Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ξεκίνησε η προβολή του «Ολοκαυτώματος της Μνήμης» στα σχολεία

Σε μία κατάμεστη αίθουσα και με τους μαθητές του 3ου Λυκείου Αιγάλεω να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση, ξεκίνησε χθες η προβολή του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» στα σχολεία........
Παράλληλα σήμερα το ντοκιμαντέρ για την ιστορική μνήμη και λήθη αλλά και την ακροδεξιά, προβάλλεται στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Η εκδήλωση στο 3ο Λύκειο Αιγάλεω έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Παρών στην εκδήλωση και ο Στέλιος Κούλογλου, ο δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας καθώς και φορείς της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών που παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ στο οποίο οι επιζώντες των ναζιστικών θηριωδιών σε Καλάβρυτα, Δίστομο και Χορτιάτη αλλά και Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς περιγράφουν τα όσα έζησαν, οι μαθητές του Λυκείου του Διστόμου «εκθέτουν» τα ΜΜΕ που εξέθεσαν το χωριό τους παρουσιάζοντας το εσφαλμένα να έχει ψηφίσει τους πολιτικούς απογόνους των δολοφόνων των συγγενών τους και ο γιος του διαβόητου Ξενοφώντα Γιοσμά, μέλος της Χρυσής Αυγής σήμερα υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ «αναγκάστηκε να κάνει τον πόλεμο» και άλλα πολλά που αποδεικνύουν τη στενή σχέση της Χρυσής Αυγής με τον ναζισμό… Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε με τον σκηνοθέτη να απαντά στις πολλές ερωτήσεις των παιδιών για την έρευνα του.
Ο Στέλιος Κούλογλου προσέφερε τα πνευματικά δικαιώματα του ντοκιμαντέρ στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου αυτό να προβάλλεται στα σχολεία, σε μία προσπάθεια η ιστορική μνήμη να μείνει άσβεστη και να αποτελέσει οδηγό για τη διαμόρφωση άποψης για την ιστορική αλήθεια. To «Ολοκαύτωμα της Μνήμης» αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αντιφασιστικό εργαλείο, σε μία περίοδο που τα φαντάσματα του ναζισμού συνεχίζουν να πλανώνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γηραιά Ήπειρο, έχοντας αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς…
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη το ντοκιμαντέρ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, η οποία αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου και θα ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Λυκείων. Με την αποστολή σχετικής εγκυκλίου οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να ενσωματώσουν στη διδασκαλία της Ιστορίας το «Νεοναζί: το Ολοκαύτωμα της Μνήμης», καθώς και να προτείνουν επιπρόσθετες δράσεις, συζητήσεις κι εκδηλώσεις αναφορικά με το θέμα του ντοκιμαντέρ.
Το «Ολοκαύτωμα της Μνήμης» στην Ευρώπη
Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του «Νεοναζί: το Ολοκαύτωμα της Μνήμης», το οποίο σκιαγραφεί τη μυστική σχέση μεταξύ των εγκλημάτων πολέμου των ναζί και της ανόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά και τη σύνδεση τους με τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, διοργανώνει σήμερα Τρίτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Στην εκδήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας για την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών, το παρόν θα δώσουν επιζώντες των ναζιστικών θηριωδιών της Κατοχής στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Οι καλεσμένοι του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ξεπερνούν τους 30 και ανάμεσα τους βρίσκονται επιζώντες από το Άουσβιτς, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα,τον Χορτιάτη, την Κάντανο, την Κλεισούρα καθώς και το μπλόκο του Βύρωνα. Από την Ελβετία όπου κατοικεί θα ταξιδέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Αργύρης Σφουντούρης, πρωταγωνιστής του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» και πρόσφατα της γερμανικής τηλεοπτικής εκπομπής για τις  αποζημιώσεις και την άγνοια των Γερμανών πολιτών. Καλεσμένοι είναι ακόμη ένας σαλταδόρος από την Καισαριανή και εκπρόσωποι από το μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας και την Ήπειρο.
Κατά την τριήμερη επίσκεψη τους, οι καλεσμένοι του Στέλιου Κούλογλου από τα μαρτυρικά χωριά, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Μπορείτε να δείτε online το«Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» στο tvxs.gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου