Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ - Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Υγείας,
Τα ζητήματα των Δομών Υγείας στο Νομό Φωκίδας, τα οποία εξ όσων γνωρίζω σας είναι γνωστά,....
έχουν λάβει στις μέρες μας τη μορφή οξύτατων προβλημάτων που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της Φωκίδας αλλά και των προσωρινώς διαμενόντων ή διερχομένων απ’ αυτή, των οποίων ο αριθμός είναι μεγάλος δεδομένου ότι η Φωκίδα είναι Νομός που προσελκύει Τουρίστες.
Ειδικότερα, η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, (ουσιαστικά έχει κλείσει), καθόσον μετά και τις τελευταίες παραιτήσεις των Ιατρών Παθολόγων δεν υπηρετεί κανείς ιατρός με αυτή την ειδικότητα στο Νοσοκομείο μας.
Το Κέντρο Υγείας Ιτέας, η οποία είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Νομού και διαθέτει το μοναδικό Τουριστικό λιμένα στη Φωκίδα, ενώ αποτελεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τη μοναδική θαλάσσια πύλη εισόδου της περιοχής, με την πρόσφατη και αδικαιολόγητη, υπ’ αριθμ. 231 απόφαση την 5ης ΥΠΕ υποβαθμίστηκε, από Πρωτοβάθμια Δομή Υγείας που παρείχε τις υπηρεσίες της στους πολίτες σε 24ωρη βάση, σε πρωινό αποκλειστικά ιατρείο.
Είμαι, δε, σε θέση να γνωρίζω ότι η ανωτέρω υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιτέας δεν ήταν ποτέ μέχρι τώρα στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας.
Όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο στην πρόσφατη τηλεφωνική σας επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, παρόντων και των λοιπών θεσμικών της περιοχής, προτείνατε να λυθεί το πρόβλημα με την κάλυψη των κενών θέσεων από Επικουρικούς Ιατρούς. Όμως, θα πρέπει, να σάς ενημερώσω ότι κατά την θητεία μου ως βουλευτή Φωκίδας τα προηγούμενα 2,5 χρόνια μεριμνήσαμε και έγιναν επανειλημμένως προκηρύξεις για Επικουρικούς ιατρούς, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.
Σάς θυμίζω, λοιπόν ότι, σε πρώτο στάδιο, λόγω της απαγόρευσης πρόσληψης μονίμων ιατρών, εξασφαλίσαμε θέσεις Επικουρικών και συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν 2 θέσεις επικουρικών, (Παθολόγου και Νεφρολόγου), τόσο το Μάιο του 2013, όσο και τον Ιούνιο του 2013, αλλά και τον Ιούλιο του 2013.
Παρόλα αυτά, κανείς ενδιαφερόμενος ιατρός δεν προσήλθε να συμμετάσχει με αποτέλεσμα και οι 3 αυτοί διαγωνισμοί να αποβούν άκαρποι.
Είμαι, δε, βεβαία ότι και εσείς, που είστε γνώστης των θεμάτων Υγείας, γνωρίζετε καλά ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν λύνονται με Επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στην επαρχία.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζαμε, έστω και προσωρινά, τα προβλήματα των δομών Υγείας στη Φωκίδα με αποσπάσεις και διαθέσεις γιατρών από άλλες μονάδες Υγείας της 5ηςΥΠΕ στην οποία ανήκουμε, χωρίς να αφήσουμε ποτέ ακάλυπτους τους πολίτες.
Στη συνέχεια, δε, αρχές Οκτωβρίου 2014, όταν, δηλαδή, άρθηκε η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμων γιατρών, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς, που συνέδραμαν προς τούτο, εξασφαλίσαμε θέσεις Μόνιμου Ιατρικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα:
1)      Προκηρύχθηκε, με την ενεργοποίηση της υπ’ αριθμ. 10693/30-12-10 Προκήρυξης, μία θέση μόνιμου Καρδιολόγου Επιμελητή Β’. Υπήρξε συμμετοχή και την 4η-11-2014 διαβιβάσθηκε από τον Διοικητή του Γ.Ν Άμφισσας στο Υπουργείο Υγείας το υπ’ αριθμ. 21/30-10-2014 πρακτικό του Συμβουλίου Προσλήψεων και Κρίσεων Ιατρών καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας του επιλεγέντος ιατρού.
2)      Προκηρύχθηκε, με την ενεργοποίηση της υπ’ αριθμ. 2358/16-3-11 Προκήρυξης, μία θέση μόνιμου Παθολόγου. Υπήρξε συμμετοχή και την 17η-11-2014 διαβιβάσθηκε από τον Διοικητή του Γ.Ν Άμφισσας στο Υπουργείο Υγείας το υπ’ αριθμ. 22/17-11-2014 πρακτικό του Συμβουλίου Προσλήψεων και Κρίσεων Ιατρών καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας του επιλεγέντος ιατρού.
3)      Προκηρύχθηκε, με την ενεργοποίηση της υπ’ αριθμ. 697/26-1-11 Προκήρυξης, μία θέση μόνιμου Ορθοπεδικού. Υπήρξε συμμετοχή και την 18η-11-2014 διαβιβάσθηκε από τον Διοικητή του Γ.Ν Άμφισσας στο Υπουργείο Υγείας το υπ’ αριθμ. 23/18-11-2014 πρακτικό του Συμβουλίου Προσλήψεων και Κρίσεων Ιατρών καθώς και ο φάκελος υποψηφιότητας του επιλεγέντος ιατρού.
4)      Επίσης, η θέση Νεφρολόγου είχε δρομολογηθεί να καλυφθεί από την ιατρό Κ. Κ. Επιμελήτρια Β’ Νεφρολογίας, η οποία υπηρετεί στο Νοσοκομείο Άμφισσας με απόσπαση από το Γ.Ν Λιβαδειάς και η οποία έχει υποβάλλει την από 18-9-2014 αίτηση μετάθεσής της κάνοντας χρήση των διατάξεων του Ν. 4272/2014 και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Το θέμα της τοποθέτησης των ανωτέρω μόνιμων ιατρών είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα διαδικαστικό, δεδομένου ότι οι φάκελοί τους μετά τις εθνικές εκλογές θα έπρεπε να διαβιβαστούν από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατόπιν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία. Παρόλα αυτά, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.
Επειδή, εσείς, κ. Υπουργέ, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχετε μιλήσει παρά μόνο για τη λύση Επικουρικών Ιατρών στη Φωκίδα.
Επειδή, την Παρασκευή, 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε Παμφωκικό Συλλαλητήριο με στόχο να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες για την επικινδυνότητα που επισύρει η μη αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας των σοβαρότατων προβλημάτων Υγείας στο Νομό. Το Συλλαλητήριο αυτό, σημειώνω, ότι ήταν ακομμάτιστο και συμμετείχαν όλοι οι θεσμοί της Φωκίδας, Σύλλογοι και Σωματεία.
Επειδή, στο προαναφερόμενο Συλλαλητήριο ο Βουλευτής Φωκίδας, τοποθετούμενος για το θέμα, δεν δεσμεύτηκε για το παραμικρό σχετικά με τις Δομές Υγείας του Νομού. Αντίθετα, μάλιστα, ανέφερε, προς έκπληξη όλων, ότι κι αν ακόμη επανδρωθεί με γιατρούς το Νοσοκομείο καθώς και η μη λειτουργούσα σήμερα Παθολογική Κλινική, το πρόβλημα δεν θα λυθεί… μη δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις.
Επειδή, κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα της Υγείας που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και περισσότερο αυτά της Περιφέρειας, όπως το Νοσοκομείο της Άμφισσας, είναι σοβαρότατα και ζωτικής σημασίας, και κατά την άποψή μου, δεν προσφέρονται για κομματική αντιπαράθεση.
Επειδή, παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι εκπρόσωποι της Κυβέρνησής σας αναλώνονται και περιορίζονται στην «καταγγελία» των μνημονιακών πολιτικών των παρελθόντων ετών που οδήγησαν τα Νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα αυτά.
Είναι, όμως, ηλίου φαεινότερο ότι αυτή είναι ρητορική Αντιπολίτευσης, η οποία δεν απάδει σε εκπροσώπους ενεστώσας Κυβέρνησης, καθόσον ο λαός περιμένει λύσεις από αυτούς που τον Κυβερνούν σήμερα.
Επειδή, οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Υγεία αφορούσαν την εκ βάθρων αλλαγή στον Τομέα αυτό, με μέτρα όπως η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμους ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, και την επίλυση όλων των προβλημάτων στις Περιφερειακές και άγονες υποδομές Υγείας.
Επειδή, όπως, και στην αρχή της παρούσας ανέφερα, ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών της Φωκίδας εξαιτίας των υπολειτουργούντων Δομών Υγείας στο Νομό είναι παρόντας, άμεσος και μεγάλος.

Σάς ερωτώ κ. Υπουργέ:

1.      Ποιά είναι η τύχη των προαναφερθέντων ολοκληρωμένων Προκηρύξεων Προσλήψεως μονίμων Ιατρών, (Παθολόγου, Καρδιολόγου και Ορθοπεδικού), όπως αυτές αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω; Γιατί το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τοποθέτησης των επιτυχόντων Ιατρών;
2.      Ποιά είναι η τύχη της από 18-9-2014 αίτησης της Επιμελήτριας Β’ Νεφρολογίας, η οποία υπηρετεί στο Νοσοκομείο της Άμφισσας με απόσπαση και επιθυμεί να μετατεθεί μόνιμα στην Άμφισσα κάνοντας χρήση των διατάξεων του Ν. 4272/2014 και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας;
Σημειώνω, μάλιστα, ότι αν δεν εγκριθεί η μετάθεση αυτή, θα κλείσει και η Μονάδα του Τεχνητού Νεφρού Άμφισσας, η οποία εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς της περιοχής και όχι μόνο.
3.      Προτίθεστε να ανακαλέσετε την υπ’ αριθμ. 231 Απόφαση της 5ης ΥΠΕ με την οποία το Κέντρο Υγείας Ιτέας μετατράπηκε από 24ώρη Δομή παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε πρωϊνό ιατρείο, γεγονός για το οποίο δεσμεύτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής σας, κ. Ξανθός;
4.      Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προβεί ώστε να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά σε ιατρούς και λοιπό προσωπικό στο Νομό Φωκίδας;

Με τιμή,
Ασπασία Μανδρέκα

π. Βουλευτής Φωκίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου