Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Άμφισσα: 20 λόγοι για να επισκεφτείς την πρωτεύουσα της Φωκίδας


Η Άμφισσα είναι πανέμορφη!
Του Αλέξανδρου Κυριακίδη.....

1. Το Κάστρο των Σαλώνων, το πρώτο Ελληνικό Κάστρο που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 10/4/1821.
2. Να επισκεφτείτε την Μητρόπολη της Άμφισσας και την Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» για να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες και ανθίβολα του, που είναι φτιαγμένα με μοναδικό τρόπο παγκοσμίως.
3. Να πιείτε έναν καφέ στο “Παλιό Καφενέ”, μοναδικό στην Ελλάδα με θεατρική σκηνή, όπου ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έκανε γυρίσματα του “Θιάσου”
4. Να θαυμάσετε τον Βυζαντινό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος 11 αιώνα
5. Για περιπλάνηση στα σοκάκια της Χάρμαινας, της συνοικίας των ταμπάκηδων με ιστορία από την Τουρκοκρατία.
6. Ο ελαιώνας της Άμφισσας , ένας από μεγαλύτερους του κόσμου με περίπου 1.000.000 ελαιόδεντρα, προστατευμένος από Natura 2000 και να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη βρώσιμη ελιά Άμφισσης.
7. Ένας θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων, χρήσης από 14ο έως και τα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ. , μια σημαντική και πρόσφατη (2014) αρχαιολογική ανακάλυψη στον Ελαιώνα της Άμφισσας
8. Για επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, που βρίσκεται στο ιστορικό σπίτι όπου πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας και συνεδρίασε ο Άρειος Πάγος το 1821
9. Να συμμετέχετε στις 10 Απριλίου στην γιορτή της πόλης και στην αναπαράσταση απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων από τους τούρκους.
10. Για να φωτογραφίσετε τα παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια της πόλης μεταξύ τους και τα δύο σπίτια οπλαρχηγών Πανουργία και Δουβουνιώτη, απελευθερωτές της Άμφισσας
11. Να επισκεφτείτε το ιστορικό Μοναστήρι Προφήτη Ηλία στο Χρισσό , όπου ξεκίνησε ο Απελευθερωτικός αγώνας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του 1821
12. Να μπείτε στη Λυκότρυπα, στο σκαλιστό θολωτό Μυκηναϊκό τάφο και το Ρωμαϊκό Παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό Βαπτιστήριο του 3 αιώνα μ.Χ.
13. Να ενημερωθείτε για τους Εθνικούς και Τοπικούς Ευεργέτες- Γιαγτζή, Μαρκίδη, Κορδώνη, Δελμούζο, Γηδόγιαννο και άλλους.
14. Να δροσιστείτε στις βρύσες, λουτρά της εποχής της Τουρκοκρατίας
15. Για συμμετοχή στα δρώμενα του Καρναβαλιού «Κομιτάτο των Σαλώνων» και στο “ Στοιχείο της Χάρμαινας” το Σάββατο της Αποκριάς.
16. Να δείτε την αξία του χρήματος σε βάθος αιώνων με τη βοήθεια της συλλογής αρχαίων και νέων νομισμάτων -δωρεά του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
17. Να δανειστείτε και να διαβάσετε σπάνια βιβλία από Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης με 40.000 τόμους.
18. Μαζί με Ορειβατικό Σύλλογο Φωκίδας να κάνατε πεζοπορία στα καταφύγια της Γκιώνας, στο φαράγγι του Ρεκά και στο ορεινά χωριά Δροσοχώρι, Μοναστήρι, Προσήλιο
19. Για αναρρίχηση στο πεδίο «ΠΟΡΤΕΣ» στο Σερνικάκι
20. Αρχές Σεπτέμβρη να παίξετε σκάκι μαζί με την Ένωση Σκακιστών Άμφισσας (ΕΣΚΑ) στο Διεθνές Τουρνουά «FIDE Master Νίκος Καραπάνος»









newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου