Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ο Τσίπρας θα δώσει την «απάντησή» του...... στους δανειστές από το βήμα της Βουλής...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 12:30 το μεσημέρι η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να...

απαντήσει από το βήμα της Βουλής στη αιτιάσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στα τεχνικά κλιμάκια Ντέκλαν Κοστέλο ότι η κατάθεσή του στη Βουλή είναι «μονομερής ενέργεια», αλλά και στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι υπάρχει και το μοντέλο της Κύπρου με πλαφόν στις τραπεζικές αναλήψεις.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει μία πρόγευση των όσων θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ετάιρους στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ την Δευτέρα. 

Εν τω μεταξύ, το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι πλέον στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών και η πενταμερής συνάντηση που θα γίνει την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο, μοιάζουν ως οι τελευταίες ευκαιρίες για να αποφευχθεί μία ολική ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές. 



Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε την πρώτη, αλλά επιθυμούσε και τη δεύτερη συνάντηση, καθώς εκτιμά εδώ και μέρες ότι έφτασε η ώρα για μία συζήτηση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο -και μία ανάλογη πολιτική λύση- με δεδομένο ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup, δεν υλοποιείται όπως την περίμενε η Αθήνα και ότι ένα μέρος των εταίρων, το πιο ακραίο με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε, συμπεριφέρεται ως να συνεχίζουν να υπάρχουν κανονικά τρόικα και μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε την πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες -θα γίνει τελικά το πρωί της Παρασκευής- για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι η πολυμελής σύνθεση της συνάντησης του εξασφαλίζει ένα σχετικά «συνεννοήσιμο» περιβάλλον: Από τη μία θα υπάρχει η κυρία Μέρκελ, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που είναι σε πιο «σκληρή «γραμμή έναντι της Ελλάδας, ενώ από την άλλη το τραπέζι θα συμπληρώνεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιδεικνύει συνήθως συναινετική διάθεση, αλλά και Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κινείται δραστήρια στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης. Ο κ. Τσίπρας θέλει σε αυτή τη συνάντηση να αξιοποιήσει όλες τις ρωγμές και τις διαφορετικές στρατηγικές που αναπτύσσονται στην ευρωζώνη.

Πρόθεσή του είναι να θέσει το θέμα της πολιτικής διευθέτησης του ελληνικού προβλήματος. Να ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου, διαβεβαιώνοντας για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και ζητώντας κανονική ρευστότητα και χρηματοδότηση από τους «θεσμούς», αλλά και χρόνο για να αναπτύξει τις πολιτικές του. Να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κινηθεί στο πλαίσιο του παλιού μνημονίου, ούτε ότι θα δεχθεί συμπεριφορές τύπου τρόικας απέναντι στην κυβέρνησή του από τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει με σαφήνεια μία «κόκκινη γραμμή» και στην πενταμερή και στη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ: ότι δεν πρόκειται να λάβει μέτρα λιτότητας για να καλύψει οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό. Εάν πιεστεί σε αυτό το θέμα τότε θα επιλέξει τη σύγκρουση.

Ειδικά απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Τσίπρας θέλει να επικαλεστεί το ρεαλισμό που φαίνεται να υπάρχει σε ένα μέρος της κυβέρνησης του Βερολίνο. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι προφανώς και υπάρχουν δύο γραμμές στη γερμανική κυβέρνηση: Από τη μια είναι η κυρία Μέρκελ, που δείχνει να αναγνωρίζει την σημασία της πολιτικής πλευράς των διαπραγματεύσεων, ενώ από την άλλη όσοι εκφράζονται από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει επιθυμεί τον στραγγαλισμό, ου μην και την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου