Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΝΕΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΑ.....ΨΙΛΑ Η ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ

Το  "Polydrosos Parnassou" εγκαινίασε με επιτυχία πριν  λίγες  ημέρες  μια  νέα "περιοδική" στήλη  στον  ιστότοπό  του  στην  οποία  ένας  νέος  συνεργάτης  μας  αναζητεί βρίσκει  και θα   σας παρουσιάζει ενδιαφέρουσες,  έως  πολύ  ενδιαφέρουσες  ειδήσεις που  ή  δεν  θα  ακούσετε  πουθενά  αφού  τα  κανάλια ή τις  παραβλέπουν  εντελώς....  ή  τις  περνάνε  με  ψιλά  μέχρι  πολύ  ψιλά  γράμματα....

Γράφει ο  Ορέστης  Τσάρκος......

Η ελληνικη Δικαιοσύνη φρενάρει την έρευνα για Βγενόπουλο και στην Κύπρο

Μόλις μερικές ημέρες μετα από την αποκάλυψη του «HOT DOC» πως η ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργεί με αμελή και περίεργη συμπεριφορά στο θέμα της έρευνας για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, νέες κατηγορίες έρχονται από την Κύπρο. Οι κυπριακές αρχές δείχνουν έντονη δυσαρέσκεια γιατί η ελληνική πλευρά δεν προχωρά, στo πλαίσιo της δικαστικής συνδρομής, στην ανάκριση του Βγενόπουλου και άλλων συγκατηγορούμενών του που εξετάζονται ως υπεύθυνοι για χειραγώγηση μετοχών. Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη εμφανίζει τις Κυπριακές αρχές έτοιμες να επαναλάβουν το αίτημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα του «ΗOT DOC» προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχηλ Μακρη, Θεόδωρου Παραστατίδη, Ιωάννη Σταθά, Χαρίλαου Τζαμακλή κι Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.
Γράφει συγκεκριμένα ο «Φιλελεύθερος»:
"Ένα μήνα μετά το αίτημα των κυπριακών Αρχών για ανάκριση των Βγενόπουλου, Μπουλούτα και άλλων, οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής επί του πρακταίου.   Μετά την εξέλιξη αυτή, Γενική Εισαγγελία, ανακριτές και υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζονται στην αποστολή υπενθύμισης ώστε να προχωρήσει το αίτημα. Ήδη αναμένεται ότι την ερχόμενη βδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποστείλει στο αντίστοιχο υπουργείο της Ελλάδας υπενθύμιση ή να γίνει επαφή με αρμοδίους, ότι αναμένεται απάντηση στο αίτημα για ανάκριση τριών προσώπων και λήψη κατάθεσης από δύο άλλους οι οποίοι θεωρούνται μάρτυρες κατηγορίας. 

Ποια πρωτοσέλιδα εφημερίδων «έχασαν» την τραγωδία στα Ελληνικά Πετρέλαια(τρείς  πλέον  οι  νεκροί)
                       
Δεν φαίνεται να συγκίνησε αρκετές εφημερίδες η τραγική είδηση του θανάτου δυο εργατών των ΕΛΠΕ, οι οποίοι νοσηλεύονταν βαριά τραυματισμένοι μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 Μαΐου στο διϋλιστήριο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Διαβάζοντας τα σημερινά πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου, η τραγική είδηση υπάρχει σ' αυτά της Καθημερινής, της Εφημερίδας των Συντακτών, της Αυγής και του Ριζοσπάστη αλλά απουσιάζει από τα αντίστοιχα των Νέων, του Έθνους, της Δημοκρατίας και του Ελεύθερου Τύπου που φαίνεται πως δεν αξιολόγησαν ως σημαντική την είδηση θανάτων μετά από εργατικό ατύχημα.

Η Καθημερινή έγραψε: «Έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή ο Χαράλαμπος Δευτεραίος και ο Ramadan Delilaj, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη στα διυλιστήρια Ασπροπύργου στις 8 Μαΐου».

Η Εφημερίδα των Συντακτων ανακοίνωσε την είδηση με τον τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – Το ατύχημα έγινε δυστύχημα», τονίζοντας: «Έχασαν τη μάχη για τη ζωή οι δύο από τους τέσσερις βαριά τραυματισμένους στην έκρηξη στις 8/5 στον Ασπρόπυργο. Αγωνία για τους υπόλοιπους και εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας».

Ανίστοιχα, η Αυγή έβγαλε την είδηση με τίτλο «ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ – Έχασαν τη μάχη δύο από τους τραυματίες», γράφοντας πως «σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παραδώσει το πόρισμά της στην Πυροσβεστική ώστε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών».

Από τη δική του οπτική γωνία ο Ριζοσπάστης γράφει: «ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ - “Εσβησαν” οι δύο από τους έξι τραυματισμένους εργάτες – ΚΚΕ: Υπόλογες εργοδοσία και κυβέρνηση».

Η Eurovision πιο σημαντική είδηση από ένα εργατικό ατύχημα

Αναρωτιέται κανείς, τόσο πολύ δεν είχαν χώρο οι υπόλοιποι στα πρωτοσέλιδά τους να αφιερώσουν έστω δύο αράδες στους εργάτες των ΕΛΠΕ;

Πιθανότατα στα Νέα να αξιολόγησν ως πιο σημαντική το θέμα «Ακήρυχτοι πόλεμοι και κόντρες στην πιο πολιτική Eurovision», όπου η εφημερίδα ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως «Μια ύστατη ανάσα πήρε η Ελλάδα, που με την Μαρία-Έλενα Κυριακού πέρασε στον τελικό του Σαββάτου».

Από την πλευρά του το Έθνος, ίσως, να μην είχε δυνατότητα για κάτι περισσότερο, μιας και στο πρωτοσέλιδό του οι προσφορές της εφημερίδας («DVD ΤΑΙΝΙΑ Α' ΠΡΟΒΟΛΗΣ - Στα νησιά για μπεκάτσες», ο πολυαγαπημένος «Asterix – Ο αγώνας των αρχηγών» και οι Ταξιδιωτικοί Οδηγοί Lonely Planet για την Πράγα) δεν αφήνουν αρκετό δημοσιογραφικό χώρο.



Τα ίδια βλέπει ο αναγνώστης και άλλο  φάσμα του ημερήσιου αθηναϊκού Τύπου.

Η Eurovision έχει την τιμητική της και στον Ελεύθερο Τύπο, όπου «ΜΕ ΜΙΑ... ΑΝΑΣΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Η ΕΛΛΑΔΑ», ενώ η Δημοκρατία προτιμά να αφιερώσει τον πολύτιμο χώρο της σε δύο συγκλονιστικά, πράγματι, θέματα: «ROLLS-ROYCE ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΔΔΥ», «ΑΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ» όπερ μεθερμηνευόμενον, «οκτώ βουλευτές ρίχνουν λάδι στη φωτια (με ερώτησή τους), τασσόμενοι κατά της μεταφοράς και της υποδοχής του Αγίου Φωτός και των ιερών λειψάνων της αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους».

"Μαχαίρι" κατά 40% στους μισθούς της διοίκησης του ΤΧΣ από τον Βαρουφάκη


                      


Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης (Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου, κλπ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Από τις μειώσεις θα εξοικονομηθούν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως (300.000).
Ο Υπουργός, τονίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αντιλαμβάνεται ότι οι θέσεις υψηλής ευθύνης πρέπει να ανταμείβονται αντίστοιχα. Όμως οι ισχύουσες αμοιβές στο ΤΧΣ, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί, αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι: "Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3864/2010, άρθρο 4) - που δυστυχώς απαιτεί διαβούλευση με τους θεσμούς ώστε να οριστικοποιηθεί απόφαση που αφορά το ύψος των μισθών που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο στη διοίκηση του ΤΧΣ - ο Υπουργός Οικονομικών πληροφόρησε τον κ. Thomas Wieser, Πρόεδρο του EuroWorking Group, σχετικά. Σε μια περίοδο που οι θεσμοί θεωρούν "πισωγύρισμα" (backtracking) την αναστολή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως το EuroWorking Group δεν θα φέρει αντίρρηση στην απόφαση αυτή".  


Η  έξυπνη  απάντηση  της  Ζωής  Κωσταντοπούλου στο  ρεπόρτερ  του STAR (βίντεο)


Η Άντρια Κωνσταντίνα Τάνταρος η  διάσημη  Ελληνίδα   παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel

           

             

Η Άντρια Κωνσταντίνα Τάνταρος είναι παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel. Η Άντρια Τάνταρος γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου το 1978 στο Αλεντάουν της Πενσυλβάνια. Η Τάνταρος είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών και δηλώνει υπερήφανη για την καταγωγή της. Όταν ήταν έφηβη εργαζόταν ως σερβιτόρα στο εστιατόριο των γονιών της, το «Pied Piper Diner». Η Τάνταρος το 1997 τελείωσε το Parkland High School και το 2001 έλαβε το πτυχίο της στη δημοσιογραφία και τη γαλλική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο Lehigh. Η διάσημη δημοσιογράφος είναι συμπαρουσιάστρια στις τηλεοπτικές εκπομπές The Five και Outnumbered του τηλεοπτικού δικτύου Fox News Channel. Η Τάνταρος μπήκε στο εργατικό δυναμικό του Fox News Channel το 2010. Επίσης, εμφανίζεται τακτικά στο Fox Business Channel και γράφει μια εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα New York Daily News και στην Newsmax. Στην εκπομπή Outnumbered, η Τάνταρος, είναι μέρος του πάνελ που απαρτίζεται από τέσσερις γυναίκες και έναν άντρα και όλοι μαζί σχολιάζουν την επικαιρότητα. Από το 2012 έως και το 2013, η Τάνταρος είχε τη δική της εκπομπή στο ραδιόφωνο το talk show The Andrea Tantaros Show. Η γνωστή δημοσιογράφος, στο παρελθόν έχει εργαστεί και στο κομμάτι της επικοινωνίας σε διάφορες προεκλογικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής καμπάνιας του πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Bill Weld. Η Τάνταρος επίσης το 2006 εργάστηκε στην προεκλογική καμπάνια του Προέδρου της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κογκρέσου Thomas Reynolds και βοήθησε σημαντικά στην επανεκλογή του. Έχει επίσης εργαστεί στο γραφείο τύπου του Καπιτωλίου για τους Ρεπουμπλικάνους και ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας. Η Τάνταρος εργάστηκε και για τον πρώην δημοσκόπο Richard Wirthlin αλλά και ως αναπληρώτρια γραμματέας τύπου του πρώην γερουσιαστής Patrick Toomey. Η δημοσιογράφος στο παρελθόν ήταν πρόεδρος σε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων στο Μανχάταν. Κατά της διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας έχει συνεργαστεί με το CNBC και το MSNBC.


«Σπάει» ταμεία η ρύθμιση των 100 δόσεων


Ρεκόρ συμμετοχής καταγράφει η ρύθμιση των 100 δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η επόμενη τετάρτη 27η Μαίου και, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση αγγίζουν τις 500.000. Οι εισπράξεις έχουν φθάσει περίπου στα 180 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές που έχουν μπει στη ρύθμιση ξεπερνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υψηλή συμμετοχή στη ρύθμιση οδηγεί σε εισηγήσεις προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να δοθεί παράταση ενός μήνα, έως τις 27 Ιουνίου. Η προοπτική αυτή πάντως ισχύσει μόνον για τη διαδικασία των 100 δόσεων και όχι για τη διαδικασία της προκαταβολής. Η τελευταία (αφορά την καταβολή όποιου μέρους της οφειλής θέλει ο φορολογούμενος με αντάλλαγμα ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων) έχει ήδη παραταθεί κατά έναν μήνα και για να αλλάξει ξανά η προθεσμία, χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.


"Σανγκάη": Το ινδικό «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού


                



Aπό την Πέμπτη 21 Μαïου η ταινία «Σανγκάη» του Ινδού σκηνοθέτη Ντιμπακάρ Μπανερτζέ βασισμένη στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Ζ», θα προβάλεται στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema καθημερινά στις 21.00, για 7 μόνο προβολές. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ζ», Βασίλης Βασιλικός, θα παρευρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΑΛΚΥΟΝΙΣ τις ημέρες των προβολών, διαθέσιμος να συνομιλήσει με το κοινό για το έργο του.

Μία ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μία φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία.

Το «Ζ», που το 1969 είχε μεταφέρει αριστουργηματικά στην οθόνη ο Κώστας Γαβράς, γίνεται τώρα… «Σαγκάη». Το θέμα παραμένει το ίδιο. Ένας πολιτικός ακτιβιστής δολοφονείται την ημέρα της ομιλίας του και ένας εισαγγελέας αναλαμβάνει να βρει τους πραγματικούς υπαίτιους. 

Το βιβλίο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, εμπνέει στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου, ενώνοντας δύο λαούς με τεράστια ιστορία.


Σύνοψη

Ένας γιατρός - πολιτικός ακτιβιστής παρασύρεται από τρίκυκλο στον προαύλιο χώρο της προγραμματισμένης ομιλίας του. Ένας αδέκαστος και επίμονος εισαγγελέας αναλαμβάνει να ξετυλίξει το νήμα ενός εμφανούς σχεδίου δολοφονίας. Μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μια φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία, για την Ελλάδα αποτελεί καταγεγραμμένη ιστορία. Την ιστορία της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σκηνοθεσία: Ντιμπακάρ Μπανερτζέ

Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός

Πρωταγωνιστούν: Εμραάν Χασμί, Αμπχάι Ντεόλ, Πρασένζιτ Σατερτζέ

Διάρκεια: 120 min

«Αν και οι συντελεστές άλλαξαν τις ιδιότητες και την ιστορία, ο αγώνας των μοναχικών ηρώων κόντρα στη δικτατορία της σκέψης είναι το κυρίαρχο μήνυμα αυτού του φιλμ».

Στίγκλιτς: Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν σκέτη καταστροφή 

               

Καταστροφικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 2010 ο νομπελίστας  Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο Bloomberg. Τόνισε πως οι οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σωστές ενώ είπε πως αν η Γερμανία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  δεν αλλάξουν το «αποδεδειγμένα καταστροφικό» πρόγραμμα λιτότητας που της έχουν επιβάλει, το Grexit είναι η μόνη επιλογή της Ελλάδας

Σύνδεσμος ’74: Η κίνηση που θέλει να διώξει το Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

                     

Μαζικό χαρακτήρα τείνει να λάβει η αντίδραση στο εσωτερικό της δεξιάς  παράταξης εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, με το Σύνδεσμο ’74 να διοργανώνει χθες Δευτέρα συγκέντρωση. Σε αυτή κυριάρχησαν η αμφισβήτηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας κι η επιθυμία των στελεχών αυτών να αναλάβει δράση ο Κώστας Καραμανλής. 
Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Συνδέσμου ’74, που εδώ και μια δεκαετία περίπου λειτουργεί ως «χαλαρός» σύνδεσμος παλιών στελεχών της δεξιάς παράταξης. Η συγκέντρωση έγινε στο θέατρο Χατζηχρήστου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών που αντιτίθενται στην πορεία που έχει δώσει στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς. Το μήνυμα εστάλη στην ηγεσία και το αίτημα ήταν «ενωτικό συνέδριο ιδεολογικής και πολιτικής αναγέννησης, ενώ ακούστηκε και η πρόταση, αν και υπερβολική, να πάνε στη Ραφήνα με λαμπάδες για να πειστεί ο Κώστας Καραμανλής να γυρίσει.

Σπούδασε στη Λαμία, είναι μόλις 27 ετών και θέλει να αλλάξει την Ιατρική για πάντα!


                   

Από τη Λαμία στην Ακαδημία της NASA - Η Ελένη Αντωνιάδου, κορυφαία Ελληνίδα ερευνήτρια, μιλάει στην HuffPost Greece για το έργο της, το πάθος της και το όραμά της για την επόμενη δεκαετία.
Η Ελένη Αντωνιάδου, 27 ετών, είναι μια εξαιρετική επιστήμονας που ευελπιστεί ότι θα αλλάξει την Ιατρική. Το όνομά της φιγουράρει στην λίστα του Forbes των 30 κάτω των 30 στον τομέα της Υγείας και η Ελένη Αντωνιάδου είναι η συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα.
              


Το 2011, συνεισέφερε στην έρευνα που έκανε πραγματικότητα την πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο, βοηθώντας στη δημιουργία μια τεχνητής τραχείας για 36χρονη -στο τελικό στάδιο- καρκινοπαθή.
Γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή την Οξυά, Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας. Ξεκίνησε τις προπτυχιακές σπουδές της στη Λαμία, με αντικείμενο την «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στοΠανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (τότε) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Παράλληλα επιλέχθηκε και φοίτησε στην Ακαδημία της NASA και δούλεψε ερευνητικά στο εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα.

Το 2013 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.


Ο Πυρρίχιος είναι ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός. Οι χορευτές χορεύαν κρατώντας ασπίδα και δόρυ και φορώντας περικεφαλαία.
                                      

Για την δημιουργία του υπάρχουν τρεις μυθικές εκδοχές:
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Ζευς ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.
 Στην πολιορκία της Τροίας, ο Αχιλλέας, πριν κάψει το νεκρό Πάτροκλο, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά - Πυρρίχιος).

 Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος - Πυρρίχιος).



Όποια και αν ήταν η μυθική «καταγωγή» του Πυρρίχιου, το σίγουρο είναι ότι τον χόρευαν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά. Για τον Πυρρίχιο βρίσκουμε αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα.
 Ο δεύτερος δε, κάνει λόγο και για μια άλλη, πιο «ελαφριά» ή «εκφυλισμένη» εκδοχή του Πυρρίχιου, την «πύρριχη». Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού υποβιβάζεται σε χορό συμποσίων, δε χορεύεται από ομάδες πολεμιστών χωρισμένους σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους αλλά από μία ομάδα χορευτών (ανδρών και γυναικών) σε κύκλο.



Ο "Επικρίδιος" και ο "Ορσίτης" ήταν άλλα δύο διαδεδομένα είδη πυρρίχιου χορού κατά την αρχαιότητα.
 Στις μέρες μας, τον Πυρρίχιο έχουν διασώσει οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πύρριχη, χωρίς οπλισμό, με άνδρες, (οι γυναίκες απαγορευόταν να χορέψουν τον Πυρρίχιο) αλλά αντί οι χορευτές να σχηματίζουν κύκλο, σχηματίζουν ευθεία γραμμή.



Ο Στυλιανός Αντωναράκης ο Έλληνας  καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης  που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down.

                                  

Ο Στυλιανός Αντωναράκης είναι καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία και αυτός που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down» Το 2006 με πρωτοβουλία του Αντωναράκη καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down», προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα. Ο Αντωναράκης έλαβε το πτυχίο του το 1975 και το διδακτορικό του το 1983 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Αφότου ολοκλήρωσε την εξειδίκευση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου το 1990 έγινε καθηγητής Παιδιατρικής Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής. Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία όπου και έλαβε τη θέση του Προέδρου και καθηγητή στο τμήμα Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την ακολουθία του ανθρώπινου γονιδιώματος και ιδιαίτερα του χρωμοσώματος 21 το οποίο και ευθύνεται για το σύνδρομο Down. Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής έχει εξειδικευτεί στις διαταραχές του χρωμοσώματος 21, στην κλωνοποίηση γονιδίων για γενετικές διαταραχές, στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών, στη δομή και λειτουργία του γονιδιώματος και στις μη-κωδικοποιημένες αλληλουχίες του ανθρώπινου DNA. Ο καθηγητής διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (2001-2002) και έχει υπάρξει μέλος πολλών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου και του EMBO. Είναι μέλος του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Γενετικής και επικεφαλής του τμήματος γενετικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής (iGE3). Μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, με επικεφαλής δύο Έλληνες καθηγητές μεταξύ των οποίων και ο Στυλιανός Αντωναράκης, ανακάλυψαν ένα γενετικό μηχανισμό που εξηγεί τη μετατροπή ενός προκαρκινικού πολύποδα του εντέρου σε κακοήθη όγκο. Η επιστημονική αυτή ομάδα με επικεφαλής τον Αντωναράκη, προχώρησε σε γενετικές αναλύσεις ιστών από πολύποδες εντέρου που είχαν ληφθεί για βιοψία. Η μελέτη τους έδειξε ότι αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις έχουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ» μεταλλάξεων και ότι η αυξημένη συχνότητα ορισμένων μεταλλάξεων των πολυπόδων οδηγεί σε κακοήθεια. Η έρευνα τους αυτή ενδέχεται να βοηθήσει μελλοντικά στην καλύτερη αξιολόγηση των βιοψιών που γίνονται στους πολύποδες, ώστε να αναλύεται το γενετικό «προφίλ» του κάθε ασθενούς.

Ο.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου