Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Φοιτητές από τις ΗΠΑ έκαναν μάθημα στο Μαυσωλείο Διστόμου για τη Σφαγή και τις αποζημιώσεις!

Μάθημα στον τόπο του εγκλήματος : Αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας επισκέφθηκαν τις προάλλες στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου....
στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ελλάδα και διδάχτηκαν για το έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας που διεπράχθη στην Μαρτυρική Πόλη της Βοιωτίας από τους Ναζί στις 10 Ιουνίου 1944.
Προετοιμασμένοι, με σημειώσεις, σχεδιαγράμματα και μίνι ιστορικό άκουσαν τους δυο καθηγητές τους – που ήξεραν ελληνικά  αν και μόνο ο ένας ήταν 2ης γενιάς Ελληνοαμερικανός!- έκαναν και απάντησαν σε ερωτήσεις, φωτογράφησαν τις γλυπτές παραστάσεις στο Μαυσωλείο και συλλάβισαν στα ελληνικά τις λίγες χαραγμένες λέξεις! Ενα τμήμα του μαθήματος ήταν το σκέλος της νομικής διεκδίκησης για αποζημίωση – μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης και έφθασε μέχρι την Χάγη.
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν λίγοι λίγοι μπήκαν μέσα στο οστεοφυλάκιο και είδαν τα οστά των 218 σφαγιασθέντων, ενώ οι εθελοντές Διστομιτες από το Μουσείο που βρέθηκαν εκεί τυχαία λόγω γυρισμάτων για την Καναδική Τηλεόραση CBC, τους ξενάγησαν και τους  έδειξαν στα κρανία τις τρύπες από τις χαριστικές βολές! »Ειναι φριχτό  έγκλημα, υπάρχουν μωρά ανάμεσα στα θύματα» σχολίασε δακρυσμένη μια από τις φοιτήτριες.
dis2Οι φοιτητές  του Πανεπιστημίου Αρκάνσο ( ειναι η Πολιτεία από την οποία κατάγεται και υπήρξε κυβερνήτης ο  Μπίλ Κλίντον  πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ) ήταν από διαφορά Τμήματα Σπουδών  και όταν επιστρέψουν στα μαθήματά τους  θα κάνουν, μεταξύ άλλων, ειδική εργασία για την Σφαγή του Διστόμου, μια πρακτική που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο επί 8 χρόνια, διοργανώνοντας επισκέψεις φοιτητών. Από του χρόνου στο πρόγραμμα θα μπει και επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού δίπλα στο Δημαρχείο. Οι καθηγητές κράτησαν σημειώσεις για το είδος και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τις 31 Μαΐου μέχρι την επέτειο της Σφαγής, την 10η Ιουνίου.
Μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών τόσο στο Μαυσωλείο όσο και στο Μουσείο, όπως και όταν έμαθαν ότι πριν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκε το Μουσείο και το Μαυσωλείο και Πανεπιστήμιο από την Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ
siriosfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου