Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

"Κίνησε η Όλγα μας πρωί" . ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ{ΒΙΝΤΕΟ}.


Το κλέφτικό ή της (τάβλας) δημοτικό τραγούδι, ανάλογα με το περιεχόμενό του, είναι ένα είδος τραγουδιού που τα τελευταία χρόνια περνάει την μεγαλύτερη κρίση. Εδώ και δεκαετίες κανένας σχεδόν από τους νέους συνεχιστές της δημοτικής παράδοσης, δεν ερμηνεύει κλέφτικο......
Επίσης αυτά που κυκλοφορούν σε δίσκους από δισκογραφικές εταιρείες είναι λίγα, αλλά ούτε και βρίσκονται εύκολα, εξάλλου απαιτεί ύφος και τεχνική, που μόνο αυτοί που έχουν σχετικές μουσικές καταβολές και βιώματα μπορούν να το αποδώσουν σωστά. Ακόμα κι αυτοί που διδάσκουν παραδοσιακό τραγούδι σε σχολεία, ωδεία κλπ, αυτό το είδος (κλέφτικο) δεν το διδάσκουν.
Βέβαια κι άλλα παραδοσιακά τραγούδια, π.χ. τσάμικα, συρτά κλπ., μπορεί να έχουν περιεχόμενο από τέτοιους στίχους, (π.χ, το τσάμικο: "του Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται") αλλά αυτά δεν θεωρούνται κλέφτικα, γιατί είναι ρυθμικά και χορευτικά.

Η ιστορία του τραγουδιού "
η Όλγα του Στραβάκου…

..μια αληθινή ιστορία
Τραγούδι από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.
Η Όλγα Στραβάκου σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στην περιοχή της Ραψάνης, το 1948.
Ο πατέρας της, πλούσιος τσέλιγκας χρυσοπλήρωσε το τραγούδι αυτό που το ζήτησε για να τιμηθεί η μνήμη της.

Το τραγούδι γράφτηκε από τον συνθέτη και κλαριντζή  Βάιο Μαλλιάρα που καταγότανε από τον Πυργετό ο οποίος ηχογράφησε περισσότερα από 2.000 δημοτικά τραγούδια.



Στον Πυργετό δολοφονήθηκε το 1907 από τους τσιφλικάδες ο Μαρινος Αντύπας (1873-1907), πρωτοπόρος και πρωτομάρτυρας του Αγροτικού Κινήματος στη Θεσσαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου