Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΔΙΣΤΟΜΟ: Εδώ πονά η σιωπή ,πονά η πέτρα κάθε δρόμου κι απ΄ τη θυσία κι απ΄ τη σκληρότητα του ανθρώπου............

Του"Γ" {Επιλογή  κειμένων  ,εικόνων και  βίντεο}
Ένα  απο  τα  ειδεχθέστερα  εγγλήματα με  σφαγές  αμάχων  έγινε  στο  Δίστομο  απο  τους  Γερμανούς Ναζί   κατακτητές το  1944.....

Με  πρόφαση  των  εντοπισμό  ανταρτών στον  Ελικώνα ο Φρίτς Λάουτενμπαχ,  λοχαγός των  SS  στις 10 Ιουνίου  του1944 , έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον τεθωρακισμένο   λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο,  Στείρι  και  Κυριάκι. 
Σαν δόλωμα οι   Γερμανοί  είχαν 2 επιταγμένα  Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα άλλες  Γερμανικές  δυνάμεις  από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Διστομο  .


Εκεί  συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Διστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι.
Ο 2ος λόχος τους κατευθύνθηκε προς τα εκεί  αλλά έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση.



Παρά  το  ότι  από το χωριό Δίστομο τα Γερμανικά στρατεύματα δεν δέχθηκαν κάποια πρόκληση ( όπως  μεταπολεμικά  ισχυρίστηκαν οι Γερμανοί κατηγορούμενοι της σφαγής), για λόγους αντεκδίκησης ο  λόχος  των  SS άρχισε την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό.
Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη που δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην  Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού.



Και  στο  δρόμο  της  επιστροφής  στη  βάση  τους  οι Γερμανοί  σκότωναν  όποιον  άμαχο  έβρισκαν  στο  δρόμο  τους.  Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Ο  απεσταλμένος  του  Ερυθρού  Σταυρού  George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
Ένας από τους επί κεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο (Χάνς Τσάμπελ) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην    Γαλλία  και  εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος.......



Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ  είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την σχετική ψευδή αναφορά.
 Η αναφορά του   Λάουτενμπαχ αμφισβητήθηκε άμεσα από τον επίσης αυτόπτη μάρτυρα της μυστικης αστυνομίας, Τζώρτζ  Κόχ, o οποίος συνόδευε την αποστολή.
Οι  Γερμανοί  όμως  επανήλθαν  και  στις  24 Ιουνίου 1944, έκαψαν τα σπίτια και τις θημωνιές στα αλώνια του Στειρίου, χωρίς ανθρώπινες απώλειες αφού οι κάτοικοι του είχαν προλάβει να κρυφτούν σε γειτονικές δύσβατες περιοχές του χωριού.Μέλη του ίδιου συντάγματος είχαν πραγματοποιήσει ένα μήνα μόλις πριν,  την Σφαγή της Κλεισούρας.  
 Θα  κλείσουμε  το  μικρό  μας  αφιέρωμα  με  το" δόλιο Δίστομο", ένα σπάνιο Δημοτικό τραγούδι ηχογραφημένο στην Αμερική που  αναφέρεται  στο  ολοκαύτωμα  του Διστόμου  απο  τους Γερμανοφασίστες  Ναζί   κατακτητές.


Πουλάκια ταξιδιάρικα πάρτε με στα φτερά σας
και πάμε στην Αράχοβα στης Λιβαδειάς τα μέρη
--------
και στην ψηλότερη κορφή του Παρνασσού απάνω
αφήστε με πουλάκια μου τριγύρω ν' αγναντέψω
---------
Και του Σαλώνου τα χωριά να ιδώ τα ερειπωμένα
να ιδώ το δόλιο Δίστομο που'ναι χαροκαμένο



"Γ"

3 σχόλια:

  1. Για να ντρέπονται, οι 104 (13%), Σβαλιώτες που ψήφησαν Χρ.Αυγή στις περασμένες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής....... Αυτά τα λάβαρα προσκυνούν......
    Δίστομο, για να μην ξεχνούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο!!! Εξαιρετικό αφιέρωμα!
    Κάνω πρόταση να το ανεβάζει το Μπλόγκ κάθε 2-3 ημέρες.
    Και να μοιραστεί και φωτοτυπημένο ,για αυτούς που δεν έχουν κομπιούτερ ή γνώσεις κομπιούτερ ,στα χωριά μας. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις δικές μας Αγόριανες.Τις κατάκαψαν τα κτήνη, οι Γερμανοφασίστες καταχτητές.

    "ΠΑΡΝΑΣΣΙΩΤΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή