελεύσεων 3-5 αυτοκίνητα ημερησίως, δεν ήταν δυνατόν να προϋπολογισθεί αντιπλημμυρικό έργο κόστους 640.000 ευρώ!...  Ενώ αντίστοιχα στο μεγάλο πρόβλημα των κατολισθήσεων στο Μοναστηράκι Δωρίδος προ 2ετίας, σε κατοικήσιμη περιοχή και με μεγάλο φόρτο στον παραλιακό δρόμο, εδαπανήθησαν60.000 ευρώ εάν δεν μας απατά η μνήμη μας.

Παραθέτουμε το εχθεσινό Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου του Δήμου μας, το σχετικό με την ποιητική και μουσική βραδιά στην οικία-Μουσείο του Σικελιανού.
Εννοείται ότι του ''γεγονότος'' έλαβε γνώση η Π.Ε.Λ. (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών), η οποία με μυσταγωγία και σεβασμό διοργανώνει πάντα, τις Ποιητικές Δελφικές Εορτές.


*************************************************




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ         ΑΜΦΙΣΣΑ, 08.09.2015
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 43/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Επιτυχής διοργάνωση βραδιάς Ποίησης και Μουσικής στην Οικία Σικελιανού, το Σάββατο 05/09/2015.

Μια ξεχωριστή βραδιά ποίησης, μουσικής, τραγουδιού και πολλών αντιθέσεων είχαν τη χαρά να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, στους Δελφούς. Οικοδεσπότες της βραδιάς ο Δήμος Δελφών και η Unesco Πειραιώς και Νήσων. Την εκδήλωση συντόνισε με το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο της η ποιήτρια και δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση. Μαζί της και ο δικός μας, καταξιωμένος Δεσφινιώτης ποιητής, που απέσπασε το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο ποίησης για το 2013 στο Φεστιβάλ ποίησης στην Θεσσαλονίκη, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, τα υπέροχα ποιήματα του οποίου αναγνώστηκαν, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τη συγκλονιστική ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ευαγγελία Θαλασσινή.
Την παράσταση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, έκλεψε η μοναδική και διεθνώς καταξιωμένη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, μαγεύοντας τους παραβρισκόμενους, με τις καταπληκτικές απαγγελίες των ποιημάτων της, ενώ βραβεύτηκε από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για το έργο της.
Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά, με πολύ κέφι ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Φυλαχτός και ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος με την υπέροχη φωνή του.
Παρόντες στην εκδήλωση ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Δελφών Λουκάς Αναγνωστόπουλος και η Έφορος της Ι’ ΕΠΚΑ Νάνσυ Ψάλτη.
Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται από τον Δήμο μας, προκειμένου η οικία Σικελιανού και γίνει και πάλι σημείο αναφοράς της τέχνης και του πολιτισμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Γραφείο Τύπου

ΠΗΓΗ: http://epikourositeas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου