Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Αδιάλλακτη η στάση των δανειστών - Έληξε σε 45 λεπτά η συνάντηση

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η 45λεπτη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.....
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας είπε στους εκπροσώπους των θεσμών "σε μια διαπραγμάτευση και δίνεις και παίρνεις, εσείς δεν θέλετε να δώσετε τίποτα".Η ελληνική αντιπροσωπεία, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συνάντησε όμως αδιάλλακτη στάση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας είπε στους εκπροσώπους των θεσμών "σε μια διαπραγμάτευση και δίνεις και παίρνεις, εσείς δεν θέλετε να δώσετε τίποτα".
Aπό την πλευρά της η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών καθώς παραμένουν "σημαντικά χάσματα".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά το τέλος των συζητήσεων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό 
όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. 
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
left.gr

2 σχόλια:

  1. Δεν έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό των περισσοτέρων, αν τα όσα διαδραματίζονται με την υπογραφή της νέας συμφωνίας είναι μια πραγματική μάχη ή ένα πολύ ωραίο στημένο «ματσάκι» . Είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει ένα ατράνταχτο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ποια είναι η αλήθεια. Να όμως που παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για να μάθουμε την αλήθεια πριν πέσουν οι υπογραφές για την νέα συμφωνία. Όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα συνοδεύονται από μια νομική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την οποία βεβαιώνεται πως οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί νόμιμα και τα όσα αναφέρονται σε αυτές είναι δεσμευτικά για αυτούς που τις υπογράφουν(αγγλικό δίκαιο, παραίτηση από κάθε ασυλία κλπ.).

    Επίσης οι δανειακές συμβάσεις τίθενται σε ισχύ μόνο εφόσον υπογραφούν και κατατεθούν στον EFSF οι υπογεγραμμένες νομικές γνωμοδοτήσεις. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως πως σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις υπάρχουν οι παρακάτω δύο παράγραφοι (το παρακάτω κείμενο είναι από την τρίτη παράταση): The execution of the Third Amendment Agreement has been made upon the provisions of [insert appropriate reference to Hellenic law].

    [Under the Hellenic law no ratification from Parliament is required for this Third Amendment Agreement in order to be effective and binding [insert appropriate reference to Hellenic law]]/ [This Third Amendment Agreement has been validly ratified in accordance with the provisions of Hellenic law].

    Δηλαδή οι υπογράφοντες της γνωμοδότησης βεβαιώνουν πως δεν απαιτείται καμία έγκριση από την Βουλή (τ΄ ακούς Ζωή;) για να είναι έγκυρες και αυτό βάση κάποιου νόμου που όμως δεν υπάρχει, γιατί εξ ορισμού θα ήταν αντισυνταγματικός.

    Επίσης είναι γνωστό πως κάθε παράταση δανειακής σύμβασης που πέρασε στη Βουλή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξ ορισμού απαιτεί έγκριση της Βουλής για να ισχύει. Αρά όσοι στο ΝΣΚ έχουν υπογράψει σχετικές γνωμοδοτήσεις εν γνώσει τους υπέγραφαν ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Επίσης όσοι έχουν υπογράψει παρόμοιες γνωμοδοτήσεις για τις παλαιότερες δανεικές συμβάσεις εν γνώσει του υπέγραφαν ψέματα και για αυτό ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν αυτές οι γνωμοδοτήσεις(αν όντως τελικά έχουν υπογραφεί). Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες (συνολικά 6) πέρασε τελικά από την Βουλή διάταξη που απαλλάσσει από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γνωμοδοτήσεις που εκδίδουν.

    Ο Αθανασίου πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε πριν 2,5 μήνες την υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση της 3ης παράτασης της σύμβασης με τον EFSF της 20ης Φεβρουαρίου. Ο Αθανασίου το έκανε αυτό για να στείλει το μήνυμα προς τους κυβερνόντες πως τελικά δεν διαφέρετε σε τίποτα με εμάς. Από ελληνικής πλευράς την 3η παράταση υπογράφουν Βαρουφάκης(ΥΠΟΙΚ), Στουρνάρας(ΤτΕ), Σακελλαρίου(HFSF) και Κουτσός (HFSF). Στο τμήμα της σύμβασης με το κείμενο της νομικής γνωμοδότησης δεν υπάρχει καμία υπογραφή. Δηλαδή το κείμενο που παρουσίασε ο Αθανασίου στη Βουλή δεν αποτελεί το πλήρες κείμενο της σύμβασης, αφού λείπει η γνωμοδότηση.

    Για το πρόβλημα με τις νομικές γνωμοδοτήσεις έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το σημαντικότερο είναι πως για το θέμα είναι βαθύτατα γνώστης ο ίδιος ο Τσίπρας.

    Η ύπαρξη ή όχι των γνωμοδοτήσεων αυτών αποτελεί το κυριότερο διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για την ακύρωση όλων των μνημονίων. Χωρίς γνωμοδοτήσεις δεν υπάρχουν δανειακές συμβάσεις καθώς επίσης αν δεν δημοσιοποιηθούν οι γνωμοδοτήσεις και πάλι οι δανειακές συμβάσεις είναι άκυρες γιατί θα αποτελούν κρυφό τμήμα διεθνούς συμφωνίας.

    Χτες ο Τσίπρας στο άνοιγμα της ΕΡΤ είπε πως «δεν κρύβουμε τίποτα».

    Αν ο Βαρουφάκης δεν δημοσιοποιήσει, σε 3 μέρες μέχρι την Δευτέρα το πρωί, την υπογεγραμμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου που συνοδεύει την 3η παράταση της δανειακής σύμβασης με τον EFSF της 20ης Φεβρουαρίου, αυτό θα σημαίνει πως όλα είναι στημένα και τα όσα παρουσιάζονται για μάχες στα «μαρμαρένια αλώνια» από τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια εικονική πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή