Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Λίγα λόγια για τους καιρούς της Αράχωβας

Του Γεωργίου Οικονόμου 

Η Αράχωβα χαρακτηρίζεται από μια σύνθεση μικροκλιμάτων με ορεινή, ηπειρωτική αλλά και θαλάσσια επιρροή, .....
σ’ ένα πολύπλοκο ανάγλυφο με έντονες υψομετρικές βαθμίδες, καθώς είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε μέσο υψόμετρο 930μ. και λόγω της θέσης της, απολαμβάνει, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, πλούσια ηλιοφάνεια. Μια αλυσίδα ξενοδοχείων και αναρρωτηρίων, σε διάφορα υψόμετρα στις πλαγιές του Παρνασσού, κοντά στην Αράχωβα, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες ανάπαυσης και ανάρρωσης των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων και δη της Αθήνας.

Το κλίμα της, είναι ορεινό, ξηρό, με ψυχρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, με αξιόλογες βροχοπτώσεις την ψυχρή περίοδο και συχνές χιονοπτώσεις στη διάρκεια του χειμώνα.

Συνήθως επηρεάζεται από τους νότιους και δυτικούς ανέμους, με συστήματα χαμηλών πιέσεων, που προέρχονται απ’ την περιοχή της Ιταλίας.

Οι Ν - ΝΑ άνεμοι είναι ίσως οι πιο υετοφόροι για την Αράχωβα με αρκετή ανατροφοδότηση από τον Κορινθιακό κόλπο και με πολύωρη εκδήλωση φαινομένων, ενώ όταν οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι κατάλληλες, πέφτουν άφθονα χιόνια στον Παρνασσό.

Οι ΒΔ άνεμοι συνδέονται με άστατο καιρό και εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά, όπου εκδηλώνονται πρόσκαιρες και τοπικές μπόρες ή χιονομπόρες.

Ο ΒΑ άνεμος (Κατεβατός) είναι πολύ ψυχρός και πυκνός άνεμος, παίρνει τη μορφή ανεμοκαταρράκτη, που κατεβαίνοντας τις απότομες πλαγιές, αποκτά μεγάλη ταχύτητα.
Με την επικράτηση του «Κατεβατού», γενικά δεν παρατηρείται υετός, αλλά ορισμένες φορές ο κανόνας δεν ισχύει. Αυτό σχετίζεται με το κατακόρυφο shear του ανέμου και κυρίως, στο γεγονός, ότι οι υψηλές κορφές του Παρνασσού, που βρίσκονται βόρεια της Αράχωβας εμποδίζουν τη διέλευση του υετού που προέρχεται απ’ το Αιγαίο πέλαγος προς την Αράχωβα (ομβροσκιά), με αποτέλεσμα τα περισσότερα φαινόμενα να εστιάζονται στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές του Παρνασσού ενώ στην Αράχωβα παρατηρείται συνήθως ανοιχτός καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου