Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Πότε θα χάσουμε τα σπίτια μας; Με το ΟΧΙ, ή με το ΝΑΙ;


Θα χάσουμε τα σπίτια μας με το ΟΧΙ, γιατί τα δάνεια έχουν μπει υποθήκη για να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες από την ΕΚΤ. .....
Πρόκειται για ψέμα ολκής αντάξιο των γνωστών επώνυμων δημοσιοκάφρων στον πόλεμο ενάντια στον κοινό νου και τη συνείδηση του Έλληνα, που έχουν εξαπολύσει οι λωποδύτες της εξουσίας και της παραπληροφόρησης.
Ποιά είναι η αλήθεια; Σύμφωνα με τον τελευταίο Ισολογισμό Μαίου (2015) της Τραπέζης της Ελλάδος, οι υποχρεώσεις εντός του ευρωσυστήματος ανέρχονται σε 118,1 δις ευρώ. Από αυτές οι καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπόλοιπο του λογαριασµού δοσοληψιών µε το ΕΣΚΤ (TARGET2) ανέρχονται σε 100,3 δις ευρώ. Δηλαδή το χρέος προς το ευρωσύστημα από άντληση ρευστότητας των τραπεζών έχει ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ.


Στα τέλη του 2012 αυτές οι καθαρές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 98,4 δις ευρώ, από 104,7 δις ευρώ το 2011 και 87,1 δις ευρώ το 2010. Αν θυμάστε λόγω εκτίναξης του χρέους των εγχώριων τραπεζών λόγω άντλησης ρευστότητας τα χρόνια αυτά, αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίησή τους με 50 δις ευρώ. Αυτά τα χρεώθηκε ο Έλληνας πολίτης ως δημόσιο χρέος και εντάχθηκαν υπό το καθεστώς της 2ης Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (2012).
Για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών τελικά χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 39 δις ευρώ το 2013 και το 2014. Τα υπόλοιπα επιστράφησαν πίσω στον ΕΜΣ τον Φεβρουάριο με την Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση. Η ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε τις καθαρές υποχρεώσεις των εγχώριων τραπεζών προς το ευρωσύστημα στα 51,1 δις ευρώ το 2013 και στα 49,3 δις ευρώ το 2014.
Τώρα αισίως οι καθαρές υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα έχουν ξεπεράσει (Μάιος 2015) τα 100,3 δις ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Πάμε κατευθείαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών. Πώς; Προφανώς με την απόδοση των υπολοίπων 11 δις ευρώ από τον ΕΜΣ. Θα φτάσουν; Ούτε κατά διάνοια.
Τότε τι θα κάνουν; Θα προχωρησουν σε "κούρεμα" καταθέσεων αλά Κύπρος. Και μάλιστα από το πρώτο ευρώ γιατί δεν υπάρχουν πια πολλές άνω των 100 χιλιάδων. Πότε θα γίνει; Μετά από ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Αν ψηφίσουμε ΟΧΙ; Για να επιβληθεί το "κούρεμα" θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και της Βουλής. Με το ΝΑΙ, είναι προφανές τι θα γίνει. Με το ΟΧΙ, ποιός θα τολμήσει να συναινέσει σ' αυτό το "κούρεμα"; Ποιά κυβέρνηση; Ποιά Βουλή;
Ναι, αλλά τότε δεν θα πάρουν τα σπίτια μας των οποίων τα δάνεια έχουν δωθεί ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ; Τον Μάιο του 2015 τα περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλαδος ως ασφάλεια για πράξεις έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύµατα ανέρχονταν στα 156,1 δις ευρώ σε τρέχουσα αξία.
Ανάμεσα σ' αυτά τα περιουσικά στοιχεία είναι και τα περισσότερα οικιστικά δάνεια. Όμως, αυτό που τίθεται ως ασφάλεια, είναι η είσπραξη του δανείου, όχι η εκποίηση του ακινήτου που αποτελεί εγγύηση. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να πληρώσουν, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει το δικαίωμα να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια και τα ακίνητα που είναι εγγυήσεις των δανείων. Απλά θα διεκδικήσουν να εισπράξουν τις δόσεις των δανείων.
Κι αν πάλι δεν επαρκούν, τότε θα κληθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, δηλαδή το δημόσιο ταμείο να καταβάλει τα χρεωστούμενα, μιας και οι κυβερνήσεις δίνουν εγγυήσεις του δημοσίου για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες από το ευρωσύστημα.
Τα σπίτια και τα ακίνητα οι δανειολήπτες θα τα χάσουν έτσι και υπερισχύσει το ΝΑΙ. Διότι ήδη βρίσκεται στα σκαριά ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέψει τον ταχύτατο εκπλειστηριασμό της ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών. Έτσι έχασαν τα σπίτια τους οι Ισπανοί και οι Πορτογάλλοι.
Αν υπερισχύσει το ΟΧΙ, ποιός θα τολμήσει να προχωρήσει σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών, όπως απαιτούν οι δανειστές; Όσο για τις τράπεζες, μ' ένα τρανταχτό ΟΧΙ για πόσο νομίζεται ότι θα παραμένουν στο απυρόβλητο; Για πόσο θα γλυτώνουν από την εκκαθάριση υπό την άμεση εμπλοκή της δικαιοσύνης και την αποκάλυψη των τεράστιων σκανδάλων που κρύβουν μέσα από το ξέπλυμα δις ευρώ;
Όλοι αυτοί που σας λένε να ψηφίσετε ΝΑΙ, τρέμουν την ημέρα που θα κλειθούν να λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη για όλα τα θαλασσοδάνεια με τα οποία πλούτισαν, για όλο το δημόσιο χρήμα που έχουν καταχραστεί. Είναι τυχαίο που ο μόνος διεφθαρμένος πολιτικός που συνελήφθη, ο κ. Τσοχατζόπουλος, δηλώνει από τη φυλακή υπέρ του ΝΑΙ. Σκεφτείτε ποιοί σας λένε να ψηφίσετε ΝΑΙ και ψηφίστε μαζικά ΟΧΙ για να καθίσουν στο σκαμνί και να λογοδοτήσουν για όλα όσα μας έχουν κάνει.
dimitriskazakis.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Έτσι έχουν δυστυχώς τα πράγματα. Όποιος διαβάσει το άρθρο και έχει "σώας τας φρένας", .....τι να πω, ας πάει να ψηφίσει "Ναι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή