Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Ι.ΜΑΡΕ"

         ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Ι.ΜΑΡΕ
Αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Δημάρχου , βάσει της απόφασης του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (6730/18-03-2015) για συνδρομή στην αξιοποίηση και ανάδειξη του Κληροδοτήματος του λογοτέχνη Γιάννη Μαρέ ,....
οι κατωτέρω υπογράφοντες , μετά την σύσταση ,για τον σκοπό αυτό ,της Ομάδας Εργασίας , προβήκαμε σε ανάλογες ενέργειες και παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας. 
Παραλάβαμε από τον Αντιδήμαρχο Κο Ν. Μολιώτη τα κλειδιά του οικήματος και του Σχολείου ,όπου είναι αποθηκευμένα όλα τα προσωπικά αντικείμενα του Ι. Μαρέ. Την 26η Μαρτίου 2015 οι Χ. Κεφαλούδης, Ν. Στύλιας, Ε. Τοπάλη, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο, μεταβήκαμε στην οικία 
Ι. Μαρέ, όπου ελέγξαμε την κατάσταση του κτίσματος , και φωτογραφίσαμε τα περισσότερα στοιχεία του , εσωτερικά και εξωτερικά . Έτσι μπορέσαμε να συγκρίνουμε ευκολότερα την παρούσα κατάσταση ,με την κατάσταση , που απεικονίζεται στις φωτογραφίες ,που τραβήχτηκαν μετά την αποδοχή της κληρονομιάς. 
Κατά αυτόν τον επιτόπιο έλεγχο , διακρίναμε εκτεταμένες ζημιές στις οροφές , στους τοίχους , στα πατώματα και στα ανοίγματα (πορτοπαράθυρα ). Λόγω των σοβαρών φθορών στην κεραμοσκεπή , η υγρασία έχει διαβρώσει το σύνολο των δομικών στοιχείων , των επίπλων, των πινάκων, των βιβλίων , και της παραμένουσας εκεί οικοσκευής . Η σύγκριση μέσω των φωτογραφιών δείχνει την ραγδαία φθορά των στοιχείων αυτών, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα , καθότι , κατά την εκτίμηση μας , ο επόμενος χειμώνας   πιθανόν να είναι μοιραίος για το οίκημα
Κατά την παρατήρηση του εξωτερικού της οικίας , διαπιστώσαμε , ότι στον τοίχο της ανατολικής πλευράς (μεσοτοιχία με την οικία Βέλιου ) έχει επέλθει μερική κατάρρευση τμήματος του περιμετρικού διαζώματος , και του πρεκιού (4 στοιχεία & κλειδί) του παραθύρου. Διαπιστώσαμε ,επίσης , ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό , η κεραμοσκεπή είναι σαθρή , ελάχιστα 
επισκευάσιμη, καθώς δοκοί, αντηρίδες, διαδοκίδες και γενικά όλα τα ξύλινα τμήματα φαίνονται αποσαθρωμένα .
Ο προαύλιος χώρος έχει χορταριάσει , με προφανή τον κίνδυνο να διαρραγεί  και να καταστραφεί η πλακόστρωση . Στους τοίχους έχουν αναπτυχθεί βρύα , που διαβρώνουν την  δομή της λιθοδομής .
Οι εκτιμήσεις αυτές βέβαια , πρέπει να διερευνηθούν από τον Υπεύθυνο Μηχανικό,   ο οποίος οφείλει να κάνει την ανάλογη μελέτη και να υποβάλει το πρόγραμμα των εργασιών των άμεσων επισκευών . Πιστεύουμε ότι η επισκευή πρέπει να είναι άμεση , και ανεξάρτητη από τις εργασίες αξιοποίησης της οικίας σε Μουσειακό χώρο .
Και εκτός των ανωτέρω αιτούμεθα σαν ταχεία επέμβαση ,την συνδρομή του Δήμου στην κινητοποίηση εργατικού δυναμικού για άμεσες εργασίες αποψίλωσης του προαύλιου χώρου , καθαρισμού της λιθοδομής και της κεραμοσκεπής από τα βρύα , μυοκτονίας , και απεντόμωσης του εσωτερικού . Άλλως , σε περίπτωση έλλειψης ανάλογου προσωπικού , αιτούμεθα την παροχή ενός μικρού κονδυλίου για την αμοιβή εξωτερικών Τεχνιτών και Εργατών .
Επόμενες ενέργειες της Επιτροπής , ορίζονται οι εξής :
Άμεση μεταφορά των υπόλοιπων βιβλίων , επίπλων οικοσκευής , φωτιστικών , και όλων των κινητών στοιχείων σε αποθηκευτικό χώρο για φύλαξη και προστασία από την διαγραφόμενη φθορά ,αλλά και από τις επιπτώσεις των μελλοντικών επιτόπιων εργασιών .
Επαφές με ειδικούς Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, για την ανάθεση συνολικής μελέτης , η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπ. Πολιτισμού.
Για την δραστηριότητα και τις ενέργειες της Επιτροπής , θα προσπαθούμε , κατά τα «κομβικά» σημεία τους , να ενημερώνουμε τον ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ , συμβάλλοντας έτσι  σε μια αγαστή και εποικοδομητικότερη συνεργασία.
Επίσης θα προβαίνουμε σε έκδοση Δελτίων Τύπου προς κοινοποίηση και ενημέρωση για τις δραστηριότητες μας .

Ελπίζοντας στην συμπαράσταση και αρωγή του Δημάρχου , και του Αντιδημάρχου , προσβλέπουμε σε μια ευτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας για την ανάδειξη της οικίας Ι. Μαρέ , προς όφελος της Πολυδρόσου , και του στόχου της αναβάθμιση της Πολιτιστικής ζωής της περιοχής .


Χρήστος Κεφαλούδης
Αργύριος Μουλαράς
Ευστάθιος Θάνος
Γεώργιος Θάνος
Βαρβάρα Βελέντζα-Θάνου
Νικόλαος Στύλιας

Ευθυμία Τοπάλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου