Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ . ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ , ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ , ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ....." Θα κλάψουν μανούλες με το νέο βιβλίο μου"


Κ.Κ

ΑΝΔΡΕΑΣ  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ*Κάννες, 1995, σε σύσκεψη κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. «Στο μέλλον οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν θα παίζουν ρόλο. Θα κάνει κουμάντο η Γερμανία». Ηταν μία από τις πολιτικές προβλέψεις και επισημάνσεις του Ανδρέα Παπανδρέου......
Η σύζυγός του, η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου, δικαιούται να ομιλεί αλλά και να γράφει για όλες τις αλήθειες που της εκμυστηρεύτηκε ή έζησε η ίδια στο πλευρό του. Και αυτήν τη φορά  σε  συνέντευξη  που  έδωσε  σε  καθημερινή   εφμερίδα  είναι έτοιμη να τα πει όλα! Οπως η ίδια ανακοίνωσε χθες, με το τέλος του τρισάγιου στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, ετοιμάζει το νέο βιβλίο της, που, όπως λέει η ίδια, "θα κάνει πολιτικούς να χάσουν τον ύπνο τους".



Λέει  λοιπόν  στη  συνέντευξή  της.Ολη την κοινή ζωή της κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου η Δήμητρα πρόσεχε κάθε λέξη του, φρόντιζε τις στιγμές του, κάλυπτε τις ανάγκες του, συγκέντρωνε τα μικρά ή μεγάλα ντοκουμέντα της πολιτικής καθημερινότητάς του, μοιράζονταν τις ανησυχίες του και την αφοσίωση στη χώρα, που η Ιστορία τη δοκίμαζε πάντα με τραγικότητα και της ζητούσε θυσίες. Χωρίς εκδικητικότητα, όπως λέει, αλλά με πικρία για τις εποχές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε μαρασμό, η Δήμητρα Παπανδρέου φρόντισε και μάζεψε όλους τους λόγους, τα ντοκουμέντα, τις ιδιόχειρες σελίδες με σκέψεις του Ανδρέα από το 1974 μέχρι το τέλος του. Από το 1993 που η ίδια ανέλαβε διευθύντρια του γραφείου του, έχει πλέον το δικό της αρχείο και τις μνήμες ως αυτόπτης μάρτυρας της Ιστορίας. Και όλα αυτά τα καταθέτει σε 500 σελίδες γεμάτες ντοκουμέντα όπως τα έζησε στο νέο βιβλίο της, το οποίο έγραφε πέντε χρόνια. 



Προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν, πολιτικές προβλέψεις που δεν μετρήθηκαν, οδηγίες για το μέλλον όχι του ΠΑΣΟΚ αλλά της ίδιας της χώρας, που κανείς δεν ακολούθησε.
Ο χαρακτηριστικός τίτλος του βιβλίου "Οργή Ανδρέα" δηλώνει την πρόθεση της συγγραφέως να αποκαλύψει (όπως η ίδια εκμυστηρεύεται σε ανθρώπους του περιβάλλοντός της) κάθε πλάνη, ιστορική ανακρίβεια και ευθύνη προσώπου για επιλογές που βάρυναν στη χώρα σαν καταδίκη. Το βιβλίο βρίσκεται στο στάδιο της λογοτεχνικής επιμέλειας και της κεφαλαιοποίησής του, μια και οι ημερομηνίες, τα πρόσωπα και τα ντοκουμέντα είναι τόσο πολλά που χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά για να γίνει το μεγάλο βιβλίο ευανάγνωστο για το ευρύ κοινό. 




Το κοινό των λαϊκών, καθημερινών ανθρώπων που πάντα ενδιέφερε τον ίδιο τον Ανδρέα η ευημερία του και η γνώμη του! Το κοινό που ήταν ο λαός ο δικός μας, που είχε συχνά απογοητευτεί, κοροϊδευτεί, απαξιωθεί. Η κυρία Παπανδρέου θεωρεί ότι το βιβλίο θα πάρει τον δρόμο για τις προθήκες των βιβλιοπωλείων και τις βιβλιοθήκες των Ελλήνων στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχοντας τυπωθεί με λεπτομερειακή φροντίδα.



Αποκαλύψεις
Κάποια στιγμή πριν από τις εκλογές η Δήμητρα Παπανδρέου, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να κατακρημνίζεται στη συνείδηση του λαού αλλά και ζώντας η ίδια στη χώρα που οι κάτοικοί της βασανισμένα κατορθώνουν να βγάλουν πέρα την καθημερινότητα, με αγωνία, θλίψη και συνεχόμενη ανασφάλεια, καθώς και τους σημερινούς ηγέτες και πολιτικούς του κόμματος που ίδρυσε ο άνθρωπος που λάτρεψε να αδυνατούν να δείξουν ανθρωπιά, φέρεται ότι είπε σε στενούς φίλους της: «Κάτσε να βγει το βιβλίο μου και θα κλάψουν μανούλες». Χωρίς να θέλει να κρατήσει πλέον τα προσχήματα, έχοντας ευθύνη μόνο απέναντι στη μνήμη του συζύγου της, η Δήμητρα θέλει να ξεδιπλώσει μέσα στις σελίδες του βιβλίου της όλες τις σκέψεις του Ανδρέα για τον γιο του Γιώργο και γιατί τον θεωρούσε ακατάλληλο για πρωθυπουργό.


Στην πρόγευση αυτών που θα διαβάσουμε περιλαμβάνεται και η τελευταία συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κώστα Λαλιώτη, στην οποία η Δήμητρα ήταν παρούσα. Ο Ανδρέας ήταν διασωληνωμένος και με μάσκα οξυγόνου στο Ωνάσειο, όταν ζήτησε από το «αγαπημένο του παιδί» να μην αναλάβει επ' ουδενί ο Κώστας Σημίτης το ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Λαλιώτης είχε συμφωνήσει...
Οι μέρες εκείνες, με τον Ανδρέα στο Ωνάσειο, παραμένουν ένα πολιτικό θρίλερ, που κάνει τα χολιγουντιανά σενάρια να ωχριούν μπροστά στην ευρηματικότητα όσον αφορά ραδιουργίες, προσωπικά οφέλη, βυζαντινισμούς στο προσκεφάλι ενός, αν μη τι άλλο, ανθρώπου που πάλευε για τη ζωή του. 


Απειλές
Η αποφασιστικότητα της Δήμητρας Παπανδρέου να αποκαλύψει κάθε αλήθεια για τα πρόσωπα και την πολιτική βούληση του Ανδρέα σοκάρει. Οι λίγοι στενοί φίλοι της ανησυχούν μήπως κινδυνεύει. "Θάρσει. Λέγων τ' αληθές ου σφαλεί ποτέ ", δηλαδή, "έίχε θάρρος. Οταν λες την αλήθεια, δεν θα κάνεις ποτέ λάθος" είχε απαντήσει η ίδια με τη ρήση του Σοφοκλή. Και άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που ακόμη και η ζωή της κινδυνεύει, μια και απειλές εναντίον της είχαν εξαπολυθεί κατά συρροήν την εποχή της νοσηλείας του αγαπημένου της Ανδρέα Παπανδρέου στο Χέρφιλντ. 
Και αυτή η περίοδος άλλωστε ορίζεται με κάθε απόχρωση και λεπτομέρεια ως μία από τις σκοτεινές, βρόμικες περιόδους της Δεύτερης και Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας."Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες" έλεγε για την Ιστορία ο Βλαδίμηρος Ιλιτς Λένιν. Και η Δήμητρα Παπανδρέου ήταν μπροστά στις δεκαετίες και στις εβδομάδες και στα λεπτά που ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραφε τη δική μας ως Ελλήνων...

  ΕΙΚΟΝΑ  ΑΡΧΕΙΟΥ  ΑΠΟ  ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Το μοναχικό τρισάγιο
Χθες το πρωί η Δήμητρα Παπανδρέου τέλεσε, όπως κάθε χρόνια τέτοια εποχή, τρισάγιο στη μνήμη του συζύγου της Ανδρέα Παπανδρέου, που «έφυγε» πριν από 19 χρόνια από τη ζωή. Δημοσιοποίησε το κάλεσμα για την τελετή ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω της κρισιμότατης ιστορικής συγκυρίας που για εκείνη υπογραμμίζει το κενό του Ανδρέα Παπανδρέου πρώτα ως ηγέτη και 
πολιτικού νου και φυσικά τη βαρύτητα της έλλειψής του στη δική της αποφασισμένη πια μοναχικότητα. Ωστόσο ουδείς πολιτικός και μέλος της οικογένειάς του παρευρέθηκε στο τρισάγιο, που εψάλη στο Α' Νεκροταφείο από τον πατέρα Τιμόθεο, έναν ιερέα που ήταν πάντα φίλος του Ανδρέα και της Δήμητρας Παπανδρέου. Αμέσως μετά την τελετή η Δήμητρα, ο πατέρας Τιμόθεος και άλλοι τρεις παλιοί, στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου κατευθύνθηκαν στη Βιβλιοθήκη, στο Κολωνάκι, όπου γευμάτισαν.

Η ανήθικη πρόταση από παραγωγούς του Λος Αντζελες
Η Δήμητρα Παπανδρέου έχει αφοσιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη συγγραφή του πολιτικού βιβλίου "Οργή Ανδρέα", έχοντας παραμελήσει κάθε άλλη δραστηριότητα. Πρόσφατα άρχισε να ψιθυρίζεται ότι δέχτηκε δελεαστική πρόταση -όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο δημιουργικότητας και υψηλού επιπέδου παραγωγής- για ένα βιβλίο εντελώς προσωπικό από μεγάλο εκδοτικό οίκο στο Λος Αντζελες, που έχει δραστηριότητα και σε υπερπαραγωγές ταινιών στο Χόλιγουντ. Ρωτήσαμε την κυρία Παπανδρέου αν αληθεύει και τι πρόκειται να απαντήσει και μας είπε ότι κάθε πράγμα έχει τον καιρό του. Προς το παρόν όλος ο χρόνος της αφιερώνεται στο να ξεσπάσει η "Οργή Ανδρέα".

ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ

2 σχόλια:

  1. OXI ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΩ,Η ΛΙΑΝΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ,ΕΛΕΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΙΓΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ!
    ΑΛΛΑ ΠΛΑΚΑ ΠΛΑΚΑ ΜΩΡΕ ΠΑΣΟΚΟΘΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΙΚΟΒΕΝΙΖΕΛΟΠΑΙΔΑ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΑΣ( ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΜΠΟΥΖΟΥ....) ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΝΤΟΥΓΡΟΥΝΤΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή