Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Προτάσεις στο Δ.Συμβούλιο στις 17/06/2015 στο θέμα των απολύσεων από τα μεταλλεία.

Δημοτική Παράταξη του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ                                                 Άμφισσα 17-6-2015

Για το 1ο θέμα του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών στις 17-6-2015, όπως αυτό αναφέρεται στο σύνολο των εισηγήσεων, που τέθηκε σε γνώση των δημοτικών συμβούλων από την Πρόεδρο του Δ.Σ.....

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ( 17ης   Ιουνίου  2015)
ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΞΗ
1.Συζήτηση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών για το θέμα των απολύσεων της εταιρείας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες  Α.Ε.». (Εισηγητής: κ. Δήμαρχος).

 Κα Πρόεδρε, κες & κοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
   Όπως όλοι γνωρίζετε το θέμα της εκμετάλλευσης του Μεταλλείου Βωξίτη στην περιοχή μας και ειδικά στον Δήμο Δελφών, έχει απασχολήσει για διαφορετικούς λόγους  αρκετές φορές το δημοτικό μας συμβούλιο ακόμα και πρόσφατα.
   Η Δημοτική μας παράταξη με συγκεκριμένες προτάσεις, από το 2011 έως και σήμερα, έχει προσπαθήσει  για την λήψη αποφάσεων που θα μπορούσε  ο Δήμος να πάρει, έτσι ώστε με καθαρό τρόπο να δηλώνεται η άποψή του για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή μας.
   Είναι φανερό πως οι δύο τελευταίες διοικήσεις του Δήμου Δελφών στο θέμα αυτό, που θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε με τον τίτλο: «οι σχέσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της εξόρυξης του βωξίτη – επιδράσεις στην ζωή των κατοίκων», τρέχουν πάντα πίσω από τις εξελίξεις.
Αυτό σήμερα το βιώνουμε όλοι μας με τον χειρότερο τρόπο: Τις απολύσεις εργαζομένων από την εταιρεία, που εκμεταλλεύεται την εξόρυξη του βωξίτη. 


Οι προτάσεις που σήμερα υποβάλουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, θέλουμε να ψηφιστούν η κάθε μια χωριστά. Την διαδικασία αυτή ζητάμε διότι η κάθε πρόταση στοχεύει στην επιδίωξη λύσης συγκεκριμένου αντικειμένου, που αφορά την εκμετάλλευση του Βωξίτη.
Οι προτάσεις είναι:
1.       Αίτημα προς την εταιρεία, να σταματήσουν αυτή την στιγμή οι απολύσεις των εργαζομένων. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι. Να ανακοινώσει επίσημα η εταιρεία ποια είναι τα πλάνα της, οι στόχοι και οι προθέσεις της για την εξόρυξη του Βωξίτη στην περιοχή.
2.      Έλεγχος όλων των Αδειών λειτουργίας της εταιρείας, των Αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, του καθεστώτος εργασίας στα εργοτάξια και στο διοικητικό προσωπικό, των Συμβάσεων με ελεύθερους επαγγελματίες, των νέων αιτημάτων που έχει υποβάλει στο δημόσιο για ερευνητικές γεωτρήσεις. Το αίτημα αυτό θα  απευθύνουμε στα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες.
3.      Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως η εξόρυξη του Βωξίτη αυτή την στιγμή γίνεται με τρόπο ληστρικό, απαίτηση από τους αρμοδίους  για άμεση παύση της εξόρυξης.
4.      Ανάκληση της θετικής γνωμοδοτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/2/2015 για την παραχώρηση χρήσης χερσαίας ζώνης Λιμένα στην Ιτέα.
5.       Λήψη νέας απόφασης για παραχώρηση της χρήσης Λιμένα, για περιορισμένο χρόνο, όπως αυτή διατυπώθηκε πλειοψηφικά στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας στις 29/1/2015, αλλά και ως πρόταση που μειοψήφησε στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας στις 4/2/2015. Ο χρόνος παραχώρησης που προτείνουμε είναι τα 3 χρόνια. Στο χρονικό διάστημα αυτό η αποθήκευση και επεξεργασία του Βωξίτη που γίνεται στην περιοχή Λαρνάκι- Καμιώτισσα, να μετεγκατασταθεί.
6.      Άμεσοι έλεγχοι για την τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων στο σύνολο των εργοταξίων, που θα γίνουν  τόσο από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες  του Δήμου και της Περιφερειακής μας Ενότητας,  όσο και από τις υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων.
7.       Διατύπωση από τον Δήμο μας με τρόπο απόλυτο, στο Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας, όπως και στα Ειδικά Χωροταξικά, αλλά και τα Τοπικά, πως ο Βωξίτης δεν μπορεί να αποτελεί Μονοκαλλιέργεια για την Φωκίδα.
Κα Πρόεδρε κες-κοι Σύμβουλοι
Δυστυχώς οι συνεχείς αρνητικές εξελίξεις για τον τόπο μας, στον βωμό της εξόρυξης του Βωξίτη, μας φέρνει στον νου τον Μύθο του Μινώταυρου. Του θηρίου που οι Μίνωες προσπαθούσαν να χορτάσουν και να κατευνάσουν προσφέροντάς του κάθε φορά 7 κόρες και 7 γιούς. Έτσι και μείς εδώ και 80 χρόνια προσφέραμε στην εξόρυξη του Βωξίτη ότι καλύτερο διέθετε τούτος ο τόπος. 
•        Προσφέραμε και προσφέρουμε τα νέα παιδιά με τρόπους πολλούς.
•        Τα προσφέραμε εργαζόμενα στην εξόρυξη.
•        Τα προσφέραμε στην μετανάστευση, γιατί δεν έβρισκαν άλλη δουλειά εδώ.
•        Προσφέραμε πολλές φορές, ζωές.
•        Προσφέραμε τα βουνά μας. Προσφέραμε την θάλασσα.
•        Προσφέραμε τα νερά μας και τα δάση.
•        Μειώσαμε τον πρωτογενή τομέα γιατί πιστέψαμε σε μια πιο εύκολη δουλειά.
•        Προσφέραμε την υγεία μας. Προσφέραμε το Περιβάλλον και μειώσαμε την αξία του.
•        Προσφέραμε παραδόσεις και πολιτισμό.
•        Προσφέραμε πολλά. Πάρα πολλά.
Όμως το θηρίο δεν χορταίνει ποτέ. Γιατί το θηρίο μεγαλώνει συνέχεια και θέλει πιο πολλά, άπληστο με τρόπο επιτακτικό.
Είμαστε όμως σε μια ζωή, που μας βαραίνει η πραγματικότητα και όχι ο Μύθος. Είναι όνειρο απατηλό να πιστεύουμε ότι θα  έρθει ο «ξένος», ο Θησέας, να σκοτώσει το θηρίο. Το θηρίο πρέπει να το παλέψουμε εμείς.
Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέραμε πως το πρόβλημα με την μεταλλεία στην Φωκίδα δεν είναι μόνο των εργαζόμενων στο Βωξίτη. Δεν είναι μόνο των φορτηγατζήδων. Δεν είναι μόνο της δημοτικής αρχής. Δεν είναι μόνο των Πολιτών που παλεύουν για το Περιβάλλον. 
Μας αφορά όλους. Αφορά όλη την κοινωνία. Γιατί έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του τόπου πάνω στον οποίο κατοικούμε, της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε και της ποιότητας των νερών που πίνουμε. Άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και όχι μεμονωμένα.
Εμείς πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε, πως λύση μπορεί να δοθεί μόνο με τους όρους και τους κανόνες που προτείνουμε.
Σκοπός & στόχος μας είναι:
Η δημοτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αλλάξει το καθεστώς εργασίας στα εργοτάξια. Να αλλάξει ο τρόπος εκμετάλλευσης και εξόρυξης του Βωξίτη στην περιοχή. Θα παλέψουμε να φύγει η δραστηριότητα από το Λιμάνι της Ιτέας. Θα πείσουμε, πως δίπλα στην πόλη της Ιτέας δεν μπορεί να μείνει η επεξεργασία του Βωξίτη. Ο Σπαστήρας, ο Εμπλουτισμός  του μεταλλεύματος με χρήση σιδηροπυρήτιου, η Αποθήκευση και Μεταφόρτωση του, η Επιβάρυνση με σκόνη και θόρυβο όλης της πόλης, το μεταλλείο που πέφτει στην θάλασσα. Η περιοχή δεν είναι βιομηχανική. Αντίθετα είναι μέσα στην Β Ζώνη του Δελφικού Τοπίου, είναι χαρακτηρισμένη περιοχή NATURA 2000 (Παραλιακή ζώνη Ναυπάκτου – Ιτέας), Μνημείο της Ουνέσκο με ειδικό καθεστώς προστασίας, και ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για Ορνιθοπαγίδα).
Θα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή αυτό που λέει η κοινή λογική.


Παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
1.       Η μεταλλευτική δραστηριότητα φθίνει σε όλα τα επίπεδα. Απασχολεί 180 εργαζόμενους και άλλους 100 άμεσα εμπλεκόμενους. Περίπου 300 άτομα. Μαζί με συνοδά ελεύθερα επαγγέλματα και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, έχουμε άλλους 200 εμπλεκόμενους στην εξόρυξη. Σύνολο 500 οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό πως η μονοκαλλιέργεια του Βωξίτη «βοήθησε» να μείνουν στην Φωκίδα λιγότεροι των 40.000 κατοίκων συνολικά. Ειδικά τα χωριά στα βόρεια του Νομού έχουν εγκαταλειφθεί από τότε που άφησαν κτηνοτροφία και αγροτικό τομέα, για να δουλέψουν στο Βωξίτη.
2.      Αν πάμε σε αποκατάσταση νταμαριών, τότε οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν. Δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να πληρώνουν για τις αποκαταστάσεις στο δημόσιο ή στους δήμους. Υποτίθεται πως τα χρήματα δίνονται για να αποκαταστήσουν την πληγείσα περιοχή οι δήμοι για παράδειγμα. Τι έγινε όλα τα χρόνια που πέρασαν; Τίποτα. Σε σχετική ερώτησή μας στην προηγούμενη δημοτική αρχή για τα χρήματα των αποκαταστάσεων κλπ, ακόμα περιμένουμε απάντηση.
3.      Στον άξονα Γαλαξίδι- Ιτέα- Δελφοί, γύρω από τον τουρισμό απασχολούνται 800 οικογένειες. Δωμάτια ενοικιαζόμενα, Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Καφετέριες, Μπαρ, Εκθέσεις Τουριστικών Ειδών, πολλές Υπηρεσίες παροχής. Καλό είναι να ξέρουμε τα συγκριτικά μεγέθη από άλλους τομείς ανάπτυξης, που πιέζονται συστηματικά από την Μεταλλεία.
4.      Στον Πρωτογενή τομέα ειδικά για το Νομό αξίζει να αναφέρουμε τα ακόλουθα στοιχεία: 17.500 Κυψέλες και 185 Μελισσοκόμοι, 67.500 πρόβατα, 53.500 κατσίκια, 52.700 πουλερικά, 9.494 Βοοειδή, 5.000+ χοίρους, 3.000 Κουνέλια, 74 Άλογα. Μεγάλες περιοχές από βοσκότοπους. Τον Ελαιώνα της Άμφισσας, τον κάμπο που ορίζεται από Πολύδροσο- Λιλαία-Μαριολάτα- Καστέλλια. Καλλιέργειες με δένδρα, στα ορεινά (Καρυδιές, Μηλιές, Κερασιές κ.α). Εσπεριδοειδή στα πεδινά.

Οι πολιτικές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν, στην πράξη έχουν αποτύχει. Τις στήριζαν τα μεγάλα Οικονομικά συμφέροντα, «πουλώντας και αγοράζοντας»  τους πάντες και τα πάντα.
    
Τώρα είναι η δική μας στιγμή να προσπαθήσουμε, να παλέψουμε.
Γιατί ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ  σημαίνει: φροντίζω το σήμερα με το βλέμμα και την προσοχή μου στο αύριο.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Παναγιώτης Μέγκος
Παναγιώτα (Γιώτα) Κασούτσα

Νίκος Σταντζούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου