Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ - ΕΛΑΤΕΙΑ - ΤΙΘΟΡΕΑ : Επιτυχόντες πανελλαδικών 2015. - Παν. Γ. Δημάκης

Γράφει ο Παν. Γ. Δημάκης
Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αμφικλείας – Ελατείας
Εν μέσω της περιρρέουσας εσωστρέφειας, απογοήτευσης, αλλά και επιδείνωσης των καθημερινών προβλημάτων των συμπατριωτών μας, απροσδόκητη συγκίνηση και χαρά,....
έδωσε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων (Πανελλαδικών 2015) στην έγκριτη καθημερινή εφημερίδα Λαμιακός Τύπος. Ο κατάλογος των ονομάτων των Λυκείων μας δίδει μια ευκαιρία να χαρούμε την αύρα της αισιοδοξίας, που εκπέμπει, το τμήμα της νεολαίας αυτής, που βαδίζοντας με όραμα μπροστά, αίρεται πάνω από τις αφόρητες καθημερινές πολιτικές τρικυμίες. Στον κατάλογο των Λυκείων του Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας με συγκίνηση, σημείωσα τους είκοσι (20) επιτυχόντες του Λυκείου Ελατείας, τους δεκατρείς (13) του Λυκείου Αμφικλείας και τους δώδεκα (12) του Λυκείου Τιθορέας, οι οποίοι επέτυχαν την εισαγωγή τους και στους οποίους απευθύνεται ένα εγκάρδιο εύγε, αλλά και σε όλους όσους έλαβαν μέρος και για διάφορους λόγους, δεν επέτυχαν προσωρινά. Η επιμονή και αφοσίωση στον στόχο τους, θα δικαιωθεί, οι ευκαιρίες θα εξακολουθήσουν. Επίσης ένα εύγε στο διδακτικό προσωπικό των σχολείων μας, που υπηρετούν υψηλά ιδεώδη και καταδαπανούν την δραστηριότητα τους, με τις γνωστές εγγενείς δυσχέρειες.
Η μακρά παράδοση της παιδείας στην Ελάτεια, θεμελιώνεται με την περίφημη πελίκη (φωτό) του Εθν. Αρχ. Μουσείου Αθηνών (αρ.1418) από το Δραχμάνι του 450π.Χ. «Ο Δάσκαλος και ο Μαθητής». Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρεται στο εν Ελατεία, Γυμνάσιον, (Φωκικά Γ΄) όπου οι νέοι ασκούσαν το σώμα και το πνεύμα, όπως ακριβώς ο ζωγράφος της πελίκης απεικονίζει στο χώρο του Γυμνασίου, που υποδηλώνεται με τον στύλο δεξιά. Η παιδεία «υπό των πολλών χρόνων ηυρήμενη» ήταν «… η μεν επί σώμασι γυμναστική η δε επί ψυχής μουσική…» (Πλάτωνος Πολιτεία Β3766). Αργότερα, ο επιφανής Ελατεύς Μνάσων υπήρξε μαθητής αλλά και ομοτράπεζος του Αριστοτέλη στο Λύκειο των Αθηνών (Αθήναιος Δειπνοσοφισταί).

 Αν αυτά είναι ριζώματα της παιδευτικής παράδοσης, είναι άξια τα αριστούχα νέα βλαστήματα, να συστοιχηθούν στην φωτεινή σειρά των επιφανών πολιτών, «καλών και αγαθών» κρατώντας το όραμα. 
Εύγε στα παιδιά, αλλά και στους καθηγητές των Λυκείων
Αμφικλείας - Ελατείας, που υπερέβαλλαν εαυτούς με το λαμπρό αποτέλεσμα, χάρη στην συνέργεια και την επάρκεια τους,.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου