Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Συμφωνία στο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 ώρα Ελλάδας η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ενέκρινε τη νέα συμφωνία συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας......
Σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το συνολικό ποσό των 26 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί άμεσα ως πρώτη δόση.
Η συμφωνία, κατά τον βρετανικό Guardian, αφορά σε ένα τριετές πρόγραμμα, γεγονός που απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο του Grexit, εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στοχεύει στην υπογραφή της πρώτης δόσης του ελληνικού δανείου την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, ώστε την Πέμπτη 20 Αυγούστου να εκταμιευθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ, που αφορά στην κάλυψη του υπάρχοντος δανείου-γέφυρα και την αποπληρωμή των ομολόγων που οφείλονται προς την ΕΚΤ. Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα μπουν στην άκρη, ώστε να καλύψουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Αθήνα, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αντίθετα, θα κρατηθούν στο Λουξεμβούργο και θα δοθούν, αμέσως μόλις ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Παρακολουθήστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr με χρονολογική σειρά:
• Ευκλείδης Τσακαλώτος (Έλληνας ΥΠΟΙΚ): Ας ελπίσουμε να υπάρξει η βέλτιση δυνατή χρήση της συμφωνίας. Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία θα το κρίνει ως κάτι θετικό.
• Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Γερμανός ΥΠΟΙΚ):Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα και πλέον πρέπει να συσταθούν τα εθνικά κοινοβούλια.  Τον Οκτώβριο θα έχουμε τα στοιχεία για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους και εκτιμώ πως τότε θα υπάρξει και απόφαση από πλευράς ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματόδοτησης. Η πρώτη δόση των 26 δισ. θα εκταμιευθεί άμεσα, ενώ 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση περιορισμών, καθώς είναι σημαντικό να αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα προσπάθεια, ήταν μία καλή ημέρα και είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση
• Μισέλ Σαπέν (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Χαιρετίζουμε τη συμφωνία και επικροτούμε την αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Κρίθηκε αναγκαίο τον Οκτώβριο να εξετάσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους, για να καταστεί βιώσιμο», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται ονομαστική απομείωσή του.  Είχαμε θέσει ως αρχή να υπάρξει ένας διπλός σεβασμός. Δεν πρέπει οι Ευρωπαίοι να προσποιούμαστε ότι δεν άλλαξε κάτι στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, έπρεπε να προσαρμοστούμε. 
 Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ESM) στη συνέντευξη Τύπου: Ομόφωνη η απόφαση των υπουργών Οικονομικών για τη νέα ελληνική συμφωνία. Επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω πως η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών ήταν άψογη το τελευταίο διάστημα. Το νέο πρόγραμμα θα τρέξει για τρία χρόνια, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018.  Το Eurogroup στοχεύει στην υπογραφή της πρώτης δόσης του ελληνικού δανείου την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, ώστε την Πέμπτη 20 Αυγούστου να εκταμιευθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ, που αφορά στην κάλυψη του υπάρχοντος δανείου-γέφυρα και την αποπληρωμή των ομολόγων που οφείλονται προς την ΕΚΤ. Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα μπουν στην άκρη, ώστε να καλύψουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στην Αθήνα. Αντίθετα, θα κρατηθούν στο Λουξεμβούργο και θα δοθούν, αμέσως μόλις ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. 
• Βάλντις Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος Κομισιόν) στη συνέντευξη Τύπου: Καλωσορίζω τη νέα συμφωνία, η οποία ήταν προϊόν μιας επίπονης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Για εμάς είναι σημαντική η συμφωνία, γιατί μέσω αυτής αποκαθίστανται οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα σήμερα στην ελληνική Βουλή ήταν πολύ σημαντική. Η Επιτροπή θα παράσχει τεχνικοοικονομική βοήθεια και χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον μας να επιστρέψει η Ελλάδα να επιστρέψει στην χρηματοοικονομική ασφάλεια και σταθερότητα
• Γερούν Ντάισελμπλουμ (πρόεδρος του Eurogroup) στη συνέντευξη Τύπου: Είχαμε μια πολύ εποκοδομητική συζήτηση, η Ελλάδα δούλεψε επίμονα και με συνέπεια. Φτάσαμε σε μια πολιτική συμφωνία και επιλύσαμες όλα τα τελευταία ζητήματα. Καλωσορίζουμε την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον προσεχή Οκτώβριο. Θεωρούμε ως κρίσιμο στοιχείο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική χρηματοδότηση. Αυτό μπορεί να συμβεί, από τη στιγμή που το Ταμείο μείνει ικανοποιημένο από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και από την προοπτική της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 
• Και άλλες φωτογραφίες - στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση του Eurogroup
• Ύστερα από ένα 30λεπτο διάλειμμα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επανήλθαν στη συνεδρίαση. «Πολύ κοντά σε συμφωνία η Ελλάδα με τους εταίρους της», υπογραμμίζει ο βρετανικός Guardian.
• Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup
• Πλάνα από την αίθουσα συνεδριάσεων.


• Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup.
• Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο.Δεν τέθηκε θέμα δανείου - γέφυρα στο EuroWorking Group.
• Την πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο για ένα δάνειο-γέφυρα άλλων 6,04 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μετά την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, επικαλούμενο έγγραφο της ΕΕ που έχει δει.
• «Είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών του ΛουξεμβούργουΠιέρ Γκραμένια.
• Η Ισπανία θα δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία διαμήνυσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος. Μίλησε όμως για αλληλεγγύη υπό αυστηρούς κανόνες.
• «Σίγουρα υπάρχουν ακόμη ζητήματα που θα συζητηθούν, όμως η τεχνική συμφωνία είναι μια καλή βάση και για την πολιτική συμφωνία σήμερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στο Eurogroup, που συνεδριάζει για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
• Ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπέγραψε στο twitter:  «αισθάνομαι μία αισιόδοξη ατμόσφαιρα στην πόλη» για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, όπου αναμένεται να εγκρίνει το τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας. Η Φινλανδία ενέκρινε χθες στο κοινοβούλιο της τη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα. Προσερχόμενος στη υσνεδρίαση αναφέρθηκε σε τρία βήματα για να βρεθεί λύση με το ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ στη δανειοδότηση.
• Σε γραμμή Σόιμπλε, όπως το συνηθίζει, ο γνωστός «λαγός» των γερμανικών θέσεων - υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζίμιρ, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της Ελλάδας.
• Αν δεν βρεθεί λύση με το ΔΝΤ, θα πάμε σε πρόγραμμα-γέφυρα, διαμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεπροσερχόμενος στη συνεδρίαση.
• Πρέπει να συμμετέχουν όλοι, και το ΔΝΤ, και να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα όλου του πακέτου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα. Ερωτηθείς αν στη σταθερότητα περιλαμβάνεται και το χρέος, σημείωσε ότι υπάρχει η επιλογή της αναδιάρθρωσης και του κουρέματος, όμως πολιτικά μπορεί να προχωρήσει μόνο η πρώτη.
• «H συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ πριν ξεκινήσει το Eurogroup.
• Όπως είπε, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ η συνεδρίαση δεν θα είναι σύντομη, εξηγώντας ότι το μνημόνιο είναι ένα πολύ μεγάλο κείμενο, που περιλαμβάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, και ως εκ τούτου θα υπάρξουν ερωτήσεις, θα υπάρξει κριτική, ενώ μπορεί να υπάρξουν και ζητήματα που θα χρήζουν διευκρινίσεων ή βελτιώσεων. «Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
• «Τον Οκτώβριο θα εξετάσουμε το θέμα του ελληνικού χρέους προκειμένου να το καταστήσουμε διαχειρίσιμο μέσω reprofiling», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.
• Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο παραπέντε του Eurogroup που καλείται να εγκρίνει την συμφωνία με την Ελλάδα μετά το «ναι» της ελληνικής Βουλής.
• Μετά την επιστολή Σόιμπλε με την οποία επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας, το Βερολίνο συνεχίζει τις πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι τελευταίας στιγμής.
• «Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εφικτό σήμερα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή.
• Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς «ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί» ανέφερε πηγή της Ε.Ε. στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.
• Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων είναι το το «ναι» που είπε το ελληνικό κοινοβούλιο στη συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών και στο τρίτο μνημόνιο που τη συνοδεύει.
• «Το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας δημιουργήθηκε για να επιτύχει», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά την επιτυχία του.
• Χαιρετίζει με επιφυλάξεις το «ναι» της ελληνικής Βουλής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
• TVXS Ανάλυση: Το τρίτο μνημόνιο σημαίνει διάσπαση για τον ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζει δομικά έξι περίπου μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης. Το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών “έσπασε” και η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο αλλά ισχυρή είναι η εντύπωση ότι η κλωστή έσπασε.
• Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, μετά τις μεγάλες εσωκομματικές απώλειες στην ψηφοφορία για τη συμφωνία και το μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια 118 συντεταγμένους με την κυβερνητική γραμμή βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε βαριές απώλειες, με 32 βουλευτές του να ψηφίζουν «όχι» και 11 «παρών». ¨Ενας βουλευτής του ήταν απών από την ψηφοφορία, ενώ 3  ακόμα «ναι» επί της αρχής.
•  Με 222 «ναι», 64 «όχι», 11 «παρών» και 3 απόντεςεγκρίθηκε η συμφωνία και το νέο μνημόνιο.
• Την προκήρυξη εκλογών υπονόησε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για τη συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Μην θέτετε τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος στην τοποθέτηση του είχε πει «κάντε εκλογές και η ΝΔ θα σας βοηθήσει να αποδράσετε».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου