Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων - Μάϊος 2015 - Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών συναντά την τοπική κοινωνία: δράσεις εκτός του μουσείου». 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Σάββατο 9 – Κυριακή 24 Μαΐου 2015....



Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, κατά τη διάρκεια της οποίας η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Το 2015, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία για μία κοινωνία με προοπτικές». Η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει και μπορούν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο, καθώς και τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μία κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως γενικό τίτλο: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών συναντά την τοπική κοινωνία: δράσεις εκτός του μουσείου». Πρόκειται για μια σειρά διαλέξεων και εκπαιδευτικών δράσεων στους Δελφούς, την Άμφισσα, την Ιτέα, το Γαλαξίδι, το Πολύδροσο σύμφωνα με την οποία το μουσείο συναντά τους παραγωγικούς φορείς και συζητά μαζί τους για τους τρόπους κοινής ανάπτυξης με στόχο τη διαφύλαξη της παράδοσης, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Φωκίδας, το ΚΑΠΗ Ιτέας και τοπικές επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή σε αυτές θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα προβλέπονται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων (όπως το ελαιόλαδο, οίνος, βότανα, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.τ.λ.) και της χρήσης τους από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε παραδοσιακές επιχειρήσεις σχετικές με το εκάστοτε αντικείμενο.

Ευχαριστούμε θερμά τις επιχειρήσεις και τους φορείς που στηρίζουν τις δράσεις του Μουσείου Δελφών και συμμετέχουν σε αυτές: Κτήμα Αργυρίου - Πολύδροσο, Καφέ Μελοπωλείο - Δελφοί,  Art Cafe Liotrivi - Γαλαξίδι, Το Μεγάλο Καφενείο - Άμφισσα, καθώς και το ΚΑΠΗ Ιτέας.
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Σάββατο 09 Μαΐου
Πολύδροσο
Παρνασσού
Ιστορική διαδρομή του κρασιού.
"Ξενώνας Οινογευσίας - Κτήμα Αργυρίου", 01:00 μ.μ.
Ομιλία για τον οίνο κατά την αρχαιότητα από την αρχαιολόγο Βασιλική Τσούμαρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Νίκο Αργυρίου και τις "Ανοιχτές Πόρτες 2015" στο Κτήμα Αργυρίου.

Τρίτη 12 Μαΐου
Δελφοί
Βότανα και αφεψήματα.
Καφέ "Μελοπωλείο", 07:00 μ.μ.
Ομιλία για τα βότανα στην αρχαιότητα από την αρχαιολόγο Βασιλείου Μαρία. Προτάσεις τρόπου παρασκευής αφεψημάτων - γευσιγνωσία από τον επιχειρηματία Λεωνίδα Σακελλαρίου.

Πέμπτη 14 Μαΐου
Γαλαξίδι
Το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα.
"Art Cafe Liotrivi", 06:00 μ.μ.
Ομιλία για την παρασκευή και χρήση του λαδιού κατά την αρχαιότητα από την αρχαιολόγο Σιαμίδη Κατερίνα. Παρουσίαση του "παλαιού ελαιοτριβείου" στο Γαλαξίδι από τον επιχειρηματία Μηνά Γεώργιο.

Δευτέρα 18 Μαΐου
Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Τρίτη 19 Μαΐου
Άμφισσα
Χώροι δημόσιας συνάθροισης και ψυχαγωγίας.
"Το Μεγάλο Καφενείο", 07:30 μ.μ.
Ομιλία της αρχαιολόγου Ανθούλας Τσαρούχα σχετικά με τους χώρους δημόσιας συνάθροισης και ψυχαγωγίας από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο. Συμμετοχή - ομιλία της Δέσποινας Παπαϊωάννου, εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Φωκίδας.

Κυριακή 24 Μαΐου
Ιτέα
Η κτηνοτροφία ως μέσο επιβίωσης.
"ΚΑΠΗ Ιτέας", 07:00 μ.μ.
Ομιλία για την κτηνοτροφία κατά την αρχαιότητα από την αρχαιολόγο Σπηλιωτοπούλου Ελένη. Παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων από το ΚΑΠΗ Ιτέας και ντόπιους παραγωγούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το Μουσείο Δελφών – Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος: 22650 82313 ή 22650 82346 (κα Μαρία Βασιλείου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου