Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

"Ο ΑΓΩΝΑΣ". ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.....ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΡΟΤΙ ΓΥΡΙΣΜΕΝΟ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ!


Η ΝEW STAR προβάλλει από τις 10 Σεπτεμβρίου τον «ΑΓΩΝΑ», μια στρατευμένη ταινία από την ομάδα των 6, που 40 χρόνια μετά την Α’ προβολή της, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.....
Ο «Αγώνας» είναι μια καταγραφή- ντοκουμέντο των κοινωνικών και εργατικών αγώνων της περιόδου 1972- 1975 για τη διεκδίκηση δικαιοσύνης, καλύτερων συνθηκών εργασίας και περισσότερων ελευθεριών. Υπόδειγμα ομαδικής δουλειάς, παρουσιάζει την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη χούντα, με την κατάληψη της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο του 1973, και φτάνει μέχρι τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τις μεγάλες απεργίες ενάντια στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή, τον Ιούλιο του 1975.
Ο «Αγώνας» της ομάδας των 6, είναι περισσότερο επίκαιρο  από ποτέ  στις μέρες μας όπου βλέπουμε καθημερινά εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο και αγώνες δεκαετιών να συρρικνώνονται στο όνομα της «οικονομικής κρίσης».   Η ταινία έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η επιμονή των εργαζομένων στους στόχους τους, αλλά και η συσπείρωσή τους είναι στοιχεία καθοριστικά για την τελική έκβαση της κάθε διεκδίκησης.
Στην ταινία παρακολουθούμε το χρονικό διαφόρων απεργιών :
-Ναυπηγεία Ελευσίνας
-ΙΤΤ
-ΒΙΑΜΑΞ
-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
-ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΖΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
-ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
-ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ
-NATIONAL CAN «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»
-ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΙΑΣ ( Βουλευτής Κοντογιαννόπουλος)
-ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΙΩΝ (Αλέκος Παναγούλης-νεοταξίτες χουντικοί της εποχής)
Η ταινία απέσπασε το 2ο Βραβείο, όπως επίσης και το Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1975.
Ο Θόδωρος Μαραγκός για τον «ΑΓΩΝΑ»:
«Αυτό το ντοκυμαντέρ ο ΑΓΩΝΑΣ  έχει μια ιδιαίτερη αξία διότι περιέχει με μοναδικά ντοκουμέντα την εξέγερση του ελληνικού λαού στην ιστορική εποχή 1973--1975. 
Ξεκινώντας από εκείνο το πρωί, τον Φεβρουάριο 1973, όπου ο κόσμος βλέπει έκπληκτος τους φοιτητές της νομικής να έχουν ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου και να φωνάζουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ, το ντοκυμαντέρ ΑΓΩΝΑΣ αρχίζει να καταγράφει στιγμή προς στιγμή το ξέσπασμα του ελληνικού λαού κατά της χούντας κατ' αρχήν, με αποκορύφωμα το πολυτεχνείο. Συνεχίζει και στην μεταπολίτευση κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, όπου η εξέγερση αυτή μεταφέρεται από  τις φοιτητικές σχολές στα εργοστάσια κι από αντιδικτατορικό, αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα, μετατρέπεται σε ταξικό αντιϊμπεριαλιστικό.
Εδώ, τον πρώτο λόγο τον έχει αυτός που αγωνίζεται για το δίκιο του. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία του κινήματος όπου απλοί άνθρωποι μιλάνε οι ίδιοι μπροστά στην κάμερα κι όχι άλλοι,  γι αυτούς. Κι αυτό γίνεται διότι η κάμερά μας βρίσκεται ανάμεσά τους κι έχει απέναντί τους μπάτσους εν αντιθέσει με τους σημερινούς καμεραμάν των καναλιών που είναι μαζί με τους μπάτσους  και σκοπεύουν τους ανθρώπους απέναντι που αγωνίζονται για την ζωή τους.
Το ντοκυμαντέρ ο ΑΓΩΝΑΣ βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1975 και από το κοινό και από την επιτροπή.  Πρωτοπαίχτηκε στη Αλκυονίδα  κι από κει άνοιξε τα φτερά του  και προβλήθηκε παντού. Σε φεστιβάλ στο εξωτερικό ,σε εργοστάσια, σε πολιτιστικούς συλλόγους.
Χαίρομαι που θα ξαναπαιχθή μετά από τόσα χρόνια στην Αλκυονίδα και πάλι».
Θόδωρος Μαραγκός
​ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015​
koutipandoras





ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  ΟΛΟΚΛΗΡΗ .ΔΕΙΤΕ  ΤΗ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου