Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕΤΟΧΟΣ & ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΕΣΦΙΝΑΣ

Ο Καλλικρατικός Δήμος Δελφών κληρονόμησε τα «έργα και τις ημέρες» του τέως Δημάρχου Δεσφίνας Ευστάθιου Μαντζώρου και βέβαια την καταχρεωμένη «Αναπτυξιακή Δεσφίνας Α.Ε».....
 Έτσι ο Δήμος Δελφών με ποσοστό 3% είναι μέτοχος στις εταιρείες “VECTOR Αιολική Δεσφίνας Α.Ε» και «VECTOR Αιολική Νότιας  Δεσφίνας Α.Ε», οι οποίες συστήθηκαν για να δραστηριοποιηθούν στην Δεσφίνα και μόνο και για την δημιουργία αιολικών πάρκων εκεί. Λοιποί μέτοχοι είναι η «ΕΝΕRCΟΝ IPP GmbH» με ποσοστό 89% (γερμανική εταιρεία που θα χρηματοδοτήσει και θα διαθέσει τον εξοπλισμό για το έργο ως  κατασκευάστρια εταιρεία ανεμογεννητριών) και η «VECTOR AIΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε»  με ποσοστό 8%.
Ο Ευστάθιος Μαντζώρος  στις 29-12- 2010, δηλαδή μόλις πριν αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές (και  ενώ καταργούταν ο Δήμος Δεσφίνας λόγω εφαρμογής του Καλλικρατικού νόμου),  εκμίσθωσε  στις δύο παραπάνω εταιρείες 3.700 στρέμματα των βουνών της Δεσφίνας, εκ των οποίων το Δασαρχείο Άμφισσας τα 2.500 στρέμματα χαρακτήρισε με την με αριθμό 100/15088/28-1-2015 Απόφασή του ως δάση και δασικές εκτάσεις.
Οι μισθώσεις έγιναν για την εγκατάσταση πάρκου ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια και των αναγκαίων εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση του, δηλαδή ανεμογεννητριών ή και άλλων εγκαταστάσεων παραγωγής ήπιας μορφής ενέργειας, με συμφωνημένο ετήσιο  μίσθωμα 300.000 € αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος, με διάρκεια της μίσθωσης 5ετή και δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 20  χρόνια!.  Επί 5 έτη κανένα έργο δεν επιχειρήθηκε στην μισθωμένη έκταση, ευτυχώς.  Επίσης δεν έχουν καταβάλλει το συμφωνημένο  μίσθωμα οι εταιρείες, παρόλο που αυτές  κατέχουν ως μισθώτριες την γη της Δεσφίνας  και δεν  υπάρχει όρος στις μισθωτικές συμβάσεις που να δικαιολογεί την μη καταβολή μισθώματος. Υπάρχει μόνο όρος μείωσης του μισθώματος (αναλογικά), κατόπιν αιτήματος των εταιρειών, αν τυχόν βρεθούν αποδεδειγμένα εντός της μισθωμένης δημοτικής έκτασης ιδιωτικές εκτάσεις. Σχετική αίτηση μείωσης του μισθώματος  για τέτοιο λόγο, απ’ όσο γνωρίζουμε,  δεν υπάρχει. Γιατί λοιπόν  ο Δήμος κρατά δεσμευμένα τα βουνά της Δεσφίνας χωρίς να εισπράττει τα μισθώματα; Γιατί ο Δήμος δεν πουλά τις μετοχές του και χωρίς δεσμεύσεις  στην συνέχεια να καταγγείλει τις  επαίσχυντες μισθωτικές συμβάσεις του κ. Μαντζώρου και της «Αναπτυξιακής Δεσφίνας Α.Ε»; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Δελφών στην τελευταία συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου της 17ης -6-2015: «γιατί ΑΥΤΟΣ είναι υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Δήμου και της μεγάλης επένδυσης της Δεσφίνας !!!.
Για το τι εννοεί ο κ. Δήμαρχος, εξηγούν τα παρακάτω γεγονότα, χωρίς περαιτέρω σχόλια:   Στο Α’ θερινό τμήμα της βουλής τον Ιούνιο του 2014, μετά τις Ευρωεκλογές και πριν τις Βουλευτικές εκλογές (ο νοών νοήτω) και εν μέσω των μνημονίων της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, η πλειοψηφία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  υπερψήφισαν την κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας,  όπου μεταξύ άλλων εταιρειών χρηματοδοτήθηκαν και οι παραπάνω εταιρείες με 13 εκατομμύρια ευρώ περίπου η κάθε μία. Τα χρήματα αυτά με τα οποία η τότε κυβερνητική πλειοψηφία επιχορήγησε  την δημιουργία αιολικών πάρκων, αν είχαν δοθεί σε έργα υποδομής ( υγείας – παιδείας – οδικά-κλπ ), σε παραγωγικές μονάδες  , σε έργα  ανάπλασης της περιοχής, θα είχαν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Θα  είχε προσφερθεί εργασία σε πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο προσωρινά και μέχρι να υλοποιηθεί το έργο των αιολικών πάρκων αλλά σε μόνιμη και σταθερή βάση. Ενώ οι ανεμογεννήτριες προσφέρουν χρήματα για λίγα μεροκάματα έως την υλοποίηση του αιολικού πάρκου και μόνο, υποβαθμίζουν το περιβάλλον, όπως  αναφέρεται στην ΜΠΕ και αυξάνουν το λογαριασμό των ελλήνων χρηστών της ΔΕΗ. Όσο για την << Πράσινη Ενέργεια >> που επικαλούνται κάποιοι, μόνο αυτό δεν συμβαίνει, όταν εν προκειμένω θα καταπατηθούν και υποβαθμιστούν 2.500 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.     
Είναι γνωστό ότι πίσω από τις επενδύσεις που εξυπηρετούν δήθεν την ανάπτυξη ή την απασχόληση (μία θέση εργασίας φύλακα για κάθε αιολικό πάρκο!!) αλλά επί της ουσίας εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, βρίσκονται οι Μυτιληναίος, Κοπελούζος και η γερμανική ENERGON (ελέγχεται από τον Εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ στην Ελλάδα), οι οποίοι και  απορροφούν τις κρατικές επιχορηγήσεις (λόμπυ των εργολάβων του ανέμου σε συνεργασία με την ντόπια οικονομική-πολιτική ελίτ). Εν προκειμένω δε με αυτά τα αιολικά πάρκα  θα  εμπορεύεται την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια  η «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» του Μυτιληναίου .
Συμπερασματικά, είναι προφανές ότι ο Δήμος Δελφών θέλει να είναι μέσα στο ληστρικό αυτό επενδυτικό παιχνίδι.
Επειδή πρόσφατα συνέτρεξε λόγος με τις απολύσεις των εργαζομένων στα μεταλλεία (θέμα 1ο Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 -06-2015) να γίνει μεγάλη συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας,  εκεί ο κ. Δήμαρχος παραδέχτηκε  πως η κοντόφθαλμη λογική του άμεσου οικονομικού οφέλους που επικράτησε για τόσες δεκαετίες στον τόπο μας, είναι η αιτία του σημερινού αδιεξόδου που βιώνουμε.  Παρά ταύτα, στο 27ο  θέμα  της ίδιας συνεδρίασης, που αφορούσε τα Αιολικά Πάρκα Δεσφίνας, ήλθε αυτός να επιβεβαιώσει την προσήλωσή του στην ίδια αυτή αποτυχημένη λογική, θέτοντας ως μοναδικό κριτήριο για  ένα τόσο σημαντικό θέμα, ένα μικρό προσωρινό και αβέβαιο οικονομικό αντίτιμο και υπεραμύνθηκε της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Δήμου Δελφών μέσω των αιολικών πάρκων Δεσφίνας.
ΚΑΛΟΥΜΕ τον κ. Δήμαρχο άμεσα, α) να αποδείξει  στους δημότες, ως οφείλει, με επίσημα στοιχεία,  την είσπραξη από τον Δήμο  των μισθωμάτων των πέντε ετών που έχουν διατρέξει από την απαρχή των μισθώσεων και σε ποια κατεύθυνση έχουν τα χρήματα αυτά διατεθεί (τουλάχιστον 1.500.000 €) και τι άλλο οικονομικό όφελος έχει ο Δήμος  από την επιχειρηματική  του αυτή δραστηριότητα,  β) να εξηγήσει στους δημότες, οι οποίοι βρέθηκαν  μέτοχοι στις δύο παραπάνω μισθώτριες εταιρείες εν αγνοία τους, ποια είναι τα οφέλη τους και ποία η ζημία τους από την κατάληψη των βουνών της Δεσφίνας για ανάπτυξη αιολικών πάρκων,  γ) να εξηγήσει, ποιος και πότε  εξουσιοδότησε τον κ. Μαντζώρο και συνακόλουθα τον Δήμο Δελφών να προβεί σε ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή μας και σε συμμετοχή σε ληστρικά επενδυτικά σχέδια πολυεθνικών στον τόπο μας (γιατί διαβούλευση δεν έγινε),  δ) να τοποθετηθεί έναντι των δημοτών, αν τα αιολικά πάρκα καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων, καταστρέφουν το περιβάλλον, καταστρέφουν την οικονομία. Πρέπει να μπει  φραγμός στην επέκτασή τους ή όχι;  Και ε) να μας γνωρίσει, αν το αναπτυξιακό  μοντέλο που οραματίζεται  εν γένει για το Δήμο Δελφών είναι μια στραγγαλισμένη περιοχή, η οποία ήδη περιβάλλεται από χαίνουσες εξορυκτικές πληγές, απειλείται άμεσα να παραδώσει τις παραλίες της σε ιχθυοκαλλιέργειες και σαν επιστέγασμα, καταδικάζεται να κουβαλά στις πλάτες της πολλές δεκάδες ανεμογεννήτριες για πολλές δεκάδες έτη!
Αν σε  εύλογο χρόνο δεν απαντήσετε κ. Δήμαρχε, θα ενημερώσει τους δημότες η δημοτική μας παράταξη, ΓΙΑΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ  ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.


       ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου