Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων

ΛΑΜΙΕΩΝ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων για τις πολιτικές εξελίξεις
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων έκανε την εξής τοποθέτηση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις :.....

Και τα πρόσφατα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και αυτά της προηγούμενης βδομάδας τα προαπαιτούμενα, είναι μόνο η προκαταβολή, για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου.
Αυτά δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, το σύνολο των μέτρων. Επομένως και η όποια σύγκριση με το αρχικό «πακέτο Γιούνκερ» είναι παραπλανητική.
Ανάλογο είναι το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόκειται για τις ίδιες ή παρόμοιες δεσμεύσεις με το 2012. Συνολικά το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, παρά τη βελτίωση κάποιων όρων αποπληρωμής του. Μιλάμε δηλαδή για νέα χρέη, για να αποπληρώνονται τα προηγούμενα. Οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους αλλάζουν, απλά γιατί δεν μπορούν να υλοποιηθούν ως έχουν.
Το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν είναι ηπιότερο, όπως κάποιοι κυβερνητικοί λένε. Όλα τα προγράμματα είχαν πιο χαμηλούς στόχους στην αρχή και κλιμάκωναν στη συνέχεια. Ακόμα,  ό,τι δεν πετύχει η κυβέρνηση μια χρονιά, δεν διαγράφεται, αλλά επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια, με απαίτηση μεγαλύτερων πλεονασμάτων που πρέπει να καλυφθούν.
Λέμε ξεκάθαρα:
Όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, οι θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το νόμισμα.
Την επιστροφή στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής θα την πληρώσει πάλι η λαϊκή οικογένεια, με διαφορετικό βέβαια τρόπο, όπως με την αύξηση του πληθωρισμού, την εμφάνιση της μαύρης αγοράς, με αυξήσεις σε τιμές εισαγόμενων προϊόντων, με όλο και φτηνότερη την εργατική δύναμη για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των ντόπιων μονοπωλίων.
Η καπιταλιστική Ελλάδα, με οποιοδήποτε νόμισμα, αποτελεί ξένη σημαία για το λαϊκό κίνημα. Αφήνει στο απυρόβλητο την άρχουσα τάξη που καταπιέζει το λαό. Φρενάρει τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, με την προβολή της αυταπάτης του φιλολαϊκού δήθεν καπιταλισμού.
Η εθνικοποίηση των τραπεζών που λένε διάφοροι, δηλαδή οι κρατικές τράπεζες στον καπιταλισμό, δεν αποτελεί λαϊκή περιουσία. Όπως απέδειξε η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, η πλειοψηφία του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση δε βοήθησε στο ελάχιστο τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ευτυχώς για το λαό, υπάρχει λύση!
Είναι ο δρόμος που μπορεί να εφαρμοστεί, εάν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του, αποφασίσει και οργανώσει την αντεπίθεσή του, για να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων.
Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησής τους, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό - λαϊκό έλεγχο παντού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό πραγματικό νοικοκύρη στον τόπο του.

Αυτό το δρόμο φωτίζει και ανοίγει αγωνιστικά το ΚΚΕ και σε αυτόν το δρόμο καλούμε κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή, κάθε αριστερό και ριζοσπάστη, να βαδίσει μαζί μας.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση για την πολιτική της κοινωνικής αλληλεγγύης

   Στις σημερινές συνθήκες, που τα λαϊκά προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα και οι ανάγκες μεγαλώνουν καθημερινά, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι απόλυτα αναγκαία, συνδυαζόμενη με την αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές και φυσικά με την αγωνιστική διεκδίκηση μόνιμων λύσεων και εξασφάλιση προοπτικών σε όφελος του λαού.
Σε αυτή ακριβώς τη βάση το Δημοτικό μας Συμβούλιο οφείλει :
  • Να συμπαρίστανται και να κάνει δικό του ζήτημα κάθε λαϊκό αίτημα. Να διεκδικεί μαζί με επιτροπές αγώνα λαϊκής έκφρασης όσα χρειάζονται και απαιτούν οι εργαζόμενοι.
  • Να απαιτήσει κανονική και έγκαιρη πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Να συμβάλλει ώστε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα σε μια σειρά εργαζόμενους που έχουν καιρό να πληρωθούν.
  • Να διεκδικήσει κονδύλια για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών φτωχών λαϊκών οικογενειών, που θα διαχειρίζεται ο ίδιος, χωρίς ανάμιξη επιχειρηματιών, ΜΚΟ και εκκλησίας. Σε αυτή την βάση να αξιοποιηθούν και τυχόν προγράμματα της Ε.Ε. Για αυτό τον λόγο πρέπει να διαμορφώσει μία ενιαία δομή, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, που θα συνενώνει όλες τις ήδη υπάρχουσες, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Να δουλέψει καλά το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Να οργανώσει συσσίτια για απόρους και για τα σχολεία, όπου χρειάζεται.
  • Να κάνει ότι μπορεί για να μην μείνει καμιά οικογένεια χωρίς νερό και ρεύμα.
  • Να απαλλάξει από δημοτικά τέλη κάθε ανήμπορο, κάθε φτωχή λαϊκή οικογένεια.
  • Να συμβάλλει στον αγώνα για κατάργηση της όποιας συμμετοχής σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις.
  • Να αγωνιστεί για κατάργηση των διοδίων. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις υπηρεσίες υγείας στη Λαμία
Κατά τη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου του Δ.Σ. του Δήμου Λαμιέων η Λαϊκή Συσπείρωση εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στη Λαμία. Δηλαδή στο Νοσοκομείο και στους φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης της πόλης.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού), της υποχρηματοδότησης που δυσχεραίνει την προμήθεια φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και φυσικά των συσσωρευμένων διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων εξ αιτίας της έλλειψης συντονισμένης και συστηματικής διοικητικής μέριμνας. Αποκλειστική είναι η ευθύνη της κυβέρνησης που ακολουθεί την ίδια ή ανάλογη πολιτική με τους προκατόχους της. Ό,τι γίνεται, οφείλεται στη φιλότιμη προσπάθεια του κακοπληρωμένου προσωπικού, που μήνες τώρα διοικείται από μόνο του. Είναι μάλιστα υπερφορτωμένο με περιστατικά που δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστούν στην πόλη λόγω έλλειψης οργανωμένης και επαρκούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, εργαστήρια και φαρμακεία παραμένουν απλήρωτοι από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και αρκετό καιρό.
Όλα αυτά αντανακλώνται στην ποιότητα και την ποσότητα υπηρεσιών υγείας που έχουν στη διάθεση τους όσοι τις έχουν ανάγκη. Και είναι, με ευθύνη των ακολουθούμενων πολιτικών, ανεπαρκείς και απαράδεκτες. Οδηγούν και στο ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών, που, σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, καλούνται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή και να πληρώσουν σημαντικές συμμετοχές στα φάρμακα και τις εξετάσεις.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμά πως δεν αρκούν τα ωραία λόγια και οι ευχές. Δεν αρκούν τα κοινωνικά ιατρεία ή η συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ. Δεν φτάνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα μόνιμα. Δεν δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.
Ανεφάρμοστη και σχεδόν αδύνατη είναι η λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου.
Για εμάς το κύριο πρόβλημα είναι να ασκηθούν πιέσεις και να οργανωθεί η διεκδίκηση του λαού :
  • Για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υπηρεσίες υγείας για όλους
  • Για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων του νοσοκομείου.
  • Για οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ολόκληρη την έκταση της πόλης.
  • Για την επιστροφή των χρημάτων που οι κυβερνήσεις πήραν από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορέσουν αυτά να παίξουν τον ρόλο τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου