Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και των Κέντρων Υγείας του Νομού Φωκίδας

Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ : Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και των Κέντρων Υγείας του Νομού Φωκίδας 09/04/15
Προς τον Υπουργό Υγείας....

Ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση έχει διαμορφωθεί τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας όσο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Φωκίδας. Η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου έχει ουσιαστικά κλείσει ενώ οι υπόλοιπες κλινικές υπολειτουργούν. Από το σύνολο των 31 προβλεπόμενων θέσεων ειδικευμένων γιατρών Νοσοκομείου είναι τοποθετημένοι σήμερα οι 23, ενώ από τις 17 προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών είναι τοποθετημένοι σήμερα μόλις 5, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 40.000 κατοίκων του Νομού Φωκίδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Παθολογική κλινική δεν υπάρχει ούτε ένας τοποθετημένος παθολόγος ιατρός από τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις με βάση το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ενώ από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών δεν έχει επίσης τοποθετηθεί κανένας. Όλα τα σχετικά περιστατικά που διακομίζονται είτε προωθούνται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών είτε αντιμετωπίζονται από γιατρούς άλλων τμημάτων με αλλότριες ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδίατρους κτλ). Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών ανάλογα και με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας τοποθετημένος ειδικευμένος γιατρός από τον Ιούλιο του 2013.
Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εφημερίες του νοσοκομείου. Οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού προς το Νοσοκομείο της Άμφισσας όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των εφημεριών του άλλα δημιουργούν πρόσθετα στα ίδια τα ΚΥ όπως σε αυτό της γειτονικής πόλης της Ιτέας όπου από την 1η Απριλίου δεν εφημερεύει κανένας γιατρός τις απογευματινές ώρες.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις  με μοχλό την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους. Η πολιτική αυτή έχει στόχο  να στηριχτεί η δράση των επιχειρηματιών του κλάδου της Υγείας.  
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Λαμπρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου