Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Συμπληρώθηκαν 229 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στο Mont Blanc. Η Google τιμάει την ειδική αυτή επέτειο με ένα Google Doodle.


Λευκό Όρος: Η 229η επέτειος από την πρώτη ανάβαση στο Mont Blanc: Το Λευκό Όρος (γαλλ. Mont Blanc) είναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Περιλαμβάνει την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος 4.807 μ.. Η Google τιμάει την ειδική αυτή επέτειο με ένα Google Doodle.....
 Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.
Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν Nid d' Aigle (2372 μ.) - Καταφύγιο Gouter (3.817 μ.) και την επόμενη μέρα Mont- Blanc μέσω Aiguille du Gouter και Col du Dome.
Η κλασσική αυτή αλπική διαδρομή στο πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ένα πολύ εκτεθειμένο πέρασμα μιας χιονούρας, το Gouter Couloir ("το φονικό σημείο" όπως το ονομάζουν) από την οποία όταν έχει μεγάλη θερμοκρασία πέφτουν μεγάλες πέτρες και χιόνια.




Επιπλέον, το μεγάλο υψόμετρο στο καταφύγιο Gouter προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας (τα στατιστικά δείχνουν ότι ο ένας τους 2 ορειβάτες που κοιμούνται στο καταφύγιο δεν αναβαίνουν στην κορυφή λόγω αδιαθεσίας από το υψόμετρο). 





Το δεύτερο στάδιο, από το καταφύγιο στην κορυφή, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν οι συνθήκες του καιρού το επιτρέπουν (υπάρχει ορατότητα και δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι).




Απαιτείται πολύ μεγάλη εμπειρία όταν έχει άσχημο καιρό γιατί δεν υπάρχουν σημάδια προσανατολισμού παρά μόνο μια έρημος από χιόνι. Η κορυφογραμμή που οδηγεί στην κορυφή είναι τόσο λεπτή που χωράει μόνο ένα άτομο και απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό λόγω του υψομέτρου και της κούρασης (στην κορυφή το οξυγόνο είναι περίπου μισό από ότι στο επίπεδο της θάλασσας!). 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου