Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ: «Οικογένεια και σχολείο: όρια και επικοινωνία»

Ημερίδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας
σε Θέματα Ψυχικής Υγείας
«Οικογένεια και σχολείο: όρια και επικοινωνία»

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Φωκίδας και το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Επταλόφου,.....
το Δημοτικό Σχολείο Επταλόφου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Επταλόφου  και τον Σύλλογο Γυναικών Επταλόφου, διοργάνωσαν ημερίδα για γονείς, εκπαιδευτικούς και την κοινότητα με τίτλο: «Οικογένεια και σχολείο: όρια και επικοινωνία», στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας Φωκίδας, Φθιώτιδας και Κυκλάδων (ΕΣΠΑ 2007-13) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, 18.00 - 21.00, στο Δημοτικό Σχολείο Επταλόφου.

Ειδικός στόχος της ημερίδας ήταν η  ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και των κατοίκων της κοινότητας σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον.
Συχνά, στην ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών εμφανίζονται δυσκολίες, απορίες, προβλήματα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν  διεξοδικά με ομιλίες, συζήτηση και βιωματικά εργαστήρια δύο σημαντικά εργαλεία ποιότητας που υποστηρίζουν την σχέση με το παιδί και στηρίζουν και ενισχύουν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στον ρόλο τους: τα όρια και η επικοινωνία.

Στην ημερίδα αυτή παρουσιάστηκε με την εισήγηση του Ιωάννη Σύρου, παιδοψυχίατρου, «Όρια και δεξιότητες επικοινωνίας στην οικογένεια και την σχολική τάξη», η σπουδαιότητα των κανόνων και των ορίων από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την ψυχική απαρτίωση των παιδιών. Το παιδί που δέχεται το όριο σε πρώτη φάση  δυσαρεστείτε αλλά αποκτά πιο ρεαλιστική αντίληψη για τον κόσμο, τους άλλους και τον εαυτό του.  Τα όρια βοηθούν στην ανάπτυξη και την ισορροπία του παιδιού και στην εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού και της σχολικής τάξης.   Επίσης, σημαντικές είναι οι δεξιότητες επικοινωνίας για τον γονιό και τον εκπαιδευτικό που διατηρούν την σχέση και συμβάλλουν στο καλό συναισθηματικό κλίμα στην οικογένεια και το σχολείο. Η ομιλία - παρουσίαση της Ηλιάνας Λαζογιώργου, ψυχολόγου, «Ένταξη στο σχολείο, μια πρόκληση» κατέδειξε την σπουδαιότητα της ένταξης στο σχολείο και παρουσίασε λειτουργικούς τρόπους ένταξης. Τα βιωματικά εργαστήρια: «Η Επικοινωνία είναι και παιχνίδι» που συντόνισε η Δέσποινα Παπαϊωάννου, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια και «Επικοινωνία και δημιουργικότητα» που συντόνισε η Αγγελική Καράντζαλη, ψυχολόγος, βοήθησαν ώστε οι συμμετέχοντες να «βιώσουν» την έννοια της επικοινωνίας και να την ενσωματώσουν στις σχέσεις τους με τα παιδιά.  

Η συζήτηση που ακολούθησε και οι ερωτήσεις – απορίες που απαντήθηκαν από τους ειδικούς βοήθησαν το κοινό -κυρίως γονείς και εκπαιδευτικοί αλλά και κάτοικοι της κοινότητας-  να κατανοήσουν, να μάθουν και να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών.
Η Οργάνωση επίσης και η συνεργασία των ειδικών ψυχικής υγείας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και των εκπαιδευτικών  του Νηπιαγωγείου Επταλόφου, του Δημοτικού Σχολείου Επταλόφου, και των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Επταλόφου  και του Συλλόγου Γυναικών Επταλόφου ήταν άψογη και δημιούργησε το κατάλληλο συναισθηματικό κλίμα ώστε να διεξαχθεί άριστα η Ημερίδα και οι συμμετέχοντες να ωφεληθούν τα μέγιστα.     
Γενικός σκοπός του προγράμματος ευαισθητοποίησης της ΕΚΨΨΥ είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο, η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.


Περισσότερες πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου